a

KURTİ’NİN KUZEY MAKEDONYA ZİYARETI ÜLKEYİ KARIŞTIRDI

Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin Cuma günü Üsküp ve Kalkandelen kentlerine gerçekleştirdiği ziyaret, Kuzey Makedonya’da en üst düzeyden tepkiye neden oldu.
Kuzey Makedonyalı yetkililerle görüşmediği ve etnik Arnavut muhalefet partilerinin liderleriyle bir araya geldiği ziyarette Kurti, Kosova, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Bulgaristan arasındaki ilişkilerin ilerletilmesi gerektiğini ve Kuzey Makedonya’nın Sırbistan’dan uzaklaşması gerektiğini savundu.
Kurti’nin başkent Üsküp’te Arnavutların yoğun olarak yaşadığı Çayır Belediyesi ve Kalkandelen (Tetovo) kentine ziyaretlerinde “Büyük Arnavutluk” bayrağı açılması ve Makedon bayrağına yer verilmemesi, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski tarafından sert bir dille eleştirildi. Pendarovski, Kurti’nin katıldığı mitingde provokatif milliyetçi sembollere yer verilmesinin ülkede etnik nefret ve gerginliği körükleriğini ifade ederek organizatörlerin yasalar çerçevesinde cezalandırılacağını söyledi.
Başbakan Dimitar Kovaçevski ise Kurti’nin ziyaretinin resmiyet taşımadığını ve Kosovalı liderin katıldığı programda Makedon bayrağı ve milli marşına yer verilmemesinin kınandığını söyledi.
Ana muhalefet partisi VMRO-DPMNE de Makedonya Sosyal Demokratik Birliği’nin (SDSM) Kurti’nin ziyaretine izin vermesini eleştirdi. Parti, hükümeti Makedon menfaatlerinden taviz vermek ve ülkenin egemenliğini korumakta başarısız olmakla suçladı.

Birleşik Makedon Diasporası (UMD) ise Kurti’nin Arnavut muhalefet partileri iş birliğiyle gerçekleştirdiği Kuzey Makedonya ziyaretini “kültürel darbe” olarak nitelendirdi ve hükümete Kurti’yi istenmeyen kişi ilan etme çağrısında bulundu.
Üsküp’ün Çayır Belediyesi’nde “Makedon II. Taarruz Birliği” isimli bir sokağa Arnavut aktivist Adem Demaçi’nin isminin verildiğine ve açılışının da Kurti tarafından yapıldığına da dikkat çeken diaspora örgütü, bu adımın Makedon kültür ve ulusuna saldırı teşkil ettiğini ileri sürdü.
Suçlamalara cevap veren Kosova Başbakanı Kurti, Kuzey Makedonya’yı bir müttefik olarak gördüklerini ve Arnavut muhaliflerle gerçekleştirilen mitinglerin hiç kimsenin aleyhine olmadığını kaydetti.
/BalkanNews/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI BOZAY KOSOVA’DA

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş