a

KOSOVALI VE TÜRK İŞADAMLARI BULUŞMASI

ktto

Kosova Türkiye Ticaret Odası organizasyonuyla başkent Priştine’de Türk ve Kosovalı işadamları ve siyasi çevresi bir araya geldi.

Kosova Türkiye Ticaret Odası (KTTO), 2011 yılı faaliyetlerini değerlendirdiği ve 2012 yılı öngörülerini ortaya attığı Üyeler Meclisi toplantısını dün akşam (27 Ocak 2012) düzenledi.

Toplantının akabinde geniş katılımlı İşadamları Buluşması gerçekleştirildi. Kosovalı ve Türk işadamlarının yanı sıra siyasi ve ekonomi çevrelerinin katıldığı işadamları buluşmasında KTTO’nun faaliyetleri tanıtıldı.

Başbakan Yardımcısı Ticaret ve Sanayi Bakanı Mimoza Kusari Lila, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Ekonomik Kalkınma Bakanı Besim Beqaj, Sağlık Bakanı Ferit Agani, Yerel Yönetimler Bakan Yardımcısı Rıfat Krasniç, Kosova Ekonomi Odası Başkanı Safet Gerxhaliu’nun yanı sıra ekonomi çevreleri ve işadamları katıldı.

Kosova Türkiye Ticaret Odasının faaliyetlerinin tanıtıldığı toplantıda Ticaret ve Sanayi Bakanı Mimoza Kusari – Lila özel sektör ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kosova ile Türkiye’nin işbirliği seviyesini bu duruma getirmek için yoğun bir çaba sarf ettiğini söyleyen Lila, iki ülke arası mal alışverişlerinin yanı sıra, bilgi ve tecrübe paylaşımının da söz konusu olduğunu belirtti. Bakan Lila, Kosova’nın bugün ülke ekonomisinin gelişmesine olumlu yansımaları olacak özel dikkatle hazırlanan reformların uygulandığı büyük değişiklikler sürecinden geçmekte olduğunu ifade ederek üretim, ihracat, işsizliğin azaltılması, yerli yeteneklerin desteklenmesi, bölgesel ve devletler arası işbirliklerinin önemini göz önünde bulundurarak uzun vadeli ekonomik politikalara yöneldiklerini bildirdi.

Öte yandan Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, KTTO’nun, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesine katkı yaptığını memnuniyetle gözlemlediklerini ifade ederek Kosova’nın sahip olduğu potansiyelin kullanılmasında ve arttırılmasında Türk firmalarının önemli rol oynayabileceğini düşündüklerini bildirdi. Büyükelçi Ozan, “Türkiye ile Kosova arasında bağımsızlık öncesi ve sonrasında imzalanmış ikili anlaşmaların büyük kısmı ekonomik ağırlıklıdır. Önümüzdeki dönemde de ülkemizden gelecek yatırımcıları teşvik edici, Kosova’da iş yapmayı kolaylaştırıcı düzenlemeleri içeren yeni anlaşmalar imzalanmasının hazırlıklarını sürdürmekteyiz. Bu itibarla, Kosova Hükümetinin yabancı yatırımcıya yönelik destek ve çabalarını da takdirle karşılıyoruz” dedi. Büyükelçi Ozan, ancak bu ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirterek, Kosova’da daha fazla Türk firmasının yatırım yapmasını arzu ettiklerini kaydetti. 

KTTO Başkanı Ahmet Mithat Milli ise, Kosova Türkiye Ticaret Odası olarak iki ülke arası ekonomik ilişkilerin mümkün olan en iyi seviyelere çıkması konusundaki gayretlerini dün olduğu gibi bugün de sürdürmekte olduklarını belirtti. Mithat Milli, Türk işadamının da yatırım avantajları konusunda Kosova’dan bazı beklentileri olduğunu ifade ederek “Kosova hükümetinin Kosova’da iş yapmak için başlattığı reformları memnuniyetle karşılıyor ve takdir ediyoruz.  Bu reformlara uygulanabilir teşvik politikalarının da geliştirilmesinin büyük önem arz ettiğini düşünmekteyiz” diye konuştu.

Yüze yakın Türk ve Kosovalı işadamının katıldığı işadamları buluşması, Kosova Türkiye Ticaret Odasının sunumlarıyla devam etti./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

BAŞBAKAN THAÇİ’NİN SİYASİ LİDERLERLE GİZLİ GÖRÜŞMESİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel