a

KOSOVALI TERZİ 60 YILI GERİDE BIRAKTIĞI MESLEĞİNİ SEVEREK SÜRDÜRÜYOR

Kosova’nın başkenti Priştine’de terzilik yapan 76 yaşındaki Ramadan Latifi, 60 yılı aşkın zamandır sürdürdüğü mesleğinden kopamıyor.
Kosova’nın başkenti Priştine’de terzilik yapan 76 yaşındaki Ramadan Latifi, 60 yılı aşkın zamandır sürdürdüğü mesleğinden kopamıyor.
Latifi, Balkan ülkelerinde özellikle Osmanlı döneminde geleneksel kıyafetleri hazırlamada halkların kimliği ve kültürlerinin parçası haline gelen terzilik mesleğini 1962’den beri sürdürüyor.
Zanaatkar Latifi’nin Priştine’nin eski şehir kısmında bulunan dükkanı, giysi onarımına ihtiyaç duyan şehir sakinlerinin uğradığı ilk adresler arasında yer alıyor.
Latifi, AA muhabirine mesleğine nasıl başladığını, anılarını ve hayat hikayesini anlattı.
İlkokulu tamamladıktan sonra terzilik mesleğini gönüllü seçtiğini belirten Latifi, “1962’de ilkokulda sekizinci sınıfı bitirdiğim gibi hemen bu zanaata başladım. Kendim istedim, hoşuma gitti. En kolay ve temiz zanaattı. Ben de devam ettim.” dedi.
Latifi, Priştine’deki ekonomi okulunun tekstil zanaatı bölümünde üç yıl eğitim gördükten sonra kendisi de ustalaşıncaya kadar bir ustanın yanında 9 yıl çalıştığını söyledi.
Terziliğe başladığında kıyafetlerin kömürlü ütüyle ütülendiğini, ustasının daha sonra Slovenya’dan elektriklisini getirdiğini anlatan Latifi, “O zamanlar bu meslekle uğraşmak çok daha zordu. İşin neredeyse yüzde 80’i elle yapılıyordu. Elimizde yeterli alet, malzeme yoktu. Pek çok şey eksikti ama ustalık üst seviyedeydi ve Priştine güçlü ustalara sahipti.” diye konuştu.
Latifi, o dönem Priştine’de sadece 4 renk iplik bulunduğunu ve malzemelerin çoğunun bugün Kuzey Makedonya’nın başkenti olan Üsküp’ten temin edildiğini dile getirdi.
“Çocuklarımın bu mesleğe devam edeceklerini sanmıyorum”
Latifi, kendisinden sonra çocuklarının bu işi meslek olarak sürdürmelerinin pek mümkün olmadığını dile getirerek, oğlunun mesleği öğrendiğini ancak üşendiğini söyledi.
Oğlunun kendisine daha uygun bir iş bulduğunu belirten Latifi, “Çünkü sadece benim mesleğimden değil insan sevmediği her meslekten uzaklaşmalı, hangi iş için uygun olduğunu bulmalı. İki kızım da mesleği çok iyi biliyor ancak diğerleri bilmiyor. Bu mesleğe devam edeceklerini sanmıyorum.” ifadelerini kullandı.
Yaşının ilerlemesiyle mesleğinin kıymetini artık daha da iyi anladığını söyleyen Latifi, şunları dile getirdi:
“Gençtim ve bu zanaatın değerini şimdiki kadar bilmiyordum çünkü benim yaşımda birinin bir aktivitesinin olması gerekir. Bu, kolay bir zanaat. Gözleriniz çalışırsa hayatınızın son saniyelerine kadar çalışabilirsiniz hatta buraya sık sık gelip ‘Bu zanaatla sadece kendini kurtarmadın, bizi de kurtardın.’ diyen meslektaşlarım oluyor çünkü onlar buraya geliyorlar, muhabbet ediyoruz ve günümüz böyle geçiyor.”
Latifi, ayrıca son birkaç yıldır Priştine’de de faaliyet gösteren uluslararası markalarla giysi onarımı konusunda işbirliği yaptığını sözlerine ekledi.
/AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BULGARİSTAN VE ROMANYA’NIN EKİM AYINDA KARADAN SCHENGEN’E KATILMASI ÖNERİLECEK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibombahsegeljojobet girişHOLİGANBETjojobetCASİBOMcasibomcasibom