a
b
b

KOSOVA’NIN BAĞIMSIZLIK GÜNÜ İLE İLGİLİ 11 GERÇEK

2008 yılının 17 Şubat günü, yılın en soğuk günlerinden biri idi. Buna rağmen, buzlu hava  vatandaşlara, bağımsızlığın ilan edilmesini kutlamak için engel oluşturmadı.

İşte Kosova’nın bağımsızlık günü ile ilgili  az bilinen 11 gerçek:

1/ Kosova’nın bağımsızlığı 17 Şubat 2008 tarihinde saat 15:39’da ilan edildi.

2/ Kosova’nın bayrağı ile armasının tasarımcısı Muhamer İbrahimi idi.

3/ Bağımsılzık bilgirgesini ilk imzalayan Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu oldu. Ardından  Meclis Başkanı Jakup Krasniqi ve Başbakan Hashim Thaçi imzaladı.

4/ Kosta Rika, ABD, Fransa, Afganistan, Arnavutluk, Türkiye, Birleşik Krallık, Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler oldu.

5/ Kosova’nın bağımsızlık bildirgesinin yazıldığı 200 yıllık parşömen, Kosova meclis başkanının ofisinde yer almaktadır.

6/ Kosova Meclis Başkanının ofisinde parşömen yanı sıra bildirgenin imzalandığı kalem, meclis genel kuruluna katılan ve bildirgeyi imzalayan milletvekillerin listesi ile bağımsızlığın ilan edildiği toplantıdaki bayrak da yer almaktadır.

7/Bağımsızlık bildirgesinin yazıldığı  Parşömen, Londra müzesi tarafından bağışlandı.

8/ Kosova Cumhuriyeti’nin ilk bayrakları Türkiye’de imal edildi.

9/ Besteci Mendi Mengjiqi tarafından bestelenen Kosova Marşı, ilk defa bağımsızlığın ilan edildiği meclis toplantısında çalındı.

10/ Kosova bayrağında yer alan beyaz renkteki yıldızlar Kosova’da yaşayan azınlık topluluklarını, bayraktaki sarı renk Kosova’nın zenginliğini, mavi renk de Avrupa’yı sembolize etmektedir.

11/ Bağımsızlığın ilan edildiği toplantıda, CNN, BBC ve dünyanın önde gelen diğer medya kuruluşları tarafından canlı yayınlandı.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MECLİSTE BAĞIMSIZLIK YILDÖNÜMÜ TÖRENİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL