a
b

b

b
b

KOSOVALI TÜRK ÖĞRENCİLER YÖK MAĞDURU

b

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kosovalı öğrencilere 1990’lı yılların başından bu yana Büyük Öğrenci Projesi çerçevesi altında tanıdığı burslu üniversite eğitimi görme hakkı kapsamında bugüne kadar binlerce Kosovalı Türk, Arnavut ve Boşnak öğrenci Türkiye’de eğitim gördü ve görmeye de devam ediyor.

Yaklaşık 20 yıldan bu yana Yök’ten gelen gözetmenler eşliğinde Kosova’da yapılan Türkiye Cumhuriyeti Sınavı (TCS) sistemiyle başarı gösteren Kosovalı öğrenciler, kazandıkları bölümleri Türkiye Cumhuriyeti’nin değişik üniversitelerinde burslu eğitim görüyorlardı. Ancak, geçen yıl kaldırılan TCS’nin yerine Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları’na bağlanmasıyla sınav sistemi de değiştirildi. Yeni sistemle sınav yerine öğrenciler mülakata alınıyor. Geçen yıl ilk kez yapılan yeni sistemle ortalaması 5.00 olan çok sayıda öğrenci mülakata çağırılmamış, onun yerine ortalaması 2.00 olan öğrenciler mülakata çağırılarak Türkiye’de burslu olarak eğitim görme hakkı kazanmışlardı. Bu yıl aynı sorunla karşılaşan Kosovalı lise son sınıfı Türk öğrenciler, sınav sisteminin olmadığından dolayı ne yapacaklarını bilmediklerini söylüyor.

Prizren’deki Con Buzuku Lisesi son sınıf Türk öğrencileri, yeni sistemin kendileri açısından hiç iyi olmadığını eski sistem TCS’yi istediklerini söyledi. Öğrenciler, son sınıfta okumalarına rağmen sınav sistemi olmadığı için hiçbir çalışma yapamadıklarını savundu.

Birçok öğrenci geçen yıl ilk kez uygulanan mülakat sınavına ortalaması yüksek olan birçok öğrencinin çağırılmadığını ve aynı sorunla karşılaşmak istemediklerini söyledi. Öğrenciler, mülakatın çok geç yapıldığını ve kazanamayan öğrencilerin başka ülkelerde okuma haklarını kaybettiklerini söyledi.

Türkiye’de okuma hakkı kazananlar listesinin eylül ayında açıklandığı için, başka ülkelerde okumak için başvuru tarihlerinin çoktan geçtiğini söyledi. Yeni sistemle ilgili mikrofonlarımıza konuşan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili ve Kosova Meclisi Eğitim Komisyonu Üyesi Enis Kervan, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine seslenerek bir çözüm bulunması yönünde destek istedi. 20 yıldır Kosova’da uygulanan TCS sınavına her yıl 200’ün üzerinde Kosovalı Türk öğrenci giriyordu./E.Tabak/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

17 OCAK 2013 PERŞEMBE GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 giriş