a
b
b

KOSOVALI TÜRKLER ÇİFTE VATANDAŞLIK İSTİYOR

Kosova temasları çerçevesinde Prizren’de Türk soydaşlarla bir araya gelen Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Yardımcısı Naci Koru, Türk sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların sorunlarını dinledi.

Koru, Türkiye’nin her zaman Kosova halkının yanında olacağını vurguladı.

Prizren’deki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya çok sayıda davetli katıldı. Burada bir konuşma yapan Koru, Kosova’nın Türkiye Cumhuriyeti açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Burada konuşan Bakan Koru, Prizren’de bulunmaktan mutluluk duyduğunu, bu mutluluğun da anne ve babasının Prizren asıllı olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Kosova’ya gelme sebebinin Türkiye ve Kosova arasında Diplomasi Akademileri işbirliğine ilişkin Mutabakat Muhtırası imzalanması olduğunu söyleyen Koru, bundan böyle iki ülke bakanlıkları arasında daha sıkı işbirliği olacağını değerlendirdi. ‘Türkiye çok kısa bir zamanda Kosova’da en büyük yatırımcı ülke konumunda olacak’, diyen Koru, Türkiye kurumlarının ve şirketlerin Kosova’nın kalkınmasına katkı sağladıklarını ifade etti. Daha önce Türkiye’nin yurt dışında, Mali imkanlardan dolayı, atılımları olmadığını söyleyen Koru, şimdi Türkiye’nin daha iyi durumda olduğunu ve sadece Türkiye içinde yaşayan vatandaşlarla değil Türkiye dışında da yaşayan vatandaşlarla ilgilenmeye başladığını söyledi. Prizren ve Mamuşa’da daha yoğun olarak Türkçe dilinin kullanıldığını, ancak yasal olarak Prizren’de ihlal edildiğini söyleyen ‘Filizler’ Derneği Başkanı Ferhat Derviş, bu konuyla ilgili sıkıntıları dile getirerek, ‘Türkçenin yok olması, Türklerin yok olması demektir’, diye ifade etti. Derviş, Prizren’de Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğunun açılması talebinde bulundu. Kosova Türk edebiyatı sorunlarına değinen Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Agim Rifat, 20 yıl öncesine kadar Türk edebiyatının daha iyi durumda olduğunu ifade ederek, şu anda baskı masrafı sorunları nedeniyle ne kitapların basılamadığını ne de dergi çıkarılamadığını ifade etti. Kosova’da Türkçe eğitim ve liselerde Türkçe kitapların olmaması sorununa değinen Kosova Haber internet gazetesi editörü Raif Kırkul, Türkiye’deki kurumlar ve Kosova Türk kuruluşları arası koordinasyonun eksik olduğuna dikkati çekti. Rumeli Türk Tiyatro Sanatçıları Derneği Etem Kazaz, profesyonel Türk tiyatrosunun kurulması için verilen vaatlerin yerine getirilmediğini hatırlatarak bir oyun projesinin desteklenmesi talebinde bulundu. Temsilcilerin sorularına yanıt veren Bakan Koru, Kosova’yla ilişkilerinin çok iyi durumda olduğunu, Avrupa ülkeleriyle daha fazla sorunları olduğuna dikkati çekti. ‘Kosova’da Türkçenin yaşadığını düşünüyorum’ diyen koru, konuyla ilgili sorunları dinlemeye her zaman açık olduklarını belirtti. Koru soruları yanıtladı ve konuyla ilgili yapılabilecekleri not aldı. Kuruluş temsilcilerinden gelen iki talep çifte vatandaşlık sorunu ve Prizren’de Türkiye konsolosluğunun açılması talebiydi. Çifte vatandaşlık konusunda Türkiye’nin bir siyasetinin olduğunu söyleyen Koru, Türkiye dışında yaşayan soydaşların orada refah ve huzur içinde yaşaması için destek verdiğini söyledi. Dünya ülkelerinde çok fazla Türk soydaşının yaşadığını hatırlatan Koru, Türkiye’nin bu vatandaşların yanında olmaya çalıştığını ifade etti. Prizren’de Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğunun kurulması fikrini sempatik bulan Koru, ‘Prizren’de konsolosluk açmak boynumuzun borcudur’ dedi.

Yaklaşık 2 saat süren toplantı ardından derneklerin folklor gösterileri büyük ilgi gördü./E. Tabak/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

TÜRKİYE GİLANLILAR DERNEĞİ KOSOVA’DA İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELERİ SEVİNDİRDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL