a

MEHMET AKİF ERSOY – İNSANLIĞA MESAJ VEREN EVRENSEL BİR ŞAİR

 

doç.dr. ismet biner

mustafa ozçelik

prof.dr.abdullah hamiti

prof.dr.irfan morina

ceyda safçı

ebru jılta

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi olan İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy vefatının 75’inci yılında Kosova’da düzenlenen   programla anıldı. Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi  tarafından düzenlenen anma programı , Türkiye’den yazar-şair Mustafa Özçelik ,  Priştine Üniversitesi Şarkiyat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Hamiti  ve Priştine Üniversitesi Türkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina  tarafından sunumların  yapıldığı  ‘‘Ata Yurdunda Mehmet Akif ”  konulu panel ile gerçekleşti.
Kosova ile Türkiye kurum ile kuruluş  temsilcileri ile çok sayıda davetlinin hazır bulunduğu panelin açış konuşmasını yapan Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi  Müdürü Doç. Dr. İsmet Biner, büyük bir yoğunlukla icra edilen faaliyetler çerçevesinde milli şair Akif Ersoy’u anmanın  heyecanını yaşadıklarını  belirtti. “Tarih ve edebiyatımızın büyük şahsiyetleri ve isimsiz kahramanlarımız vardır.Onlar sayesinde geleceğe ümitle bakar,  ümitle yaşarız” şeklinde konuşan Doç.Dr. İsmet Biner, “Mehmet Akif de, bizim için, Türkiye için, Kosova için bu şahsiyetlerden birisi olmuştur” ifadesini kullandı.

Panelde, milli şairin hayatını anlatan sinevizyon gösterimi ardından İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, kişiliği ve eserlerinden Türkiye Yazarlar Birliği üyesi, yazar- şair  Mustafa Özçelik konuştu.

13’üncü yüzyılda yaşamış olan Yunus Emre ile 20’ncı yüzyılda yaşamış olan Mehmet Akif Ersoy arasında paralellik kuran yazar ve şair Mustafa Özçelik, bu iki önemli şahsiyetin, yaşadıkları devirlerin benzer özellikleri olması, savaş, kargaşa, adaletsizlik ve moral değerlerinin sıfıra indiğı devirlerde, halkı aydınlatan ve düşmana karşı mücadeleye teşvik eden, kişilikleri  ve eserleriyle yaşadıkları dönemlere damga vurduklarını, bu özelikleriyle de Türk dünyasının bu iki büyük isminin ortak noktada buluştuklarını anımsattı. ”Türkiye ve Kosova’nın ortak kahramanı olan Mehmet Akif Ersoy hepimizin sesi ve vicdanının tercümanıdır” şeklinde konuşan Mustafa Özçelik, Mehmet Akif’in, özgürlüğü savunan, haksızlığa karşı çıkan, ahlaki değerlerin korunması için savaşan  evrensel bir ses , insanlığa mesaj veren evrensel bir şair olduğuna vurgu yaptı. Güçlü bir şair olan Mehmet Akif Ersoy’a olan sevginin, sadece güçlü mısralarından  değil, toplumun en zor anlarında yaptıkları çalışmalarından da kaynaklandığına dikkat çeken yazar ve şair Özçelik, “ Mehmet Akif, bir kutup yıldızı gibi topluma ışık tutumuş, camilerde vaazlarııyla kitle şairi olmuş, sözü ve özü bir olan şairdir” diye belirterek  konuşmasını noktaladı.

Priştine Üniversitesi Şarkiyat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Hamiti  de sunduğu tebliğinde, hümanist duygulara sahip  olan Mehmet Akif Ersoy’un ileri görüşlülüğünü şiirleriyle kanıtladığını belirtti. Türk toplumunun en bunalımlı döneminde halkı uyandırmak ve bilinçlendirmek için insan üstü gayret gösteren bir şair olduğunu kaydeden  Prof. Dr. Hamiti,  Mehmet Akif Ersoy, ezilmiş insanların umudunun ilimde olduğuna  daima dikkat çektiğini kaydetti. “ Ölümsüz şiirleriyle halka hitap eden Mehmet Akif, evrensel bir şairdir” şeklinde konuşan Prof.dr. Abdullah Hamiti, şairin mesajlarının da evrensel olduğunu hatırlattı.

Priştine Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina  da paneldeki sunumunda, Akif’i Akif yapan sadece onun şiirleri değil, onun adamlığıdır” ifadesini kullandı.” Mehmet Akif adam gibi adamdı” diye belirten Prof. Dr. Morina,  Türk dünyası ve Türk edebiyatına son derece büyük hizmetler  veren, Türk edebiyatına ölümsüz eserler kazandıran Mehmet Akifin sadece Türk ve Arnavut şairi değil, evrensel bir şair olduğunun altını çizdi.  Prof. Dr. İrfan Morina sunumunda Mehmet Akif’in Avrupa ve Kosova gezilerine değinerek buralarda verdiği mesajlardan söz etti.

Sunumların ardından panelin devamında Ebru Jılta ile Ceyda Safçı gitar eşiliğinde Mehmet Akifin şiirlerini okudu. Daha sonra Mehmet  Akif konulu komposizyon yarışmasında   üniversite öğrencisi Güler Dağlı’nın birinciliği kazandığı açıklandı.

‘‘Ata Yurdunda Mehmet Akif ”  konulu panel Salı günü Prizren Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde tertiplenecek./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

THAÇİ KKR BAKANLARINI PDK BAKANLARI GİBİ DEĞİŞTİREMEZ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel