a

KOSOVA’NIN TEMİZ ENERJİ ÜRETMESİNİ ENGELLEYEN NEDENLER TARTIŞILDI

“Temiz enerji ve sürdürülebilir kalkınma”, Kosova Bilim ve Sanat Akademisi (ASHAK) tarafından düzenlenen bilimsel sempozyumun ana konusunu teşkil etti.

Sempozyumun Örgütleme Kurulu Başkanı fejzullah Krasniqi sunduğu tebliğinde, Kosova’da enerji harcamanın günümüzde hızlı şekilde devam etmesi halinde,  enerji üretiminin ikiye katlanması gerektiğini belirtti.

Yenilenebilir ve yeni kapasitelere yatırım yapılması ve  mevcut kapasitelerin rehabilitee edilmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Krasniqi, “Minimal ve sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma için yıllık artışın da yapılması gerekiyor. Asgari elektrik tüketimi yüzde 3 olarak kabul edilmelidir. Bununla 25 yıl sonra enerji harcamamızı ikiye katlamalıyız”. Bugün saatte bin MW  harcıyorsak, 25 yıl sonra saatte iki bin MW harcamamız gerekecek.  Ülkenin sürdürülebilir  kalkınması ve gaz emisyonlarını azaltmak için çeşitli eylemler yaparak elde edilen elektrik güç sisteminin güvenilirliğini artırmamız gerekiyor. Yenilenebilir kapasitelere yatırıma, mevcut kapasitelerin rehabilitasyonuna ve yeni kapasitelere yatırıma ihtiyacımız var” dedi.

Kosova Bilim ve Sanat Akademisi Başkanı Mehmet Kraja, Kosova’da temiz enerji üretiminin  oldukça zor olduğunu söyledi. Rüzgar, su ve güneşli günlerin olmamasının,  Kosova’nın temiz enerji üretmesini engellediğini kaydeden Kraja,  Kosova’nın temel bir sanayiye sahip,  ancak işleme sanayisinin olmadığı, Kosova’nın fosil bazlı enerjinin işlenmesi nedeniyle çevre kirliliğine sahip olmasının yorucu bir tartışmaya dönüştüğünü kaydetti.

Su kaynakları açısından fakir bir ülke olduğunu hatırlatan Kraja, Kosova’nın  yılda 200 güneşli günü olan Arnavutluk gibi yeterince güneşe sahip olmadığını ve Kosova güçlü rüzgarlar açısından da çok zengin olmadığına vurgu yaptı.

Kraja, “Kosova’nın  sonuç olarak temiz enerjiye sahip olması zor görünüyor” dedi.

Ekonomi Bakanı Artane Rizvanolli de, enerji verimliliğinin artmasına odaklandıklarını belirterek, yenilenebilir enerji ile ilgili mevzuat üzerinde de çalışıldığını sözlerine ekledi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİZREN’DE TÜRKÇE EĞİTİME KAYDINI YAPTIRAN ÖĞRENCİLERE TABLET, KIRTASIYE VE ÇANTA VERİLDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş