a
b

b

b
b

MİLLETVEKİLİ KERVAN AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA AZINLIK HAKLARI HAKKINDA KONUŞTU

b

Avrupa Parlamentosu’nda  (AP) Avrupa Birliği-Kosova İstikrar ve Ortaklık Parlamento Komisyonu üyesi olan KDTP milletvekili Enis Kervan, AP oturumunda  Kosova’da azınlık  topluluklarının temel hakları ve konumu hakkında konuşma yaparak, topluluklar hakkında  yapılanları, yapılması gerekenlerì ve beklentileri dile getirdim.

Kervan sosyal medy hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda,  “Dillerin kullanımı hakkında bilgi sunarak; Türkçenin belediyeler düzeyinde resmi dil olarak uygulanmasında kimi belediyelerde ve merkezi kurumların belediyeler düzeyindeki kimi birimlerinde  yasaya göre  Türkçenin kullanılmadığını dile getirdim.

Ekim 2023’te hükümetin, yasal olarak belirlenen en az %10’luk kotaya ulaşmak için alınacak önlemlerin yasal dayanağını açıklayan kamu görevlilerinin işe alınmasına ilişkin yönetmeliği onayladığını, merkezi düzeydeki kurumlarda çoğunlukta olmayan toplulukların üyeleri tarafından doldurulması içi bazı bakanlıklarta sürecin başlatıldığını belirttim.

Kosova Eğitim Bakanlığı ile birlikte çalışarak öğrencilere yönelik  Türkçe ve Boşnakça kitaplarının basıldğını, eksik olan ders kitapların hazırlanması için duyurunun yayınlandığını ve yeni kitapların hazırlanması için çalışmaların devam ettiğini,  kimi hatalı tercümeli kitaplardaki hataların  düzeltildiğini ancak bu  yönde çalışmaların da hala devam ettiğini ifade ettim.

Son günlerde yaşanan olayların tekrarlanmaması için, Kosova’da çoğunluk olmayan topluluklar arasında ortak bir yaşam için, derhal Kosova  müfredatının gözden geçirilip değiştirilmesi, müfredattaki kin ve  nefret unsurlarının ortadan kaldırılması,  geleceği birlikte inşa etmek için bunun bir an önce yapılmasının gerekli olduğunu belirttim.

Kosova Cumhuriyeti’nin çok etnikliliğini ve aynı zamanda bu konudaki AB standartlarını ve direktiflerini dikkate alarak, Kosova’daki topluluklar arasındaki nefreti durdurmak, böylece topluluklar arası nefret yerine ortak yaşamı, değerlere saygı duymayı, milli bayraklara ve  milli sembollere saygı duymayı,  topluluklar arası  hoşgörüyü ancak müfredatın değişmesiyle  sağlayabileceğimizi  dile getirdim.

Eğitim Bakanlığının, özel gereksinimli öğrencilere destek amacıyla asistan ve yardımcı öğretmen alımına  yönelik son yıllarda ilk kez bütçe ayırdığını,  ancak çoğunluktabolmayan topluluklara yönelik bu konuyu düzenleyen ve bu dillerde eğitim görülen  belediyelerde Türk ve Boşnak topluluklarının öğrencileri için asistan ve yardımcı öğretmen alınması zorunluluğu getiren bir yönetmelik veya kararın bulunmadığını belirttim. Bugün Türk ve Boşnak toplulukalrında  özel ilgiye mutaç olan çok sayıda öğrencimizin var olduğunu,  ancak onlara ve öğretmenlerimize yardımcı olacak asistan öğretmen  veya yardımcı öğretmenlerimizin olmadığını, belediyeleri Türk ve Boşnak asistan veya yardımcı öğretmenlerin alımı için zorunlu kılacak böyle bir düzenlemenin bu yüzden  bir ihtiyaç olduğunu vurguladım.

Artık Anayasa Mahkemesinin Deçan Manastırı kararının  uygulandığını belirterek, yaklaşık 500 yıllık bir geçmişe sahip olan ve son savaşta Sırp güçleri tarafından yağmalanıp yakılan ve yıkılan Kuzey Mitrovica’daki İbre Camiinin  yeniden inşaat edilmesine başlanmasını beklediğimizi ifade ettim.  Ve bugüne kadar İbre Camiinin yeniden inşasının başlaması  konusunda hiçbir adımın atılmadığını,  kültürel mirası  ve dini yapıları korurken, tüm inançlara ve vatandaşlara ait olan kültürel mirasımızı ayrım gözetmeksizin korumamız gerektiğini, kültürel mirasımızın bizim ortak mirasımız olduğunu ifade ettim.

Rom, Aşkali ve Mısırlı toplulukları hakkında ve çoğunlukta olmayan topluluklar olarak Kosova hükümetti bütçesinde topluluklara yönelik ayrılan bütçeler hakkında  bilgi sundum.” ifadelerine yer verdi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

AB’YE SIĞINMA BAŞVURUSU YAPAN KOSOVALILARIN SAYISI YÜZDE 108 ARTTI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetDeneme Bonusu Veren Siteleronwinonwin girişbets10jojobetjojobetjojobet girişjojobetjojobet girişcasibom girişcasibomcasibom giriş