a
b
b

NAİROBİ’DE MEDYA SOFRASI

Coronavirüs salgınıyla birlikte dünyanın yeni bir “dünyaya” girdiği açık. Kosova olarak, Avrupa’nın ortasında küçük bir ülkeyiz, ama pandeminin etkileri büyük.

Örnek, gazeteler, devamlılık adına artık habercilik faaliyetini online-internet üzerinden  sürdürüyorlar. Kosova,  iki yıldır tek bir gazetenin basılmadığı tek Avrupa ülkesi. Bu durumda 100’den fazla gazeteci işini kaybetti.

Öte yandan, Sınır Tanımayan Gazetecilerin 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi raporunda Kosova, ilgili sıralamaya göre sekiz basamak düşerek 78. sıradan, 2021’de 100 ülke içinde 70. sırada yer aldı.

İlgili rapora  göre, Kosova’daki medya, ülkedeki hemen hemen her şey gibi etnik olarak bölünmüş durumda.  Gazetecilerin ortak endişeleri, gazetecilere fiziksel ve sözlü saldırılar, sosyal medyaya, çevrimiçi medyaya yönelik saldırılar ve medya sahipliğinde şeffaflık eksikliğidir.”

Oysa, İnsan Hakları Bildirgesi’ne göre, düşünme ve konuşma hakkı yasaklanamaz,  bir  temel insan hakkıdır.

Öte yandan, Kosova’da gazetecilere  karşı açılan 50 çözülmemiş dava var.  Aynı rapora göre Avrupa’nın diğer ülkelerinde, özellikle Balkanlarda  da benzer bir durum, söz konusudur.

Kosova’daki birçok medya kuruluşu, finans sorunuyla karşı karşıya. Bu da onları,  siyasi etkiye duyarlı hale getiriyor. Genelde  yabancı bağışlarla ayakta kalan azınlık medya kuruluşları ise yok olmanın eşiğinde.

Bu nedenle, özgür, tarafsız bir medyanın olmadığı bir ülkede, demokrasiden bahsetmek zor.

“3 Mayıs” – Dünya Basın Özgürlüğü Günü münasebetiyle Dünya Basın Konseyleri Birliği – WAPC’nin 03-07 Mayıs 2022’de Kenya’nın başkenti Nairobi’de düzenlenen yıllık toplantısında Genel Başkan Dr. Şule Aker’in sunduğu raporunda olduğu gibi, üye ülke temsilcilerin konuşmalarında da doğru, tarafsız ve özgür habercilik savunuldu.

Bu arada  “yalan haber” – fake news yayanlar, sert bir dille kınandı.

“Nokia” insanları birbirine bağladığını savunuyor, ancak Nairobi’de düzenlenen bu toplantı üç kıtanın medya dünyasını birbirine bağladı.

Burada bir araya gelen farklı iklimlerden medya temsilcilerinin tek amacı vardı.  Medya temsilcileri olarak  çevrelerde bağımsız, özgür ve gerçeklere dayalı doğru haberciliği desteklemekti.

Dünyada yaşanan olayların tek bir gerçeği vardır.  İki gerçek, iki doğru olamaz.  Ya doğrudur ya da yanlıştır.

Bu anlamda Kosova Türk Gazeteciler Derneği – KTGD olarak,  2018 yılından üyesi olduğumuz WAPC’nin basın özgürlüğü, doğru ve tarafsız habercilik yönündeki çabalarına katkı sağlıyoruz.

Dernek olarak, üç kıtadan dünya nüfusunun yaklaşık yarısını temsil eden 26 ülkeyi kapsayan WAPC’nin Yönetim Kurulu üyesi olmaktan gurur duyuyoruz.

Fırsattan yararlanarak,  WAPC’ın “Özgür Medya” adına düzenlediği yıllık  toplantısına ev sahipliği yapan, medyalara 45 milyonluk bütçe ayıran Kenya’da,  David Ombyava’nın başkanlığındaki  Medya Basın Konseyi’ne – MCK’ye teşekkür etmeyi, borç biliyorum.

Aynı zamanda kuruluşunun 10. yılında “Özel Gazeteci” ödülünü kazanan Kenyalı meslektaşlarımı kutluyorum.

Dünyanın ortası Kenya’daki  “Nairobi Medya Sofrası” nda,  Avrupa’nın önemli güney kanadı Balkanların kalbindeki bağımsız bir Kosova ülkesinin bulunduğunu duyurmak gibi,  ek bir görevi başarıyla yerine getirmekten duyduğum mutluluğu, siz okurlarımla paylaşıyorum.

 

İbrahim Arslan-KS

09.05.2022

1 0 0 0 1 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVALI 81 STK,MACRON’A MEKTUP YAZDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş