a

KURTİ: SIRBİSTAN’IN KAYIP KİŞİLERLE İLGİLİ SORUNUN ÇÖZÜLMESİNE YÖNELİK BİR İSTEĞİ YOK

Dünya Kayıp Kişiler Günü vesilesyle başkentteki kayıp kişiler anıtında anma töreni düzenlendi. Törene, Başbakan Albin Kurti ve kayıp kişilerin yakınları katıldı.

Kayıp kişiler anıtında düzenlenen törenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başbakan Albin Kurti, “2000 ile 2001 yılları arasında Miloşeviç rejiminin düşmesinin hemen ardından, Sırbistan’nın Batajnicë ve Peruqac köylerinde bulunan toplu mezarların yüzde 94’ü açıldı ve savaşta hayatını kaybedenlerin cansız bedenleri Kosova’ya iade edilerek tekrardan toprağa verildi. Fakat o günden 2021 yılına kadar Sırbistan tarafından toplu mezarların aranması konusunda başka bir adım hiç atılmadı. Kosova’da ise 25 yıl içerisinde 2 bin 800 kazı yapıldı. Uluslararası toplumdan bir kez daha Sırbistan’ baskı yapmalarını ve özellikle Sancak bölgesinde toplu mezarlar ve Yugoslavya ordusunun 37. Tugayı’nın arşivlerinin tekrardan araştırılması çağrısı yapıyorum” dedi.
“Ailelerin Sesi” Derneği Başkanı Bayram Çerkini ise savaşın üzerinden geçen bunca zamana rağmen hala kayıp kişiler konusunda ilerleme kaydedilememesini uluslararası ve yerel kurumlara bağlayarak bu konudaki rahatsızlığını dile getirdi. Çerkini, “Aile üyeleri olarak kayıp kişilerin akıbetinin açıklığa kavuşturulmaması bizi büyük bir hayal kırıklığına uğratıyor. Yerel ve uluslararası kurumlardan memnun değiliz. Brükseldekiler 25 yıldır bizim sevdiklerimizin nerede olduğunu bilenlere karşı baskı yapmıyor. Bu konuda ortak hareket edilememesini normal karşılamıyorum” ifadelerini kullandı.

1 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA’DA COŞKULU 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI RESEPSİYONU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibom