Kosova Türk Yazarlar Birliği ve Kosova İmza Dergisi seçici kurulu, Refki Taç’ın “Kültürel Değerlerin Savunması” adlı kitabı, yılın kitabı seçti.
“Kültür” sözcüğünü çok daha farklı algılamaya başladım.
Değerli araştırmacı, bilim adamı, üretken yazar, Prizren’de mesleklerin en yücesi avukatlığı yapmakta olan yakın dostum Refki Taç’ın “kültür”le ilgili makaleleri ve tebliğlerinden oluşan bu eserini okuduktan sonra “Kültür” sözcüğünü çok daha geniş ve farklı algılamaya başladım.
“Kültür”, “kültürel bağlılıklar”, “kültürel değerler”, “kültürel farklılıklar” gibi kavramlar ve açıklamaları
Özellikle bir toplumun olumlu veya olumsuz nasıl etkilendiğini ortaya koyması bakımından o kadar güzel anlatılmış ki; bu yorumları okuduktan sonra birçok
Sosyolojik olaya, toplumsal değer yargılarına daha farklı,
Daha doğrusu daha anlamlı bir bakışla yaklaştığınızı hissedeceğinizden ve daha faydalı çözümler getireceğinizden eminim. Çünkü bilhassa kültürel toplumsallaşma ve toplumsal kültürleşme kavramlarının değerlendiriliş şekli bizi o topluma ulaşmanın anahtarını bulmaya ve o toplumu toplum yapan ulusal değerlerin en iyi biçimde korunması gerektiğini hatırlatıyor ve nasıl korunacağı sorusunun cevabını bulmaya götürüyor.
İnsanları bir arada tutan dil, din, tarih birliği, millî şuur, geçmişte ortaklık, gelecekte bir arada yaşama arzusu gibi kavramları bu kitabı okuduktan sonra bir daha değerlendirdiğinizde ufkunuzun ne kadar farklı boyutlara doğru genişlemiş olduğunu göreceksiniz.
O halde özellikle biz sosyal bilimciler toplumsal vakıaları değerlendirirken, hatta yargılarken artık “kültür” kavramını farklı anlamlarıyla kullanacağız ve daha fazla üzerinde duracağız. Bir hukukçu olarak bu çok emek verilmiş derlemenin özellikle siyasal bilgiler, kamu yönetimi, sosyoloji ve hukuk tahsili yapan öğrencilere hiç değilse konferans veya panel şeklinde muhakkak aktarılması ümidiyle ve Sayın Refki Taç’ın yeni kitaplarını çıkarması beklentisiyle bu eseri siz değerli okuyuculara sunmakla sonsuz mutluluk ve şeref duymaktayım.
Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ
Mevlâna Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı
Her bireyin okumasını tavsiye ederim
Küreselleşme sürecinde dünyadaki tüm değerler hızla yer değiştiriyor ve küreselleşme adı altında yegâne hazinemiz olan değerlerimiz kaybettiriliyorken, yazar kültürel mirasımıza sahip çıkma konusunda haklı ve başarılı bir çağrıda bulunuyor. Bu çağrıya kulak vermek aslında her bireyin vicdani yükümlülüğü olmalıyken, toplumsal kuralların yalnızca kâğıt üzerinde kaldığı, insan hayatını düzenlemek bir yana insan hayatına hitap dahi etmediği aslında yazılı fakat soyut hukuk sistemlerine eleştirel bir bakış açısı getiren bir derleme. Öyle ki, hukuk sistemlerinin etkin olmadığından şikâyet edilebilmesi için, önce kuralların süregelen yaşam biçimlerine uygun koyulması gerekir. İşte bu kitap, tabii hukuk kuralları ile pozitif hukuk kuralları arasındaki o derin uçurumu ifade ediyor. Kimliği, benliği kaybetmenin düzen bozmakta asıl neden olduğunu ortaya koyuyor. Toplumun kurallara biat edebildiği, kuralların topluma nizam getirebildiği yarınlara örnek teşkil edecek bu kitabı, geç olmadan her bireyin okumasını tavsiye ederim.
Avukat
Özlem ARSLANBABA, Ankara
REFKİ TAÇ
Refki Taç, Prizren’in yanıbaşındaki Mamuşa’da doğdu(1951). İlkokuluınu orada, liseyi de Prizren’de bitiren Refki, Priştine Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra Prizren’ne yerleşir.
Birçok yazar gibi yazı hayatına o da şiirle başlar. Başlar ama deneme onun sevdiği türdür. Şiir ve denemelerini “Birlik”(Üsküp), “Doğru Yol”(Prizren), “Sevinç”(Üsküp) gibi gazete ve dergilerde yayımlar. Hasan Mercan’ın, Nimetullah Hafız’ın hazırladığı antolojilerde yer alır.
Bunlarla da yetinmeyen Refki, dönemin Yugoslavya’sında hukuk ağırlıklı ve o konuda revaçta olan bir numaralı “Pravni Zivot”(Hukuk Hayatı)Belgrat, “Sudska Praksa”(Yargıda Uygulama)Belgrat , “Savremena Praksa”(Çağdaş Uygulama) Belgrat, “Pravniçki Dani”(Hukuk Günleri) Budva, isimli haftalık ve aylık dergilerde bilimsel yazılarla görünür. Oradan yola çıkarak daha geçlerde toplumsal yazılara yönelen Refik, birçok uluslar arası kongre ve sempozyumlara bildiriler sunarak katılır. Ve ondan sonra da onu öne çıkaran sosyal bilimler dalında yazdığı makaleler olacaktır artık.
Katıldığı sempozyum, kongre ve bilimsel toplantılar:
Prag(Çeh Cumh.): State Of Transition And Transformation Low,
Budapeşte(Macaristan): Individual Rahtis And Minority Pozition
Ankara(Türkiye): Balkanların Etnik ve Toplumsal Yapısıyla Avrupa Birliği
Kopaonik(Sırbistan): UNESCO-Natural Law of Copaonice
Antalya(Türkiye): NATO-International Antalya Conferance on Securiti and Cooperatio
Saraybosna(Bosna Hersek): Balkan Ülkeleri Sempozyumu- Bireysel Haklar ve Kültürel Değerler
Mavrovo(Makedonya): Harmonizacija Nacionalnih Prava Prema Evropskom Pravu Zemalja u Tranziciji
Sakarya(Türkiye): Sakarya Üniversitesi- Black Blue Sea
Kocaeli(Türkiye): Sovyet Sosyalist Cumhuriyetinin Dağılmasından Sonra Ekonomi Siyasi ve Toplumsal Gelişmelerin Etkisi…
Şiir ve denemeleri olduğu gibi makaleleri de birçok gazete ve dergide yayınlanmış ama bugüne kadar kitap haline getirilmiş değillerdir .
“Kültürel Değerlerin Savunması” onun ilk kitabı oluyor.
Uzun yıllar İSF “Supralon” Şirketinde avukatlık yaparak hukuk işlerine bakan Refki 15 yılı aşkın bir süredir özel avukat olarak çalışmaktadır.
Evli ve iki çocuk babasıdır./A.Rifat/
MİFTAR ACEMİ YILIN ŞAİRİ SEÇİLDİ
ARNAVUTLUK’TA 14. ULUSLARARASI CAZ FESTİVALİ BAŞLADI
SIRBİSTAN’DA YENİ HÜKÜMET KURULDU
YUNANİSTAN’IN BAŞKENTİ ATİNA’DA TAKSİCİLER 24 SAATLİK GREVE GİTTİ
AB, ARNAVUTLUK İLE KATILIM MÜZAKERELERİNDE YENİ FASILLAR AÇIYOR