a

LİSANSÜSTÜ BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA YOĞUN İLGİ

T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından düzenlenen lisansüstü bursları bilgilendirme toplantıları, Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde (YETKM) start aldı.

Lisansüstü Burslarıyla ilgili bilgilendirme yapmak üzere Kosova’ya gelen  uzmanlar Engin Vural ile Caner Süleyman, lisansüstü burslarıyla ilgili detaylı bilgiler vererek, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Yaklaşık 2 saat süren  geniş katılımlı  bilgilendirme toplantısında salonu dolduran öğrenciler ve lisansüstü ile doktora adayları, burs programlarıyla ilgi tüm düzeylerde aydınlatıcı bilgiler aldı. Öğrenciler ise geçen yıl yeni uygulamaya giren Türkiye bursları programı hakkında geçen yıl yaşanan bazı sıkıntılar hakkında bilgilendirildi.

Toplantıda, 1 Mart tarihinde başlayan lisansüstü burslara başvuruların 31 Mart tarihe kadar süreceği açıklandı.

Lisans bursları başvurularının da 1 Mayıs tarihinde başlaması ve 31 Mayıs gününde sona ermesinin planlandığı belirtildi.

Başvuraların www.turkiyeburslari.org internet sitesinden yapılacağı hatırlatıldı.

Toplantının sonunda Kosovaport’a konuşan Engin Vural, bilgilendirme toplantılarının amacının, lisans  ve lisansüstü ile doktara bursları programlarıyla ilgili www. turkiyeburslari.org  internet sitesinde öğrencilerin  bulabilecekleri bilgiler dışında ,tereddüt yaşanan konular hakkında  aydınlatıcı bilgiler vermek olduğunu belirtti.

Siteyi bu sene epeyce genişlettiklerini , olabildiğince bilgi ve belge yükledikleri sitede aşama aşama bilgilendirmeler olacağını kaydeden Engin Vural, “ bunun dışında çağrı merkezi de var. Bir de e -postaları cevaplandırıyoruz. Geçen sene öğrencilerin sorun yaşadıkları alanları belirledik.Bunun üzerine de bilgilendirmede bulunuyoruz. Öğrencileri de buna göre yönlendiriyoruz.  Mantığımız ve amacımız en başarılı öğrencileri seçmek” şeklinde konuştu.  Engin Vural, kontenjan uygulamadıklarını, hangi ülkede başarılı öğrenci varsa onlara eğitim sağlamayı arzuladıklarını söyledi.

Caner Süleyman da öğrencilerin yaşadığı teknik sıkıntılara değinerek, “öğrenciler  başvuruyu zamanından önce sonlandırıyor.Başvuruyu tamamla butonu var. İstenen belgeyi göndermeden “tamamla” butonuna basıyor ve böylece dosya kapanıyor. Bu yanlış. Teknik sıkıntılar yaşıyorlar. Bir de tercihlerle ilgili hatalı yaklaşımlar var. Bu yüzden bilgilendirme toplantılarında tercihler konusunda yani hangi üniversitede ne okumak istediklerine dair öğrencilerin daha hazırlıklı ve daha bilinçli davranmalarını tavsiye ediyoruz. Söz gelimi, matematiği zayıf olan teknik bölümlerde okuması gibi yaklaşım da mevcut” diye belirtti.

Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Sadullah Yılmaz da, bilgilendirme toplantılarına ev sahipliği yapmaktan son derece mutluluk duyduklarını belirtti. Öğrencilere her konuda yardımcı olabilmek ve bu sürece katkı sağlayabilmek  için Yunus Emre merkezinin adres olarak referans edilmesinin güzel bir gelişme olduğunu belirten Sadullah Yılmaz, salonun tıklım olması  sevindirici olduğunu kaydetti.

Bilgilendirme toplantısında başvurunun temel şartları hatırlatıldı. Buna göre,  her düzey için yaş şartlarının  lisans için 21, yüksek lisans için 30,doktora için 35 yaş şartları var. Yabancı ülke vatandaşı olma ve yüksek notla orta okul diploma ile bütünleme sınavından geçme  şartı var.

Türkiye’de 151 ülkeden  4 bin öğrenci burslu okuma şansını bulabiliyor.  Geçen yıl 45 bin öğrencinin başvuruda bulunduğu kaydedildi. Türkiye’de bursuz olarak  her isteyen öğrenci de kendi masrafı esasınca okuyabilir.

Öğrenci işleri uzmanları Engin Vural İle Caner Süleyman tarafından tertiplenecek olan bilgilendirme toplantıları bugün  Gilan’da Eğitim Fakültesinde   saat 11:00’de, Prizren YETKM’de   saat 18.00’de ve İpek Üniversitesi  2 No.lu Amfi salonunda  8 Mart Cuma günü  saat 13:00’te düzenlenecek./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

EĞİTİM BAKANI TÜM EĞİTİMCİLERİN ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel