Kosova hükümeti, ülkede faaliyet gösteren en büyük altı bankayla, çiftçilerin kredi almasını kolaylaştıran ve tarıma yönelik yüksek riskli sektör algısını azaltan bir tarımsal kredi güvencesine ilişkin bir anlaşma imzaladı.
USAID tarafından desteklenen fon, çiftçilere 20 milyon avroluk teminatlı kredi kolaylığı sağlayacak.
Tarım Bakanlığı sözcüsü Adil Behramaj SETimes’a verdiği demeçte, “Tarım kredileri, tarım sektörünün kalkınmasının ‘darboğazı’ idi. Bu fon, tarım sektöründe finans kaynaklarının ve çok daha büyük bir yatırımın devreye sokulması için fırsat sağlıyor.” diyor.
Daha önce, çiftçilerin banka kredisi alması çok zordu ve alanlar da yıllık ortalama yüzde 22’lik bir faiz ödemek zorunda kalıyordu.
Tarım kredileri, toplam kredi hacminin yüzde 3,6’sına, bir başka deyişle 40 milyon avroya eşit.
Behramaj, fonun tarım sektörünün kalkınmasına yardım etmek amacıyla atılan adımlardan biri olduğunu belirtiyor.
Sözcü, “Çiftçilerin tarım kredisine erişiminin kolaylaştırılması, yüzde 50’lik dolaylı bir piyasa payına olanak sağlanması, diğer sektörlerle eşit muamele görmesi, faiz oranları konusunda uygun bir politika sunulması ve tarım sektörü portföyünün genişletilmesi öngörülüyor.” diyor.
USAID’in Kosova ve Arnavutluk masası sorumlusu Taisha Jones’a göre, USAID’in Kalkınma Kredisi Dairesinin amacı, tarım gibi, bankaların aşırı riskli gördüğü, yeterli hizmet alamayan sektörlere daha fazla borç vermesini teşvik etmek.
Daire, bu gibi sektörlere yönelik aşırı risk kaygılarını en aza indirmek amacıyla, katılımcı bankalara yüzde 50’lik kısmi kredi teminatı sağlıyor.
SETimes’a konuşan Jones, “Bankalar, DCA programı aracılığıyla yeterli hizmet alamayan bu sektörlere borç vermeye alışıp bu sektörlerin ilk başta algılandığı kadar riskli olmadığını anladığında, bu sektörlere program sonuçlandıktan sonra da daha fazla kredi vermeye devam edecektir.” diyor.
Jones, Dairenin Balkanlar da dahil olmak üzere dünya üzerindeki 70 ülkede borçlulara 1,9 milyar dolarlık ek kredi seferber ettiğini kaydediyor.
Yetkili, “Kredi teminatları USAID tarafından küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, tarım, mikrofinans, konut, su, altyapı, enerji, eğitim, sağlık ve çevre de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde kullanılıyor.” diyor.
Kredi meblağları 5 ile 25 bin avro arasında değişiyor.
USAID, Kosova’nın tarım sektörünü Tarım için Yeni Fırsatlar projesiyle de destekliyor.
Jones, “Proje, çiftçilere teknik yardım ve gıda işleme cihazları sağlayarak daha rekabetçi hale gelmelerini, böylece satışlarını artırarak Kosova’da yetiştirilebilen yabancı tarım ürünlerinin ithalatının azaltılmasını sağlıyor.” diyor.
Son on yıl içinde USAID, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Makedonya’ya da benzer teknik yardımlarda bulundu./setimes/
DAYAN EMEKLİ DAYAN!
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.