Ekim 2016’nın son günü,güneş cömertçe gülümsüyor, biz yine yollardayız. Türkçe’nin yaslandığı, uzandığı, yankılandığı yerlerdeyiz. Heybemizde şiir var. Dostluk var. Barış, kardeşlik var. Hoşgörü zaten kalbimizde köşk kurmuş. ..
Mitroviça Belediyesi Başkan Yardımcısı Erol Zekeriya’nın girişimiyle bir kez daha kucaklaşıyoruz Mitroviçalı şiirseverler
le… Andon Zeko Çayupi ilkokulunda. Bu kez de bizlerle beraber oluyor misafirperver okul müdüresi Melihate Meda hanım. Değerli öğretmenlerimiz Albulena Roka Randobrava, Bahar Kera, Pera Abdurrahmani orda yine. Öğrenciler şiirlerini okumak için sabırsızlar. Sonra bir bir akıcı bir Türkçe’yle :Eren Zekeriya, Ceren Bugarakan, Maid Kani, Çağlar Serin, Elif Köroğlu, Ayan Kani, Amel Hacimehmet şiirler okuyorlar. İçten alkışlar…
Mitroviça Belediyesi Başkan Yardımcısı Erol Zekeriya bir sürpriz yapıyor. İzmir’den merhum öğretmen Zehra Jubi’nin torunu bir şiirini göndermiş. Zekeriya onu okuyor. Alkışlıyoruz, mutlu oluyoruz. Zehra öğretmen de aramızda oluyor böylece. Ne güzel!
Sıra değerli sunucu ve tiyatro sanatçısı, Kosova Türk Yazarlar Derneği edebiyat etkinliklerinin olmazsa olmazlarından Yunus Şimşek’te. Önce bu dünyadan ayrılan: Naim Şaban’dan, Hasan Mercan’dan, Fahri Mermer’den şiirleri dile getiriyor. Ardından Nimetullah Hafız, Nusret Dişo Ülkü, Bayram İbrahim, Raif Kırkul’den o tok sesiyle dizeleri paylaşıyor Mitroviçalı şiirseverlerle..
Remzi Zekeriya, Mitroviça’nın yürekli Türk öğretmenlerinden. Emekli. Son yazdığı şiirini bizlerle paylaşıyor. Yüreklerimizi hoplatan bir şiir. Bizi anlatan. O da dizelerini okurken duygusallaşıyor. Gözlerimiz doluyor. Yaşayan böylesi Türk çınar ağaçlarını görünce. Türkçe gözlerinde ışıldıyor. O sevgiyi bize ok gibi ulaştırıyor. Mitroviça’ya daha sık gitmeli, diyorum kendi kendime. Sonra, bu okulda dedem, babam, ben, kızkardeşim, kızım okudu diyor Remzi Zekeriya. Duygunun tam ortasındayız. Sonra sözü Mitroviça’nın yetiştirdiği en değerli öğretmeni olan yine Zehra Jubi’ye bağlıyor. Yine gözleri doluyor. ..Öğremenimdi…Yanında oturan kızkardeşi Şükriye hanım söze karışıyor. Zehra hanım onun da öğretmeniymiş. Zehra öğretmen şen geceler düzenlerdi. Şiirler okunurdu.Disiplin arardı. Öğretmen olarak da müdür olarak da çok büyük katkısı var.Türk ruhunu aşılardı…Ağırbaşlı, edebiyatı sevdiren, temel veren…İstanbul’a gittiğinde 2 bavul kitapla döndüğünü anımsıyor Şükriye hanım..
Evet, Zehra Jubi öğretmen Perşembe ve Cumartesi günleri şiir saatleri düzenlermiş..Biz de söz verdik, en kısa zamanda ona adanmış bir etkinliği Mitroviça’da düzenleyeceğiz. Onun ve daha nice değerlerimizin anılarını yaşatmak bizim boynumuzun borcu…
Mitroviça’da, Andon Zeko Çayupi ilkokulundaki şiir buluşmamız: Enver Baki, Zeynel Beksaç, Mürteza Büşra, Taner Güçlütürk’ün kendi özgün şiirlerini okumalarıyla son buldu.
Okuldan öğretmen Pera Abdurrahmani’nin ana okul öğrencileriyle doyumsuz oyunlarına kıskanarak ayrılıyoruz. Yine görüşeceğiz, diyerek…
Mitroviça Belediyesi Başkan Yardımcısı Erol Zekeriya’nın ikram ettiği çayları yudumladıktan sonra Mitroviça’dan ayrılıyoruz. Yolumuz üzerinde Sultan Murat Türbesi’ne uğrayarak, bir fatiha okuyoruz. Prizren’e doğru yol alırken Mitroviça’daki okul müdüresi Melihate Meda’nın sözleri kulaklarımda çınlıyor: “Kosova’da birçok okul Türkiye’de kardeş okul buldu, bizi de bir okulla kardeş yapın!” Söz verdik müdüre hanıma, yardımcı olacağız diye. Buradan da Mitroviça ilkokulunun isteğini duyurmuş olalım./Z.Beksaç/
KOSOVA’NIN YERALTI ZENGİNLİKLERİ YER ALTINDA KALMAYACAK
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI