a
" alt="b">
" alt="b">

KTÖD KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI

Kosova Türk Öğretmenler Derneği-KTÖD dün akşam düzenlenen kokteyle kuruluşunun 30. yıldönümünü kutladı.

Kosova Demokratik Türk Partisi-KDTP Genel Başkanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, T.C. Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı, KDTP Milletvekilimiz Fidan Brina Jılta, Mamuşa Belediye Başkanı Abdülhadi Krasniç,T.C. Prizren Başkonsolosu Celal Doğan, Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği’nin (UAESEB) Azerbaycan, Kuzey Makedonya, KKTC ve Türkiye’den gelen değerli eğitimciler, çok sayıda kurum ve kuruluşlar temsilcileri ve çok sayıda eğitimci ile öğretmenin katıldığı gecede Kosova Türk Toplumu’nun ayakta kalması için Türkçe eğitimin önemine vurgu yapıldı.
KTÖD Başkanı Erol Kala, 12 Haziran 1994 yılında kurulan derneğin o dönemin rejimi tarafından hoş karşılanmadığını ifade ederken öğretmenlerin birçok zorluğa rağmen yılmadan Türkçe eğitimin ayakta kalması için çalıştığını ve bugünlere kadar taşıdığını belirtti.

“Kosova Türk Öğretmenler Derneği, Kosova’da Türkçenin ve Türk eğitimin bekçisidir” diyen Erol Kala, derneğin Türkçe eğitime güveni artırmak için birçok faaliyeti gerçekleştirdiğini söyledi.

Türk öğretmenleri toplumumuza rehber olduğunu belirten Erol Kala, derneğe başkanlık yapanları ismen anarken hepsine teşekkürlerini ifade etti. KDTP ve Türkiye’nin derneğe ve eğitime desteklerinin katıksız olduğunu vurgulayan Kala; Türk Eğitim Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği’nin 16. Temsilciler Kurulu toplantısının derneğin 30. yıldönümü vesilesiyle Prizren’de gerçekleştirdiği için teşekkür etti.

Türk Eğitim Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği Genel Başkanı Talip Geylan, 10 ülke öğretmen örgütü ve sendikalarını bir araya getiren UAESEB’in 2 milyon üyesiyle KTÖD her türlü desteğe hazır olduğunu ifade ederken derneğin 30. yıldönümünü kutladı.

T.C. Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı, Kosova’da Türk öğretmenlerinin özel bir önemi ve konumu olduğunu söyledi. Gençleri yetiştirmek yanı sıra bu topraklarda öğretmenlerin Türk dili, kültürü ve kimliğinin yaşatılmasında hayati bir rol oynadığını söyleyen Büyükelçi Angılı; “Cesaret korkmamak değil, korkmaya rağmen kaçmamayı başarabilmektir” derken bugüne kadar Kosova’da Türkçe eğitime katkısı geçen tüm eğitimcileri saygıyla anarken minnettarlığını ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin şimdiye kadar olduğu gibi tüm kurum ve kuruluşlarıyla Kosovalı Türklerin yanında olacağını belirten Büyükelçi Angılı, KTÖD’nin 30 yılını içtenlikle kutladı.

Kendisi de öğretmenlik ve bu derneğin başkanlığını yaptığını hatırlatan KDTP Genel Başkanı Fikrim Damka, KDTP’nin kuruluşundan eğitime ayrı bir önem verdiğini vurguladı.

Bakan Damka konuşmasında diğerleri arasında şunları söyledi:

“Kosova’da Türkçe eğitimin önemi ve korunmasına yönelik çalışmalarımız her zaman öncelikli olmuştur. Türkçe eğitimin ve kimliğinin her zaman bizler için hayati öneme sahip olduğuna dikkat çektik. Partimiz, Kosova Türk Öğretmenler Derneği ile birlikte, Türkiye Cumhuriyeti’nin destekleriyle öğrencilerimize ve öğretmenlere destekler sunarak, Türkçe eğitimin devamı ve güçlenmesi için üstün gayretler gösterdi. Akıllı tahtalardan tabletlere, öğrencilere verilen burslardan öğretmenlere ödenen katkı paylarına kadar birçok projede Türkiye Cumhuriyeti’nden destekler gördük. Huzurlarınızda bizlerden desteklerini esirgemeyen Türkiye Cumhuriyeti kurum ve kuruluşlarına teşekkürlerimi sunuyorum.

Bizlerin ana gayesi Kosova’da Türkçe eğitiminin ayakta kalmasıdır. Nüfusun azalmaması ve Türk toplumunun kimliğini koruyabilmesi için bütün yatırımlarımızı Türkçe eğitime yaptık. Bu yüzden bu akşam aramızda bulunan hem sendikalar, hem Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı, hem Avrupa Asya Eğitimcileri Birliği olarak hepimiz Türkçe eğitimi ayakta tutmak için çalışmalıyız.

Eğitimciler ve öğretmenler olarak, birlik içerisinde toplumu ileriye taşımamız gerekmektedir. Türkçe eğitimin korunması ve geliştirilmesi için fedakarlık yapmaya devam edeceğimizi ve bu konuda hep birlikte çalışılması gerektiğinin altını çiziyorum. Birlikte güçlü olacağız. Kosova’da Türkçe eğitimde geleceğe yönelik yatırımlarla herkesin elinden geleni yapmasının önemi çok büyük.”

Selamlama konuşmalarından sonra KTÖD 30. yıldönümü törenine katılanlar Prizren’in büyülü atmosferinde kokteylde sohbet fırsatı buldular.

/Kosovahaber/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BORRELL, DİYALOG KAPSAMINDA OPERASYONEL BİR ÇÖZÜME ULAŞMAYI HEDEFLİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............