KDTP milletvekili Enis Kervan, panelist olarak katılıdğı Avrupa Konseyinin “Kosova’da azınlık haklarını ve azınlık dillerini güçlendirerek sosyal uyumun teşvik edilmesi” konulu konferansta, Kosova’da Türk dilinin kullanımıyla ilgili ve Türkçe eğitimle ilgili yaşanan sıkıntıları ve vatandaş ile gençlerin beklentilerini ifade ederek Anayasal ve yasal haklarına değindi.
Kervan, sosyal medya hesabı üzerinden konuya ilşikin yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer Verdi:
“Başbakan Albin Kurti’nin de katılımlarıyla Avrupa Konseyinin “Kosova’da azınlık haklarını ve azınlık dillerini güçlendirerek sosyal uyumun teşvik edilmesi” konulu konferansa panelist olarak katılım sağladık.
Avrupa Konseyi Priştine Ofisi temsilcilerini çoğunlukta olmayan topluluklar için çok anlam ifade eden bu toplantıyı düzenledikleri için bir daha tebrik ederim.
Uzun süredir çoğunlukta olmayan toplulukların haklarının temsili ve korunmasıyla ilgilenen bir birey olarak, bu panelin ve tartışmanın özellikle de çok dilliliğin, kültürel çeşitliliğin ve entegrasyonun adil ve kapsayıcı bir toplum için hayati önem taşıdığı Avrupa bağlamında çok önemli olduğunu gördüğümü belirtmek isterim.
Bir Türk Milletvekili olarak Kosova Delegasyonu üyesi olarak Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde Kosova’nın Avrupa Konseyi üyeliği için gerçekleştirdiğim mücadele, oradaki parlamento ve komisyon toplantılarında yapmış olduğum çalışmalarım hakkında bilgi sundum.
Kosova’da Türk ve diğer toplulukların da her süreçte Kosova’nın devlet olma yönünde üzerine düşen görevi yerine getirdiğini ve Kosova’nın ayrım yapmaksızın tüm vatandaşların yurdu olduğunu ifade ettim.
Tarihsel olarak çoğunlukta olmayan toplulukların Avrupa’nın zengin kültürel mozaiğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu, pek çok zorluklar yaşadıklarını ama aynı zamanda Avrupa kültürünün gelişmesine de büyük katkılarda bulunduklarını ifade ettim.
Bu yolculuğun en önemli anlarından birinin 1992 yılında Avrupa Konseyinde kabul edilen “Avrupa Bölgesel Diller ve Azınlık Dillerini Koruma Antlaşması-Şartı”nın olduğunu belirttim.
Yine 1995 yılında Avrupa Konseyi tarafından “Ulusal Azınlıkların Korunmasına İlişkin Çerçeve Sözleşmesinin” kabul edilmesinin tüm çoğunlukta olmayan topluluklar için ne denli önemli olduğunu bu sözleşme ile azınlık haklarına ilişkin açık standartların tanımlamış olduğunu, kültürel ve dilsel kimliğin korunmasını sağladığını belirttim.
Kosova’da Türk dilinin kullanımıyla ilgili ve Türkçe eğitimle ilgili yaşadığımız sıkıntıları ve vatandaş ile gençlerimizin beklentilerini ifade ederek Anayasal ve yasal haklarımızdan söz ettim.”
LDK: TÜRK HALKININ YANINDAYIZ
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI