Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletvekili Enis Kervan, bugün, Priştine Belediyesi Eğitim Müdürü’nden Priştine “Sami Frashëri” Lisesine Türk Müdür Yardımcısı, Priştine’de Türkçe eğitime hizmet sunacak Türk Pedagog, Türk Psikolog, Türkçe eğitim için en az bir yardımcı öğretmen ile en az bir asistan öğretmen alınması talebinde bulundu.
kervan sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Kosova Meclisi Egitim Komisyonu olarak bugün Priştine Belediyesi Egitim Müdürü Besiana Musmurati’yi ziyaret ederek Priştine Belediyesi bünyesindeki eğitim, yasaların uygulanışı ve komisyon olarak yapabileceklerimiz konusunda bilgi paylaşımında bulunduk.
Kosova Meclisi Eğitim Komisyonunun Topluluklardan sorumlu Başkan Yardmcısı olarak, Priştine Belediyesi Eğitim Müdüründen Türk, Boşnak ve RAE toplulukları eğitimi hakkinda bilgi alarak her topluluk için belediyede ayrı ayrı yöneticilerin olması talebinde bulundum.
Priştine’de Türk topluluğunun yapıcı unsur oluşunu, örnek bir topluluk oluşunu ve Priştine Lisesinde Arnavutça yanısıra Türkçe eğitimin de düzenli bir şekilde devam ettiğini göz önünde bulundurarak Belediye olarak Eğitim Bakanlığıyla koordineli bir şekilde “Sami Frashëri” Lisesine bir Türk Müdür Yardımcısının göreve getirilmesinin gerekli olduğunu dile getirdim. Bu konuda beklentimizin olduğunu ve Priştine Türk Topluluğunun da beklentisi olduğunu dile getirdim. Gereken yardımları da sunmaya hazır olduğumuzu, Türk müdur yardımcısının okuldaki Türk öğrenci ve velilerin gereksinim ve taleplerini daha rahatça yöneteceğini, okul ve belediye arasında güçlü bir köprü olacağını belirttim. Bunun en iyi örneğini “Elena Gjika” İlköğretim Okulundaki Türk Müdur yardımcısının varlığıyla yaşadığımızı ifade ettim.
Priştine Belediyesi Egitim Müdüründen Belediye bunyesinde var olan 13-15 pedagog ve psikoloğun Arnavut topluluğuna mensup olduğunu hatırlatarak, Priştine Belediyesinde Türkçe eğitimde gereken yassal ve eşit hizmet şartlarını tamamlamak adına Türkçe eğitim için en az bir pedagog, bir psikolog için acil ihtiyaç duyulduğunu ve bunu Lriştine Egitim Müdürlüğü olarak programlarına öncelik olarak almalarını, bunun bir yasal görev olduğunu dule getirip talep ettim. Priştine’de Türkçe eğitimin düzenli bir şekilde var olduğunu hatırlatarak Türkçe eğitim için tıpkı Arnavutça eğitiminde olduğu gibi en az bir yardımcı öğretmenin alınması için gerekenin yapilmasinı talep ettim. Kosova Egitim Bakanlığının asistan ögretmen alımları için bütçe ayırdığını ve bu bütçeyi oylayan bir topluluk milletvekili olarak Priştine Belediyesinde Türkçe egitim için de en az bir asistan öğretmen alımının yapılması gereğini belirttim.
Vıçıtırın ve Mitroviça Belediyelerinden Türkçe eğitim için Priştine’ye yolculuk yapan Türk öğrencileri için destek burslarının oluşturulması için Priştine Belediyesi Eğitim Müdürlüğünün Mitroviça ve Vıçıtırın Belediyeleriyle ortak bir çalışma yürütmeleri talebinde bulundum.
Kosova Meclisi Eğitim Komisyonu Başkan Yardımcısı olarak eşit sekilde yasal ve Anayasal hakların yürürlukte olması için gereken her türlü desteği sunmaya hazır olduğumu dile getirdim.
En yakın zamanda Priştine Belediyesi Egitim Müdürü ile Priştine Belediyesinde Türkçe eğitim görülen okulları ziyaret ederek, ögretmen, öğrenci ve velilerimizle bir araya gelerek beklenti ve sorunları birebir incelemek içon davetimi kabul eden ve taleplerimizi karşılamak için elinden geleni yapacağina söz veren Müdür Besiana Musmurati’ye teşekkürlerimi sunarım.” ifadelerine yer verdi.