Kosova Meclisi’nde Kosova Demokratik Türk partisi (KDTP) milletvekili ve “6+ Parlamento Grubu “ şefi Müferra Şinik, meclis genel kurulunda ülkede eğitimdeki durum ve bu kapsamda Türkçe eğitimin karşı karşıya kaldığı sıkıntı ve sorunlara tüm ayrıntılarıyla değindi.
Meclis kürsüsünden konuşmasını Konuşmasını Türkçe yapan milletvekili Müferra Şinik, Öncelikle sayın Bakanın konuşmasında Topluluk dillerindeki eğitimden bahsetmemesinin toplulukları derinden üzdüğünü belirterek, azınlıktaki topluluk öğrencilerinin eğitimlerini, Kosova Eğitim Bilim ve Tekonoloji Bakanlığı’nın (EBTB) Müfredatı esasınca gördüğünü , başka bir ülke müfredatıyla çalışmadığını hatırlattı.
Milletvekili Müferra Şinik’in konuşması şöyle:
“Bugün okul öncesi ve üniversite öncesi eğitim tartışılıyor.Kosova’da ki genel eğitim ile birlikte topluluk dillerindeki eğitime değinmek gerekir.
Bu durumda Kosova’da ki Türkçe eğitimden bahsetmek istiyorum. Kreşlerden başlayarak sıkıntıları n varlığı göze batmaktadır.
Anaokullarına baktığımızda her okulun anasınıfının olmayışı ve var olanlarının da yer darlığı yüzünden dersin akışı engellenmektedir.
Diğer dillerdeki anasınıfllarının donanımı Bakanlık ya da Belediyeler tarafından sağlanırken,Türkçe eğitime sağlanan sınıflara sadece TİKA ve Mehmetçik tarafından donanım sağlanmaktadır.
Anaokullarının araç gereçleri hiçbir şekilde EBTB (MASHT) tarafından sağlanmamaktadır.
İlkokul I. kademe ders kitapları olması yetersiz kalıyor,çünkü ne iş defteri ne de yardımcı ders kitapları mevcut değil.
Aynı zamanda öğretmenlerin el kitapları yok.
İlkokul II. kademe aynı şekilde ders kitapları dışında az önce saydığım yardımcı ders kitaplarıyla birlikte haritalar,küre (Globus) ,elementlerin periodik cetveli, biyoloji ve diğer derslere ait resim ve çizimlerin olmayışı kaliteli derslerin yapılmasını engellemektedir.
Matematik – Fizik – Kimya – Biyoloji – Teknoloji (BİT) dersleri Laboratuvarların olmayışı derslerin yıllardır alışıla gelmiş şekilde kuru – kuruya geçmesine sebep olmaktadır.
Liselerdeki eğitim durumu çok daha vahimdir. Kitapların olmayışı derslerin normal akışını engellemektedir.İlkokullardaki bütün sıkıntılar Liseler de de yaşanmaktadır.
Ders kitaplarının,araç gereçlerin olmayışı Türkçe Eğitim gören öğrencilerimizin çalışamaz halde olan öğretmenlerin malüllük emekliğe ayrılmak imkanı yaratmak gerek.
• Çocuk Hakları
• İnsan Hakları
• Topluluk Hakları ihlal edilerek yasal ve anayasal hakları da çiğnenmektedir.
Okullardaki yazılı bildirilerin,uyarıların,gelen evrakların diğer dillerle birlikte Türkçenin kullanımına da saygı duyulmasının gerektiğini vurgulamak istityorum.
• Okullarda, Psikolog, Pedagog, Rehber öğretmen olmalı
• KEBTB -nın Türk öğretmenlerine Türk dilinde Eğitim seminerleri düzenlemeli
• Yıllardır vurguladığımız çantaların ağırlığından öğrenciler kurtulmalı.Okullara ek dolaplar yapılarak öğrenciler çanta taşımaktan fiziki yapısını bozmasını engellememiz gerekir.
• Eğitim müdürlüklerine Türkçe tercüman sağlanmalı
• Kosova genelinde Türkçe Eğitim müfettişinin olması gerekli
• KEBTB -nda Türkçe Eğitim Masasının kurulması ile birlikte Eğitimin kalitesinin artacağına inanmaktayız…
• Türkçe eğitim görülen okullarda müdür ve müdür yardımcıların olması ile birlikte var olan müdürlerin Türkçe ve Boşnakça kurslara tabi tutulması.”
Kosova eğitim bakanlığı’nın toplulukların eğitimi konusunda uygulayacak bir stratejisinin olmamasından şikayetçi olan milletvekili Müferra Şinik konuşmasının sonunda “Arnavutlukla ortak müfredat,ortak ders kitapları ve ortak Alfabeyi planlarken Kosova müfredatıyla çalışan topluluk öğrencileri için BAKANLIK olarak stratejiniz nedir ? şeklinde Bakan Arsim Bajrami’ye soru sordu.
TÜRKÇE VE BOŞNAKÇA EĞİTİMDEN KONUŞMAYAN BAKAN’A ELEŞTİRİ
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI
TÜRKLER EN ÇOK BU MİLLETE BENZİYORMUŞ!
MODERN ZAMANLARIN KARMAŞASI ARASINDA KAYBOLAN KOCA MEHMET BEY CAMİİ
ANITKABİR VE DOLMABAHÇE’DE HÜZÜN: 7’DEN 70’E HERKES ATA’SINA KOŞTU