a
b
b

KUZEY MAKEDONYA BAĞIMSIZLIĞININ 28. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti 8 Eylül’de bağımsızlığının 28. yıldönümünü kutladı. Ülkenin farklı bölgelerinde çeşitli etkinliklerle 8 Eylül Bağımsızlık günü kutlandı.

Bağımsızlık Resepsiyonu

Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi, 8 Eylül Bağımsızlık Günü vesilesiyle resepsiyon verdi.

Resepsiyona Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Başbakan Zoran Zaev, çok sayıda bakan, mevcut ve eski milletvekilleri, büyükelçiler, yargı temsilcileri, akademisyenler, dini liderler ve çok sayıda davetli katıldı.

Caferi yaptığı konuşmada bağımsızlıktan bugüne ülkenin güzel ve güzel olmayan pek çok olay yaşadığını belirterek Kuzey Makedonya’nın bugün eşit vatandaşlık ve insan haklarına saygı duyulan bir devlet olduğunu söyledi.

Caferi, ayrıca ülkenin stratejik hedefleri olan NATO ve Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliği yerine getirme isteği ve kararlılığı olduğunu belirtti.

Anayasal İsmiyle Tanıyan İlk Ülke Türkiye

8 Eylül 1991 tarihinde gerçekleşen referandumda halkın yüzde 95’inin ‘Evet’ demesiyle Makedonya, SFR Yugoslavya’dan ayrılarak kendi bağımsızlığına kavuştu.

Makedonya’nın bağımsızlığını ilk olarak Bulgaristan tanırken, Anayasal ismi ile ilk tanıyan Türkiye Cumhuriyeti olmuştu. Ardından Slovenya, Hırvatistan, Rusya ile Bosna-Hersek ilk tanıyan ülkeler arasında yer aldı.

Makedonya, 8 Nisan 1993 yılında bugün halen çözülemeyen isim sorunu yüzünden, Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya adıyla Birleşmiş Milletler teşkilatının 181. üyesi olmuştu./yenibalkan,timebalkan/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BULGARİSTAN-RUSYA ARASINDA FOTOĞRAF SERGİSİ GERGİNLİĞİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomjojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomCasibomMeritking GirişBets10holiganbet girişbaywingrandpashabet giriş