a

MAKEDONYA’DA TÜRK BAKANLARDA DEĞİŞİKLİK

Makedonya Cumhuriyeti Meclisi 77. oturumunda, kabinenin Türk bakanı Adnan Kahil’i görevden aldı.

Başbakan Zoran Zaev, Meclise Devlet Bakanı Adnan Kahil ve Romanların Durumunu İyileştirme Stratejilerinin Uygulanmasından sorumlu Devlet Bakanı Aksel Ahmedovski’yi görevden alınması talebini meclise iletmişti.

Makedonya Cumhuriyeti Meclisi 77. oturumunda, Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Adnan Kahil’i ve Devlet Bakanı Aksel Ahmedovski görevden aldı.

Hükümetin önerisiyle Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine Elvin Hasan ve  Romanların Durumunu İyileştirme Stratejilerinin Uygulanmasından sorumlu Devlet Bakanlığı görevine Muzafer Bayram getirildi.

Adnan Kahil’in görevden almasının ardından Türk Hareket Partisi’nin (THP) teklifiyle Elvin Hasan, Meclisin de onayıyla Makedonya hükümetinde Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı görevine getirildi.

64 evet, 6 hayır ve bir çekimser oyla Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı görevine getirilen Elvin Hasan, Mecliste yemin ettikten sonra göreve resmen başladı.

16 yasa değişikliği teklifinin sunulmasının ardından, bakanların görevden alınması ve yeni bakanların atanması teklifleri gündem maddesi olarak kabul edildi.

Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Adnan Kahil ve Romenlerin Durumunu İyileştirme Stratejisinden Sorumlu Devlet Bakanı Aksel Ahmedovski’nin görevden alınmasına yönelik iktidar ve muhalefet arasında tartışmalar yaşandı.

Başbakan Zoran Zaev her iki bakandan da memnun olduğunu ve tecrübelerinden bundan sonra farklı pozisyonlarda faydalanacağını söyleyerek Kahil ve Ahmedovski’ye teşekkür etti.

Milletvekili Samka İbrahimoski, başkanı olduğu partinin Ahmedovski’nin çalışmalarından memnun olmamasından dolayı yeni bir isim teklif ettiklerini söyledi. VMRO-DPMNE milletvekilleri buna karşılık, Başbakan Zaev’in memnun olduğunu söylediğini ancak İbrahimoski’nin söylediklerinin tam karşıt görüşü savunduğunu dile getirdi. Ana muhalefet, iktidar ortakları arasındaki anlaşmazlığa vurgu yaparak, İbrahimoski’nin Bakan değiştirme yetkisi olmadığını savundu.

Eski Meclis Başkanı ve milletvekili Trayko Velyanovski, kabine değişikliğinin bugüne kadar bir örnek hariç bakanların istifası ve yenilerinin seçilmesiyle olduğuna dikkat çekti. Velyanovski, “Madem ki Başbakan bu bakanların çalışmasından bu kadar memnun, neden onları görevden alıyor?” diye sordu.

Kahil ve İbrahimoski’nin görevden alınması oylaması öncesi tartışmalar devam etti. Yapılan oylamada her iki bakan da görevlerinden alındı.

Milletvekilleri Türkiye’yle İlişkiler Konusunda Hemfikir

Elvin Hasan’ın Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı görevine teklif edilmesi de VMRO-DPMNE’nin tepkisini çekti. Milletvekili Dimitar Stevananciya, bir Türkçe öğretmeni veya başka bir sınıf öğretmenin Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı olarak ne kadar fayda verebileceğini sorguladı.

Başbakan Zoran Zaev, Makedonya’da çok sayıda Türk’ün yaşadığını ve Türkiye’de de Makedonya göçmenlerinin sayısının büyük olduğuna dikkat çekerek, Hasan’ın önemli bir partner olan Türkiye’yle ilişkilerin gelişmesinde emeği olacağına inandığını belirtti.

Stevananciya, buna karşılık olarak her alanda Makedonya’ya destek veren dost ülke Türkiye’yle ilişkilerin gelişmesinin önemine değindi ve “Umarım yeni Bakan beni söylediklerimde haksız çıkarır” ifadelerini kullandı.

THP Genel Başkanı ve milletvekili Enes İbrahim de muhalefetin Elvin Hasan hakkındaki sözlerine karşılık yeni Bakanı savundu.

Elvin Hasan Kimdir?

10 Nisan 1985’te İştip’te dünyaya geldi.

2007 yılında Gotse Delçev Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Radoviş’e bağlı Alikoç

Koçali köyünde sınıf öğretmeni olarak göreve başladı ve 10 yıl boyunca burada çalıştı.

Yüksek lisans ve doktorasını Az. Kiril ve Metodi Üniversitesi Pedagoji Enstitüsünde tamamladı. 2011’de katıldığı Ufuk derneğinde üst düzey görevler üstlenirken, 2016-2018 yılları arasında dernek başkanlığını yürüttü.

3 Ağustos 2017’de Devlet Sınav Merkezi Müdür Yardımcısı olarak atandı./timebalkan,yenibalkan/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

EĞİTİM BAKANINDAN TEPKİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş