a

MİSAFİRPERVERLİĞİN ADRESİ…

Son yıllarda  toplumsal, kültürel ve sosyal yaşam bir çok değişikliğe uğradı. Hem geleneklerimiz, hem örf ve adetlerimiz sarsıntılı değişikliklerden geçti. Mantalitemiz değişti. Toplumsal değişim sürecinde eskisi gibi olmayan farklılaşmalar ortaya çıktı.

Son yıllarda  toplumsal, kültürel ve sosyal yaşam bir çok değişikliğe uğradı. Hem geleneklerimiz, hem örf ve adetlerimiz sarsıntılı değişikliklerden geçti. Mantalitemiz değişti. Toplumsal değişim sürecinde eskisi gibi olmayan farklılaşmalar ortaya çıktı. Alışkanlıklarımız bir başka oldu.  Aile içi ilişkilerden başlayarak, insanlar arasındaki ilişkilere kadar  tutum ve davranış değişimlerine  tanık oluyoruz. Savaş sonrası dönemde Kosova’da zamanla hem misafir kültürünün, hem de geleneklerin zayıflaması,  misafire yönelik bakış açılarının değişmesine sebep oldu.

Kahve ve çayların eş dostla evlerde içildiği geleneksel kültür yerine, zamanla şehirlerde akraba ve dostların buluşma noktalarının restoranların olması, misafirperverliğin sergilenmesinde adres değişikliğinin  örneğidir.

Kafelerin, eş ve dostun  buluşma noktasına dönüşmüş olması, kültürümüze yerleşmeye başlayan başka bir örnek.

Buna rağmen misafirperverlik gibi bazı adetlerimiz, bazı yerlerde eskisi gibi devam ediyor.

Kültürümüzde misafirperverlik toplum tarafından önemsenen temel değerlerden biridir. Misafirin rahat edebilmesi için her türlü çaba gösterilir, gelen misafire karşılık beklenmeden ikramlarda bulunulur, hizmetler edilir.

Misafirperverlik, Kosova’da  kültürümüzün  ve geleneğimizin  önemli bir parçasıdır. Misafirperverlik Kosova kültüründe önemli bir yere sahiptir.

Misafirperverlik, saygı ile eşdeğerdedir buralarda.

Bir toplumun bir arada kalması, birbirini anlaması, sevebilmesi ve kabullenmesi ancak saygı ile oluşur. Saygının bir yansıması olarak misafirperverlik,  insanlara ne kadar değer verdiğimizi gösterir.

Birbirimize ne denli saygı duyduğumuzun bir göstergesidir.

Şimdi, misafirperverliğin Kosova’daki adresi neresidir sorarsanız, hiç düşünmeden Prizren derim. O misafirperverliğin içinde öncelikle saygı vardır, güler yüzlülük vardır, hoş muhabbet vardır, ikram vardır “Allah ne verdiyse, evde ne bulunduysa” diyerekten…

İnsanların sıcaklığı ve  samimiyetiyle bilinen tarihi Prizren, misafirperverliğiyle önde olan en sevimli şehirlerimizden biridir. Vıçıtırın, Mitroviça, İpek, Gilan, Mamuşa ve örf ile adetlerden kolay kolay kopmayan diğer şehirlerimiz de misafirperverlik konusunda geri kalmazlar.

Her zaman keyif aldığım Prizren ziyaretlerimde, gerek akraba, gerek arkadaşlarım, gösterdikleri  misafirperverlikten  bugüne kadar hiç  ödün vermemiştir.

Mimarisiyle ziyaretçileri hayran bırakan Prizren’de başka birinin evine misafir olduğunuzda, evin en güzel odası, odanın baş köşesinin  misafirlere ayrılmış olduğunu görürsünüz.

Misafir ağırlamada kusursuzdur bu güzel şehrin insanları. Misafire ikramda bulunmak vazgeçilmez kuraldır. Bu bağlamda sofra açma kültürü hala devam etmektedir. Sofra açmadaki cömertlik tartışılmazdır.

Misafirperverlik Prizren’de adeta yaşam tarzıdır. Misafire yaklaşım, sıcak, dürüst, samimidir. Misafir anlayışı farklıdır bu şehirde.

En son ziyaretimde, yüzlerce kez olduğu gibi bu kez de misafirperverlik konusunda Prizren insanlarının eline  hiç kimsenin su dökemeyeceğine şahit oldum.

Sabahın saat 02:00’sine  kadar kaldığımız bir düğünün sonunda, kahvelerimizi, aynı masada olduğumuz ve çok sevdiğimiz bir akrabamızın evinde içtik. Uyumadan bizi bekleyen evsahiplerinin hoş karşılaması…Çok geç saatlerde yapılan içten sohbetler… Bu örneği başka bir yerde  görmek zor, hata imkansız, bu zamanlarda…

Ercan Kasap

08.10.2022

2 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

EĞİTİMDEKİ GREV ARNAVUT İNADINA MI DÖNÜŞTÜ?

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş