a

MİFTAR ACEMİ YILIN ŞAİRİ SEÇİLDİ

 

Kosova Türk Yazarlar Birliği ve Kosova İmza Dergisi seçici kurulu, Miftasr Acemi’yi yılın şairi seçti.

Şar Dağı, Donye Lubinye köyü kökenlisi, Prizrenli Miftar Acemi artık ad yapmış bir şair olarak karşımızda. Şiirle daha okulun ilk yıllarında uğraşır. Onun şiire karşı olan ilgisi kendini iki yönde gösterir, biri Şar Dağının egzotik yörelerinden derlediği türkülerde, bir diğeri de yazdığı özgün şiirlerde. Özellikle bir parçası olduğu coğrafyada, halk edebiyatından derlediği lirik eserlerle öne çıkan Acemi, çok geçmeden, bu özlü çalışmalarının sonucu olarak Zürich’te halk türkülerinden derlediği “Poenye” adlı bir kitap yayınlar. Orada, halen Homerosvari anlatımlarla süslü, Şar Dağının eteklerindeki Jupa, Prizren Podgore’si ve Gora yörelerinde yaşayan ve ayakta kalmak için gurbetçilikle  iç içe olan Müslüman halkının derlenebilecek en güzel türkülerini bir araya getirir. Şar yöresine özgü, böyle bir ortam ve toplum içinde Miftar Acemi, yerel dilin ağız güzelliklerinden, halk dilinin zenginliğinden, çeşitliliğinden, sesinden, müziğinden hatta doğasındaki, yapısındaki ritminden tut, en üst düzey değerlerine kadar, hepsinden feyiz alıp yaratır.

Gün gece oturup yazdığı onun o şair odacığında, kendi şiirlerinden ve derlediği halk türkülerinden başka, ilerde bir sözlüğü oluşturabilecek nitelikte yöresel kelimeleri biriktirdiği, değişik içerikte ve fonksiyonda bir sürü elyazmalı örneklere, notlara rastlayabilirsiniz. / A. COGOVİÇ/

 

Çok yönlü bir sanatçı

Miftar Acemi, Kosova’nın duayen Boşnak yazarlarından biri. Sanat sahnesinde, edebiyat aleminde 50 yıla yakın bir süredir etkin.

Boşnak halk türkülerini derledi, şiir yazdı, hikaye, makale, değini; Prizren Jupa yöresinin alfabesini oluşturup ilk defa vücuda getirdi; besteledi, enstrüman çaldı, söyledi; kitap yayınladı.

Çok yönlü bir sanatçı o, dur durak bilmeyen, karınca kararınca not düşürüp, her türlü sese ve söze kulak verip yazıya döşeyen ve her şeyden önce de çok güzel bir insan ve dost.

Kosova Türk Yazarlar Birliği üyesi o aynı zamanda. Yazarlar Birliğinin bugüne kadar düzenlediği tüm şiir dinletilerinde yer alarak çok büyük bir katkıda bulunmuş değerlere değer katmıştır yorgunluk nedir bilmeden. / A.Rifat/

 

MİFTAR ACEMİ

Miftar Acemi(Miftar Adžemi), 15.09.1946’da, Prizren civarındaki Donye Lubinye köyünde dünyaya gelir. Çocukluğunun ilk günlerinde daha, halk türkülerine aşık olup, onları çok büyük bir hevesle söyler. .

Öğretiminin ilk dört yılını doğduğu Donye Lubinye’de bitirir. Daha o dönemde şiire ilgi gösterir ve çok okur. Demet demet şiirleri hafızasına kaydedip ezberler. Onları saatlerce hiç durmadan söylemesini bilir.

Lubinye’de o zamanlar eğitim ancak sınıf dörde kadar vardır. Dört senesini tamamlayan Miftar, maddi sıkıntılar yüzünden Prizren’e inip eğitimine devam edemez. Ara verip orada üç yıl daha kalır. Ancak üç yıl sonra eğitimine devam etmeye muvaffak olur Prizren’de

İlkokul sınıf beşteyken daha şiir ve hikâye yazmaya başlar. Kendini şiire kaptıran Miftar ev ödevlerini bile dizeler şeklinde yazar. Bunu gören öğretmenler örnek diye o ev ödevleri okul dergisinde yayınlarlar.

Öğretmen okulunu Prizren’de bütünler(1968). Öğretmen okulunun mevcut dergisinde aforizmler yayınlar.

Kaydını Yüksek Pedagoji Okuluna yaptırarak öğrenimini Belgrat’ta sürdürür. Kendisi iştirak etmese de, 70’li yıllar süresince, Belgrat’ta düzenlenen şiir akşamlarına dadanıp, zamanın genç ve kalburüstü şairlerini izlemeye gider. Eğitimini tamamladıktan sonra uzun bir süre daha yazıyla uğraşmaz. Ta ki o kor, o ateş tekrar alevleninceye kadar içinde. Ondan sonra, nazımda olsun, nesirde olsun yeniden kalem oynatmaya başlar. Yola  halk edebiyatından çıkar. Sözlü eserleri derleyerek  ilk kitabını da bu bağlamda Zürih’te basar.

Yayınladığı kitaplar:

“Poenye”(Halk türküleri derlemesi), 1992, “Balada o Pjesniku”(“Şaire Dair Balat”),2000, “Kažuenje”(Anlatılar), 2003, “Domisol”(Müzik kitabı), 2012.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

DAÇİÇ 19 EKİM’DE KOSOVA’YA GELİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş