a
b
b

“MEHMET AKİF VE GENÇLİK” KONULU ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ (VİDEO)

Türk milletinin destanı olan İstiklal Marşı’nın kabulünün 97’inci yıldönümü vesilesiyle Kosova’nın başkenti Priştine’de  Kosova ve Türkiye’nin en önemli ortak değerlerinden olan İstiklal ve İstikbal şairi Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi.

“Mehmet Akif ve Gençlik” konulu anma programı Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcımm  Kılıç’ın himayesinde tertiplendi.

Priştine Yunus Emre Enstitüsü’nde  düzenlenen programa, Büyükelçi Kılıç yanı sıra,  Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve  Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar , Kosova Meclisi Milletvekilleri Müferra Şinik ile Fikrim Damka, Vıçıtırın Belediye Başkanı Xhafer Tahiri, Mamuşa Belediye Başkanı Abdülhadi Krasniç, Kosova Türk Temisl Heyet Başkanı Kurmay Albay Sinan Cem Barım, TİKA, Maarif Vakfı, Priştine Şarkiyat ile Türkoloji Bölüm Başkanları  ve Kosova ile Türkiye’nin bu ülkedeki  diğer kurum ve kuruluş temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Anma programı Türkiye ile Kosova  milli marşlarının çalınmasıyla başladı.

Anma programında söz alan  Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, milli mücadelenin bütün heybetini ve canlılığını yansıtan, geçmişimizin destanı, geleceğimizin mujdecisi İstiklal Marşı’nın kabülünün 97’inci yıldönümünde , istiklal ve istikbal şairi Mehmet Akif’i bugün büyük bir mutluluk ve gururla andıklarını belirtti.

Türk milletinmin tarihinin en karanlık günlerini yaşamakta iken yazılan İstiklal Marşı’nın “Korkma” seslenişi ile başlaması ve en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmeyi haykırdığını anımsatan Büyükelçi Kılıç, “Atalarımızın büyük fedakarlıklarla canları pahasına koruduğu bu aziz vatan gençlere emanet; ve Atatürk ilke ile devrimlerine bağlı tüm değerlerine sahip çıkan, bilimin rehberliğinde kendini geliştiren bir nesli ancak bu yüksek idealin sorumluluğunu taşıyabilir. Bizler  bu anı yaşayanlar olarak geçmişin mirasını ve geleceğin emanetini omuzlarımızda taşıyoruz.Bir daha İstiklal Marşı yazmamak için bizler ve bilhassa gençlerimiz bu kutsal emanetin bugünü ve geleceğinin büyük sorumluluğunu taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da yaptığı konuşmada  Türk milletinin Kurtuluş savaşı sırasında verdiği mücadele, kenetlenmenin, birlik ve beraberliğin tarihte eşi benzerine rastlanmayan yegane örneğini teşkil ettiğini belirtti. Milli şair Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı İstiklal Marşı’nın , her mısrasıyla hepimizin vatan sevgisini kelimelere dökerek, ortak duygu ve düşüncelerimizin tercümanı olduğunu kaydeden Bakan Yağcılar, “Yarınlarımızın teminatı olan genç nesillerin daima hatırlamaları gereken şey Milli Marşların Milletlerin kahramanlık destanları olduğudur, Onları dikkatle okuyan ve anlamaya çalışan nesiller şüphesiz ki mazinin şuurunu geleceğe taşıyacaklardır.

Dolayısıyla ile bizler gençlerimize doğru hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaşabilmeleri için onlara yol göstermek ile mükellefiz” dedi.

Ardından, toplumun vatan ve İslam konusunda bilinçlenmesinde önemli rol oynayan Mehmet Akif Ersoy’un kişiliği ve eserleri  hakkında Priştine Üniversitesi Şarkiyat Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsa Minishi ile Türkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina  konuştu. Konuşmalarda Ersoy’un hüriyyet, vicdan ve inancın sesi olduğu mesajı verildi.

Anma programında,  İpek şehrinden gelen  öğrenciler tarafından milli şair Akif Ersoy hakkında duygu ve düşüncelerini dile getirirken, Priştineli öğrenciler resital söyledi./kosovaport/

[youtube]ytPdkX550Q4[/youtube]

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BOSNA HERSEK BAKANLAR KONSEYİ BAŞKANI ZVİZDİÇ MAKEDONYA’DA

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL