Dünyadaki gidişatı altüst eden yeni tip koronavirüs Covid-19 salgınının Kosova’yı, bu bağlamda Türklerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerden Prizren belediyesini ne denli etkisi altına aldığını öğrenmek için geçen hafta bu şehri ziyaret ettik.
Covid-1 9 salgınının Türk topluluğuna her alandaki etkisi hakkında Kosova Meclisi’nde Kosovalı Türkleri temsil eden Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Fidan Brina Jılta ile konuştuk.
Bilindiği üzere dünyada koronavirüs salgınından bütün ülkelerin, bu ülkelerde yaşayanların salgından etkilendiğini hatırlatan Milletvekili Fidan Brina Jılta, “ Bunun yanında Kosova halkı da , tabi dünya ülkelerinde olduğu gibi her tür ister ekonomik açısından ister sosyal açısından Kosova’da yaşayan Türk toplumu da salgından etkilenmiştir. Başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere, Prizren’de Kosova Türk toplumunda sınırlı sayıda sağlık çalışanımız var. Bunlar birinci safta oldukları için koronavirüsten etkilenenler oldu, hasta olanlar oldu, tabi ki Türk toplumunun temsilcileri olarak daima yanlarında olmaya çalıştık, elimizden geldiği kadarıyla. Sosyal yardımlara gelince Prizren belediyesi tarafından Topluluklar Ofisi’nden gıda yardımı yapmıştır, genelde topluluklara. Bu topluluklar arasında Türk topluluğu da yer almıştır. Ama bu yeteri derecede midir tabi de yeterli değildir. Diğer yandan hükümete baktığımızda hükümetten işletmeler hazırlanan ekonomik paketler sayesinde başvurularını yapmıştır. Ama Kosova Türk toplumuna baktığımızda genelde ailelerimiz ya memurdur ya da küçük işletme sahibidir. Ve bu küçük işletmeler hepsinin bu tür durumlarda devlet tarafından yardım edilmesi lazım. Ama baktığımızda çok az bir kısmı bu süreçte bu yardımlardan yararlanabilmiştir. Yediden yetmişe hiç kimsesi ayırmaksızın çünkü bildiğiniz gibi pandemi herkesi her evi ve küçük işletmelerde bu biraz daha fazla hissedildi. Çünkü zaten ellerinde var olanları yatırım yapmışlar, biraz Mart ayından beri sürekli olarak konuştuğunuzda düğün sektörü diyoruz, ama düğün sektörüne baktığımızda , düğün sektörü de 29 sektörü etkiliyor. Tabi ki bundan küçül işletmeler daha fazla zarar gördü. Bunların da başka bir geliri olmadığı için küçük esnafımız tabi ki devletten daha fazla yardım bekliyor.” ifadelerini kullandı.
Salgın yüzünden Türkçe eğitimin de son derece olumsuz yönde etkilendiğin dikkat çeken milletvekili Jılta, “Kendim de eğitimden geldiğim için bu konuda hassa olmaya çalışıyoruz. Pandemi döneminde eğitim bayağı etkilendi. Geleceğimiz olan çocukların okulların dışında eğitim görmeleri, daha doğrusu ilk aşamada uzaktan eğitim yapmaları, bence çok da yararlı olamadı. Bu okul yılı başladığından beri okullarda eğitim yapıyorlar, tabi dersler kısaltmalı olarak, ama okullarda çocuklar mutlaka etkileniyor , okullarda öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin etkilenmesi tabi ayrı bir dert. Buna rağmen elimizden geldiği kadar, öğretmenlerimiz Türkçe Prizren Übiversitesi’nde online eğitim için kayıtları yapıyorlar, o hala devam ediyor. Bu öğretmenlerimizin de farklı sıkıntıları var. Onu da biliyoruz. Onu da sürekli olarak dile getirdik. Eğitim bakanlığında da dile getirdik. Çünkü öğretmenlerin ödemelerinden tutun da yaşadıkları bir çok sorun var. Bunu da dile getirdik.” şeklinde konuştu.
Türkçe’nin resmi dil olduğu Prizren’de takriben 10 bin Türk yaşamaktadır. /kosovaport/
SON 24 SAATİN KORONAVİRÜS VERİLERİ
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI