a

NAİM ŞABAN’A SAYGI GECESİ

“Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği “Nazım Hikmet” Edebiyat Kolu, Kosova Türk Yazarlar Derneği ve “GERÇEK” Kültür Sanat Spor Derneği “Naim Şaban” Edebiyat Kolu’nun ortaklaşa organizasyonuyla ölümünün 55. yılında “NAİM ŞABAN’a SAYGI GECESİ” düzenleniyor. Priştine “GERÇEK” Derneği salonunda tertiplenecek saygı gecesi 01.04.2016 tarihinde, Cuma akşamı saat 19.00’da gerçekleştirilecek.

Gecede Naim Şaban’ın yaşamı, edebi yaratıcılığı, basın-yayın, kültür ve sanat dünyamıza katkıları üzerine konuşmalar yanı sıra sanatçılarımız ve öğretmenlerimiz tarafından hazırlanmış özel içerikli sanatsal bir program,  şairin eserlerinden seçkin örnekler, Naim Şaban’ın aziz hatırasını yaşatan özgün ve orjinel kayıtları içeren belgesel sunulacak.

NAİM ŞABAN KİMDİR ?

Naim Şaban 1935 yılında Priştine’de doğdu. Çocukluğu yokluk içinde geçti. Altı yaşındayken annesini kaybetti. Okul çağma geldiğinde İkinci Dünya Savaşı ikinci yılına girmişti. Bu yüzden ilkokula savaştan sonra başlayabildi. 1951 yılına kadar Kosova’da Türkçe öğrenim olmadığı için Arnavutça öğrenim gördü. İlk ve ortaokuldan başarıyla mezun olduktan sonra lise öğrenimine devam etti. Ancak ailesinin kısıtlı maddi imkânları yüzünden onu genç yaşta çalışmak zorunda bıraktı. 1949 yılında Priştine’de bir tarım kooperatifinde çalışmaya başladı. Başanlı işçi olarak eğitim kursuna gönderildi. 1951 yılından sonra Kosova’da Türkçe ilkokulların açılmasıyla bu okullarda ders verebilecek kadrolara ihtiyaç duyulunca, bir çok Türk aydını gibi Naim Şaban da o zamana kadarki işini terk edip öğretmenliğe başladı. Bu yıllarda şiire ve tiyatroya eğilim gösterdiği bilinmektedir. 1955/56 ders yılında Türk ilkokullarında görev yapan öğretmenler için düzenlenen öğretmenlik kursundan mezun olduktan sonra da bir süre daha Priştine’de kaldı. 1958 yılında Üsküp’e yerleşti ve “Vuk Karaciç” İlkokulu’nda öğretmenliğe devam etti. Üsküp’te şiirle daha çok uğraşabilme ve şiirlerini yayınlatabilme imkânına kavuştu. Ayrıca Üsküp Üniversitesi Felsefe Fakültesi’nde öğrenim görmeye de başladı. 1960 yılının sonlarına doğru askerlik görevini yapmak üzere Zagrep’e gitti. Kısa bir süre sonra rahatsızlandı. Askerlikten muaf tutulup 1 Nisan 1961’de Üsküp’e döndü. Nisanın sekizinde öldü. Bir roman üzerinde çalıştığı da iddia edilen Naim Şaban’ın şiirleri sağlığında “Birlik” Gazetesi, “Sevinç” Aylık Çocuk Dergisi’nde yayınlandı.

Ölümünden beş yıl sonra Süreyya Yusuf’un çabasıyla şiirlerinin büyük bir bölümü “Düşler” (“Detska Radost” Yayınevi, “Sevinç” Dizisi, Üsküp1966) adı altında kitap haline getirildi. Naim Şaban şiirleriyle, edebiyatımızın birinci kuşağı arasında yer alarak Kosova Türk Çağdaş Edebiyatı’nın kurucuları arasında bulunmaktadır.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

31 MART 2016 PERŞEMBE GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel