“Yıllar Sonra Mitroviça’da Özleme Şiir Melhemi… Ya da Türkçe’nin yarınına kaldırımlar döşemek… Bu kez yolumuz Mitroviça’ya düştü. Yıllar sonra Mitroviça’da şiirle gönüllere vardık. O kent ki Rasim Salih gibi bir büyük üstadın doğum kenti. Müziğe ilk adımlarını attığı yer. Sonra iki arkadaşıyla birlikte Mitroviça’yı terk ederek, Priştine Radyosu’nda ellili yılların başında Balkanların biricik Türk orkestresini kurmuştu. O duygularla Mitroviça’ya merhaba dedik. Nice sanatçıların yetiştiği bir ortamda olmak, “Andon Z.Çayupi” İlköğretim Okulu öğrencilerinden şiirler dinlemek, Enver Baki, İskender Muzbeg, Taner Güçlütürk, Yunus Şimşek’le birlikte şiirlerimizi Mitroviçalı dostlarla paylaşmak, unutulmaz saygın öğretmen Zehra Jubi ve şaire Fahriye Çerkez’i saygıyla anarak, özlem gidermenin sevincini yaşadık. Mitroviça Belediyesi Başkan Yardımcısı Erol Zekeriya ve Kosova Kültür Bakanlığı Eski Başkan Yardımcısı Ergin Köroğlu bizlerle birlikte oldular. Türkçe eğitimin Mitroviça’da yaşatılması için potansiyelin olduğuna vurgu yaptı her ikisi de. Bu konuda belediyenin de duyarlı olduğunu belirttiler. Gelecekten umutlu olduklarını dile getirdiler. Sonra bir ara ana okul öğrencileri arasında olduk. Pırıl pırıl gözleriyle, sevimli dilleriyle “Hoşgeldiniz!” dediler. Yuvarlak masada boyama yapan miniklerden biri öğretmenine “ Öğretmenim, kuşu hangi renkle boyayayım” diye soruyordu. Aslında o anda bir şiir de doğuyordu… Mitroviça’da olmak, şiiri paylaşmak, özleme melhem sürmek gibi bir şeydi. Bu fırsatı bize yaşatma olanağını sağlayan başta Mitroviça Belediyesi Başkan Yardımcısı Erol Zekeriya’ya, genç öğretmenler Albulena Randobrava ve Perihan Abdurrahman’a teşekkürü borç biliriz.” (Zeynel Beksaç)
Çanakalle Savaşı’nın 100.yıldönümü, Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin 20. yıldönümü, kurluşunun 65.ci yıldönümü arifesinde bulunan “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği – “Nazım Hikmet” Edebiyat Kolu, Üsküp’ün “Köprü” Derneği ve Tefeyyüz Okuluyla birlikte “Sesler Dergisinin” 50. Yıldönümü ve Yahya Kemal Beyatlı’nın 57. ölüm yıldönümü’nde Mitroviça’nın Türkçe eğitim görülen “Anton Çayupi” İlkokulunda edebiyat buluşması düzenledi. Etkinlikte Fahriye Çerkez, Zehra Jubi gibi Kosova Türk Çağdaş edebiyatına şiirleriyle katkısı geçen şairlerimiz anılırken, Mitroviça’da yıllar sonra Türkçe şiir gönülleri okşadı.
Etkinlikte Türk öğrencileri Eren Zekeriya, Ayan Kani, Amel Hacımehmet, Bedia Zeynep Kaşık, Ceren Bugarakan anne, dost ve yurt sevgisi konulu şiirlerini okudular. Ardından Enver Baki, İskender Muzbeg, Zeynel Beksaç, Yunus Şimşek ve Dr. Taner Güçlütürk öğrencilerle şiirlerini paylaştılar.
Kosova Türk Yazarlar Derneği Onursal Başkanı İskender Muzbeg, Mitroviça’nın bir kültür yuvası olduğunu ve bu önemli şehrin yetiştirdiği çok değerli sanatçıların Türk kültür sanatına emek verdiğini söyledi.
Ardından konuşma yapan Mitroviça Belediyesi Başkan Yardımcısı ve KDTP Mitroviça Şubesi Başkanı Erol Zekeriya, bu etkinliğin daha önceleri, 1844 yılında, Rüştiye okulu olarak hizmet veren bir yerde düzenlendiği için anlam kazandığını söyledi. Burada yıllarca onca neslin Türkçe eğitim aldığını söyleyen Zekeriya, bugün öğrenci sayısı az da olsa, arada kesintiye uğrasa da Türkçe eğitimin bu şehirde devam ettiğini belirtti.
Misafirleri selamlayan eski Kültür Bakanı Yardımcısı Ergin Köroğlu, böyle bir etkinliğin Mitroviça’da düzenlenmesinden dolayı sevinçli olduğunu söyledi. Böyle kültürel ve sanatsal olayların pek fazla Mitroviça’da düzenlenmediğini belirten Köroğlu, etkinliğin düzenlendiği bu okulda bütün önemli kadroların yetiştiğini ifade etti. Türkçe eğitimin gelişip kalkınması içın Mitroviça’da nüfus olarak önemli bir potansiyelin bulunduğunu ifade eden Köroğlu, Türkçe eğitimin önemli olduğunu, çünkü bir milletin dilini yitirdiği takdirde kendini de yitireceğine dikkati çekti. Bu açıdan Vıçıtırın’ın daha ağır bir durumda bulunduğunu kaydeden Köroğlu, böyle kültürel ve sanatsal etkinliklerin okullarımıza ve soydaşlarımıza teşvik ve motivasyon oluşturduğunu vurguladı.
Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Zeynel Beksaç, Mitroviça dendi mi sanatçılar diyarı olduğu için gazetecilik çalışmalarında özel bir yeri olduğunu belirtti. 1951 yılında Rasim Salih’in Mitroviçalı arkadaşlarıyla birlikte “Priştine Radyosu Profesyonel Türk Müziği Orkestrası”nı kurduğunu, ona keza Mitroviça’nın Köroğlu kardeşleri yetiştirerek, Köroğlu Kardeşlerin ilk Türk pop müziği gurubunu kurdukalarının altını çizdi. Kosova Türk Yazarlar Derneği, on yıl önce kuruluş yıldönümünü kutladığında aralarında hiçbir Türk öğrencisinin bulunmadığını, on yıl sonra aramızda artık Türk öğrencilerinin bulunmasından duyduğu memnuniyeti paylaşan Beksaç, aydınlarımızın, kültür sanat emekratlarımızın ve toplum önderlerinin bu yörelere biraz daha fazla hassasiyet göstermeleri gerektiğine dikkati çekti.
Okulda Türkçe eğitim veren Albulena Randobrava ve Perihan Abdurahman yaptıkları konuşmalarda öğrencilerine edebiyatı özellikle sevdirmeye çalıştıklarını belirtirken, “Şiiri seven hayatı sever, öğrencilerin şiirleri birçok açıdan büyük anlam taşıdığını” vurguladılar.
Günümüzde Mitroviça’nın “Anton Çayupi” ilkokulunda toplam 16 öğrenci Türkçe eğitim alıyor. Mitroviça Belediyesi Başkan Yardımcısı ve KDTP Mitroviça Şubesi Başkanı Erol Zekeriya, kültür merkezi inşaasını Mitroviça Belediyesi’nin 2016 yılı bütçesine almayı başardıklarını muştularken, bu proje gerçekleştikten sonra böyle kültürel ve sanatsal etkinlikler için uygun koşul ve altyapı olanaklarının oluşacağına inandığını söyledi.
KDTP Mitroviça Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Şehriban Konyuşa, dört nesil aynı okulda okuduklarını, bugün bu etkinlikte torununu dinlemeye geldiğini belirtirken, böyle etkinliklere özlem duyduklarını ve böyle etkinlikleri daha sık sık aralarında görmek istediklerini dile getirdi.
Yazar ve şairler, kitaplarını “Anton Çayupi” İlkokulunun Türkçe eğitim görülen dershanelerin kütüphanesine armağan ettiler. Edebiyat buluşmasından sonra Mitroviçalı soydaşlarımızla bir araya gelen yazar ve şairlerimiz, Bayrampaşa Belediyesinin Mitroviça’ya yaptırdığı İsa Bey Camiini ve tarihi Osmanlı eseri Sultan Murat Türbesini ziyaret ettiler.
ZBOGAR: MUHALEFET MECLİS OTURUMUNDA YER ALMALIYDI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI