a
b
b

“MAKEDONYA’DA OSMANLI’NIN KÜLTÜREL ETKİLERİ “ SERGİSİ AÇILDI

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü, Kumanova, İştip, Manastır ve Kriva Palanka müzeleri ortaklığı, küratör Daniela Nikolova’nın gayretleri ile açılan sergi, 13 Mart’a kadar açık kalacak. Üsküp Yunus Emre Enstitüsü, 2014 ve 2015 yıllarında da düzenlediği “Makedonya’da Osmanlı’nın Kültürel Etkileri” sergisinin üçüncüsünü bu akşam tarihi Çifte Hamam’da açtı.

Makedonya’nın çeşitli müzelerinde yer alan Osmanlı eserlerinin yer aldığı sergi açılışına, Devlet Bakanı Furkan Çako, T.C. Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, Anayasa Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behicuddin Şehapi, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Samsakçı, Halkbank İcra Kurulu Başkanı Necdet Palakçı, üniversite hocaları, bürokratlar, sivil toplum teşkilatları temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan T.C. Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, iki toplum arasındaki yüzyıllar süren ortak geçmişi ve kültürü yansıtan bu sergi açılışında emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Büyükelçi Şölendil, “Türkiye Cumhuriyeti ile Makedonya Cumhuriyetinin ilelebet yaşacağına olan inancımı ve bu iki dost, kardeş ülkenin dostluk ve kardeşliğini ilelebet süreceğine dair olan inancımı huzurunuzda bir kez daha vurgulamak istiyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Samsakçı, Osmanlı’nın 6 asır boyunca bu bölgede adaletle hüküm sürdüğünü hatırlattı.

Samsakçı, “Osmanlı kültürü burada yaşayan insanların kültüründe, kılık kıyafetlerden mutfak aletlerine, dekoratif aletlerden yazı çeşitlerine, her şeyde Osmanlı’nın klasik zevkinin izleri vardır” ifadelerini kullandı. Serginin 10 gün boyunca açık kalacağını hatırlatan Samkakçı, tüm sanatseverler ve halkı sergiyi ziyaret etmeleri için davet ettiğini sözlerine ekledi.

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü, Kumanova, İştip, Manastır ve Kriva Palanka müzeleri ortaklığı, küratör Daniela Nikolova’nın gayretleri ile açılan sergi, 13 Mart’a kadar açık kalacak./Yeni Balkan /

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA RADYOSU TÜRKÇE PROGRAMLARI YENİ KADROYLA YENİLİKLERE HAZIRLANIYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL