a
b
b

MAHİR YAĞCILAR 23 NİSAN KOSOVA TÜRKLERİ MİLLİ BAYRAMI TARİHSEL SÜRECİ VE GELİŞİMİNİ ANLATTI

Kişisel Gelişim ve Eğitim Projesi kapsamında Kamu Yönetim Bakanı ve 23 Nisan KTMB Tertipleme Kurulu Başkanı Mahir Yağcılar  “23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı Tarihsel Süreci ve Gelişimi” paneline konuşmacı olarak katıldı.

Prizren Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde Mahir Yağcılar, 2008 yılında Kosova bağımsızlığının ilanıyla birlikte topluluklara milli günlerini kutlamak hakkı da tanındığını ve bu çerçevede de 11 yıldır Kosova Türkleri milli bayramlarını çeşitli etkinliklerle kutladığını belirtti. Tarih saptanmasında geniş istişarelerde iki tarihin: 23 Nisan ve 19 Mayıs ön plana çıktığını söyleyen Yağcılar, Kosova’da kutlanan 23 Nisan bayramını daimi kılmak adına bu tarihin seçildiğini belirtti.

Atakan Koro tarafından bir soru üzere, tarih konusunda son günlerde 20 Mart Kosova’da Türkçe eğitimin resmen başladığı tarihin Kosova Türkleri Milli Bayramı tarihi olması önerisini değerlendiren Mahir Yağcılar; o dönemde bu tarih üzerinde durulmadığını, ancak belgelere dayanarak iyi bir gerekçelendirme ile resmi bir öneri yapılabilineceğini vurguladı.

23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı kutlamalarının her geçen yıl daha da çeşitlendirildiğini ve etkinliklerin yoğunlaştığını söyleyen Yağcılar, toplum dinamiklerini ve kültür ile geleneklerini Kosova ve daha genişe tanıtmak amacıyla kalıcı etkinliklere önem verildiğine işaret etti.

Önümüzdeki günlerde 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı kutlamalarına geçilmesi için son hazırlıkların da tamamlandığını duyuran Mahir Yağcılar, coşkulu bir şekilde çifte bayram: Kosova Türkleri Milli Bayramı ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak ileride de kutlanacağı inancını ifade etti.

Yaklaşık yarım saat süren panelde Prizren Başkonsolosluğu, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı, Prizren Belediyesi yetkilileri ve kişisel eğitim ve gelişim projesine katılan gençler hazır bulundu.

Panel, sanatçı Şefki Kazaz’ın mini konseri ve katılımcılara verilen kokteyle son buldu./kosovahaber/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

DÜNYA GÜNÜNDE MİLLETVEKİLLERİ AĞAÇ DİKTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom giriş