İnsan doğuyor ve Allah’ın verdiği ömürün günü, saati geldiğinde doluyor ve ebedi hayatta intikal oluyor…Hayat böyle bir şey.. Tıpkı ‘’Bir varmış, Bir yokmuş’’ misali… İnsan içinhayat denilen o süre içerisinde yaptığı güzelliklerle, insana verdiği değerleri ile hafızalarda hep iyi insan olarak kalıyor. Şükrü öğretmen Paşa mahalde yaşamış, aynı mahallede acıyı ve tatlıyı paylaşmış bir büyük abimiz olarak hep kendisine değer verdik, abi bildik, kardeş bildik… O bir öğretmen, o yaşıyor ve her zaman yaşayacaktır anılarımızda. Öğretmen Şükrü Mazrek her zaman insanlığa değer vermiş ve sevilen bir kişi olarak anılarımızda kalacak ve yaşayacaktır.
Amansız yakalandığı hastalığa yenik düştü…Fazla dayanamadı, dayanamadı çünkü hastalığı iyice ilerlemiş ve Türkiye’de Sakarya’da tedavi ediliyordu. Herkes seferber olmuştu Şükrü Öğretmenin iyileşmesi için ..Şükrü öğretmenin iyileşmesinde ve bir an önce Mamuşa’ya Anadolu İlk Öğretim okuluna yeniden öğrencilere ders vermesi için hepimiz dua ediyorduk. Olmadı….
Bu yazıyı yazmak için bayağı zorlandım.Ama yazmak zorunda kaldım.Yazmak zorunda kaldım çünkü hep yanımda olmuştur ve vermiş olduğu mücadelesini bildiğim için bu yazıyı yazmak bir nebze var olan borcumu yerine getirmek zorundayım. Yine diyorum keşke ölmeseydi şükrü öğretmen…
O ölmedi o Yaşıyor ve Her Zaman Yaşayacaktır…
Daha ilk okul öğrencisi iken okluda ders vermiş ve eğitimli bir toplumun yetiştirilmesinde büyük çaba harcamış bilinçli ve kaliteli bir toplumun yetiştirilmesinde ancak eğitim, ancak çocuklarımızı ve kız çocuklarımızı okutmamızı isterdi. İlk okulda öğrenci iken Türkçe dersini veriyordu…Bana Türkçeyi sevdiren, okulu, Tiyatro’yu sevdiren Şükrü öğretmendir… Hiç unutmam askerliği yeni bitirmişti Şükrü öğretmen bizde çocuklar askerlikten yeni gelen Şükrü öğretmenimizi ‘’ O Eski tek Katlı’’ evinde hoş geldiniz demeye gitmiştik… Çocuklara büyük önem verirdi ve çocuklarla da arkadaş olan bir kişiliği vardı Şükrü öğretmenin.
Okul programlarında Mamuşa’da kısa tiyatro oyunlarını sahneye koyan bir öğretmendi…Hatırlıyorum daha 1976 yılında Mamuşa merkezinde verilen bir programda ‘’Memiş Amca’’ kısa tiyatro oyunu sahneye hazırlamıştı. Bize de rol verilmişti. Okul okumak isteyen bir çocuğu oynuyordum. Hata daha gün bu gün hiç unutmadığım konuşmaları hatırlıyorum…
-Çocuk; Baba kaç gün oldu bütün arkadaşlarım Lise’ ye kaydını yaptırdı. Ben ise evde kaldım. Hadi kır şeytanın ayağını beni de bırak Liseye kayıt olayım.
-Baba; Ne dedin, bir daha duyarsam saçlarını çıkarırım eline veririm, anladın mı?,,,
Mamuşa ‘da yılarca öğretmenlik yapan ve Mamuşa’nın eğitimli bir toplum yetiştirilmesinde mücadele veren çok değerli bir öğretmendi Şükrü öğretmen…Evet Şükrü öğretmen bir eğitmendi,Mamuşa çocuklarının yetiştirilmesinde bütün ömrünü son nefesine kadar harcayan bir aydınımız ve bir dava adamıydı. Mamuşa İlk okulunda sınıf öğretmenliği yıllarca yapmıştır. Daha sonra Piştine Üniversitesi Türk dili ve Edebiyatı bölümünü tamamlayarak Mamuşa Anadolu oklunda Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı. Mamuşa Aşık Derneği kurucularından biridir. Derneğin yılarca başkanlığını yapmış ve dernek çerçevesinde ‘’Necati Zekeriya’’ yazın kolu başkanlığını da yürütmüştür. Şükrü Öğretmen çocuk öyküleri kitaplarını yayınlamıştır. Şiir yazmış ve Mamuşa’nın yetiştirdiği önemli şairlerinden birdir…
Her gördüğümde ‘’OZAN’’ derdim. Gülümserdi, mütevazi davranışları ile hal hatır sorarak işlerin nasıl gittiğini ve güzel işlerle meşgul oluyorsunuz der ve başarılarınızın devamını diliyorum öğrencim olarak sizlerle gurur duyuyorum derdi. Allah razı olsun derdim Şükrü öğretmen ‘’ Biz bir iş yapıyorsak sizlerin ve bir başarımız varsa bu sizin başarısıdır derdik…
Safra Kesesinden Ameliyat Olmuştu…
Yaklaşık 6 ay önce rahatsızlanmıştı. Safra kesesi bir ameliyatı geçirmişti Şükrü Öğretmen. Bizde ziyaretine gitmiştik nasılsınız ,iyisiniz sorduğumda …
Evet Allah’ıma şükürler olsun iyiyim ve küçücük bir ameliyat geçirdim.Bayağı korktuğunu açıklamıştı.Hatta şunu diyordu; o gün ameliyat olacaktım. Doktorlarla görüştüm ne zaman ameliyat olacağımı sordum ve doktorlar korktuğumu bildikleri için iki sonra dediler.Bende biraz rahatladım, doktor bana şunu dedi odama gidelim odamda daha iyileşmenin için bir iğne yapmamız gerekiyor dedi. Bende doktora tamam dedim odasına gittim… Tabi bende iğne yapılmasını kabul ettim.Meğerse yapılan iğne anestezi için verilen bir iğeymiş ve ben uyumuşum…
Ameliyat yapmışlar ve yatağımda gözlerimi açtım.Ben neredeyim…ve ne zaman ameliyat oluyorum…
Ameliyat oldunuz denildi…Allahaşükürler olsun dedim ne kadar da kolaymış….
Yanlışa Yanlış, Doğruya Doğru Diyenlerden Biriydi…
Mamuşa tarihinde daha 1999 yılında Kosova savaşından önce SOFRA Kültür ve Sanat Dergisini yayın hayatına başlattık. “Sofra” Kültür Sanat ve edebiyat Dergisinin Yazı Kurulu Başkanı görevini yapmıştır.Her sayıda edebiyatla ilgi yazıları vardır. Daha sonra 2002 yılında yine beraber “DERYA” Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisini yayın hayatına başlattık. Derya Dergisinde Yazı Kurulu Başkanı olarak görev almıştır.Edebiyattın yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için elinden gelen bütün fedakarlığı ortaya koymuştur.Şükrü Öğretmen gerçekten bir dava adamı olarak yanlışa yanlış, doğruya doğru diyenlerden biriydi. Şükrü öğretmen ana dilini o kadar çok severdi ki şiirlerinde hep kaleme alırdı ve bir şiirinde şöyle diyor ;
‘’Kerpiç duvarlarıyla ayrı bir mahalledir sokaklar köyümün,
Çıkarırlar sesleriniçocuklar oyunlarında
Ve söylerler Türkçe’mle
Konu komşuya seslenirler ve yazarlar kerpiç duvarlarında
Türkçe’mle’’.
Şükrü öğretmen diğer bir şiirinde burada ki varıldığımızı yarınlara taşıyabilmek için mücadelesini kalem ile vererek diğer bir şiirinde şöyle diyor;
Mamuşa’da Bir Saat Kulesi Var
‘’Tarihi eser saat kulesi
Topluva deresinin sularınaacı acı bakar
Mutluluk şarkıları, sönmesin korkuyorum
O şarkı ki Türkçedir
Kamber Bey Camii, onun bitişiğinde ılhamur ağacı
Cami bahçesinde şadırvan çeşmeleri,
Tek bir eserimiz kalmadı,hepsi yıkıldı,hepsı bırakıldı.
Ama geçmiş tarihimiz bunu duymasın
Gelin koşun ağalar
Tarihi eser saat kulesini yaşatalım
O yaşarsa bizde, Türkçe’mizde yaşar’’
Evet Şükrü öğretmen böyle diyor… Kıtap okumayı çok sverdi.Roman okumayı öğrencilerime hep tavsiye ederdi.Hiç unutmam daha ilk okulda öğrenci iken o sıcak yaz aylarında
Fırsat buldukşa Mamuşa Topluva deresı bitiğişğinde şayırlıkta beraber şıkradık Şükrü öğretmenin tavsiyesi üzere Çalı Kuşu romanını okumuştuk.
Sen Rahat Uyu ve Mekanın Cennet Olsun Şükrü Öğretmen
Rahat uyu Şükrü öğretmen rahat uyu. Senin yetiştirdiğin öğrencilerin bu topraklarda Türkçenin hem sesi hemde nöbetçisi olacaktır. Sen Rahat uyu ve mekanın cennet olsun Şükrü öğretmen.
Hasta olduğunu duyduğumuzda hemen tel ile aradık. Şükrü öğretmen nasılsınız ne yapılması gerekirse yapmaya hazırız, Türkiye’ye tedavi için gitmek istiyorsanız hemen görüşmelere geçelim ve Türkiye gönderelim. Telefon ile aradığımıza çok sevinmişti, yanık sesiyle “Tedavi olmak istiyorum, beni Türkiye’ye göndermenizi istiyorum” dedi. O kadar duygulanmıştım kendimi tutamadım telefonda ağladık karşılıklı. Hemen Sakarya Üniversitesi Rektörü, Dekanı ve Hastaneler Genel sekreteri ile temasa geçerek bir gün sonra Sakarya Üniversitesi hastanesinde tedavisi yapılmaya başladı. Teşhis konuldu ve çok ağır bir teşhis konuldu. Tıbben yapılması gereken her konuda müdahale edildi. Kemoterapi uygulaması yapıldı. Ayda bir kemoterapi uygulanması yapılması gerekiyordu.Birinci seans tamamlanarak kardeşinin evinde Silivri’de dinlenmesi gerekiyordu.Aniden fenalaşarak İstanbul Güngören hastanesinde solunum cihazlarına takılarak hayat mücadelesini verdi. Direndi, direndi ama fazla dayanamadı… Yenik düştü hastalığına… Ailesine, kardeşlerine, yakınlarına Allahtan başsağlığı diliyorum. Allah kalanlara uzun ömürler versin. Allah Şükrü Öğretmenin mekanı cenet eylesin.
Bu gün Mamuşa Merkez Camiinde öğle namazı kılındıktan sonra Mamuşa Mezarlığında toprağa verildi.Tüm Mamuşa’nın başı sağolsun. Mamuşa’nın öğretmeni Şükrü Mazrek’in vefatını büyük bir teessür ile öğrenmiş ve Eğitime büyük katkıları bulunan değerli büyüğümüze Allah’tan rahmet, başta ailesi ve yakınları olmak üzere, sevenleri ile eğitim camiasına başsağlığı diler, sabr-ı cemil temenni ederim.
Arif BÜTÜÇ
Mamuşa Belediye Başkanı
Şükrü Mazrek’in Özgeçmişi:
Şükrü Mazrek 1955 yılında Mamuşa’ da doğdu. İlk okulunu Mamuşa’da tamamladıktan sonra Prizren’de liseyi bitirdi.Prizren Yüksek Pedagoji okulundan mezun olduktan sonra Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü de tamamladı.Bir ara Mamuşa Çiftçi Kooperatifinde çalıştı. Ömrü Mamuşa Anadolu ilköğretim okulunda sınıf öğretmeni, daha sonra Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak çalıştı.Öykü ve Şiir kitapları yayınladı. 1980-1990 yılları arasında Prizren Radyosu Türkçe Yayınlarında Mamuşa Muhabirliği yaptı. Mamuşa Aşık Ferki Derneği Kurucu Başkanıdır. 1988 yılında Mamuşa Aşık Ferki Derneği Necati Zekeriya Yazın Kolu kurucusu ve başkanı olarak görev yaptı. Mamuşa Sofra ve Derya Kültür Sanat Dergilerinin Yazı Kurulu Başkanı ve kurucularından biridir. Öykü ve Şiirlerini: Tan,Çevren,Sevinç, Birlik.Bay, Kuş ,İnci, Sesler, Çığ gibi dergi ve gazetelerde yayınlamıştır.
SAĞLIK VE ENERJİ REFORMLARINA 45 MİLYON EURO
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI