Kosova temasları çerçevesinde Prizren’de Türk soydaşlarla bir araya gelen Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Yardımcısı Naci Koru, Türk sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların sorunlarını dinledi.
Koru, Türkiye’nin her zaman Kosova halkının yanında olacağını vurguladı.
Prizren’deki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya çok sayıda davetli katıldı. Burada bir konuşma yapan Koru, Kosova’nın Türkiye Cumhuriyeti açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
Burada konuşan Bakan Koru, Prizren’de bulunmaktan mutluluk duyduğunu, bu mutluluğun da anne ve babasının Prizren asıllı olmasından kaynaklandığını ifade etti.
Kosova’ya gelme sebebinin Türkiye ve Kosova arasında Diplomasi Akademileri işbirliğine ilişkin Mutabakat Muhtırası imzalanması olduğunu söyleyen Koru, bundan böyle iki ülke bakanlıkları arasında daha sıkı işbirliği olacağını değerlendirdi. ‘Türkiye çok kısa bir zamanda Kosova’da en büyük yatırımcı ülke konumunda olacak’, diyen Koru, Türkiye kurumlarının ve şirketlerin Kosova’nın kalkınmasına katkı sağladıklarını ifade etti. Daha önce Türkiye’nin yurt dışında, Mali imkanlardan dolayı, atılımları olmadığını söyleyen Koru, şimdi Türkiye’nin daha iyi durumda olduğunu ve sadece Türkiye içinde yaşayan vatandaşlarla değil Türkiye dışında da yaşayan vatandaşlarla ilgilenmeye başladığını söyledi. Prizren ve Mamuşa’da daha yoğun olarak Türkçe dilinin kullanıldığını, ancak yasal olarak Prizren’de ihlal edildiğini söyleyen ‘Filizler’ Derneği Başkanı Ferhat Derviş, bu konuyla ilgili sıkıntıları dile getirerek, ‘Türkçenin yok olması, Türklerin yok olması demektir’, diye ifade etti. Derviş, Prizren’de Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğunun açılması talebinde bulundu. Kosova Türk edebiyatı sorunlarına değinen Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Agim Rifat, 20 yıl öncesine kadar Türk edebiyatının daha iyi durumda olduğunu ifade ederek, şu anda baskı masrafı sorunları nedeniyle ne kitapların basılamadığını ne de dergi çıkarılamadığını ifade etti. Kosova’da Türkçe eğitim ve liselerde Türkçe kitapların olmaması sorununa değinen Kosova Haber internet gazetesi editörü Raif Kırkul, Türkiye’deki kurumlar ve Kosova Türk kuruluşları arası koordinasyonun eksik olduğuna dikkati çekti. Rumeli Türk Tiyatro Sanatçıları Derneği Etem Kazaz, profesyonel Türk tiyatrosunun kurulması için verilen vaatlerin yerine getirilmediğini hatırlatarak bir oyun projesinin desteklenmesi talebinde bulundu. Temsilcilerin sorularına yanıt veren Bakan Koru, Kosova’yla ilişkilerinin çok iyi durumda olduğunu, Avrupa ülkeleriyle daha fazla sorunları olduğuna dikkati çekti. ‘Kosova’da Türkçenin yaşadığını düşünüyorum’ diyen koru, konuyla ilgili sorunları dinlemeye her zaman açık olduklarını belirtti. Koru soruları yanıtladı ve konuyla ilgili yapılabilecekleri not aldı. Kuruluş temsilcilerinden gelen iki talep çifte vatandaşlık sorunu ve Prizren’de Türkiye konsolosluğunun açılması talebiydi. Çifte vatandaşlık konusunda Türkiye’nin bir siyasetinin olduğunu söyleyen Koru, Türkiye dışında yaşayan soydaşların orada refah ve huzur içinde yaşaması için destek verdiğini söyledi. Dünya ülkelerinde çok fazla Türk soydaşının yaşadığını hatırlatan Koru, Türkiye’nin bu vatandaşların yanında olmaya çalıştığını ifade etti. Prizren’de Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğunun kurulması fikrini sempatik bulan Koru, ‘Prizren’de konsolosluk açmak boynumuzun borcudur’ dedi.
Yaklaşık 2 saat süren toplantı ardından derneklerin folklor gösterileri büyük ilgi gördü./E. Tabak/
TÜRKİYE GİLANLILAR DERNEĞİ KOSOVA’DA İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELERİ SEVİNDİRDİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.