a
b
b

KOSOVALI ÖĞRENCİLERE AYNI EĞİTİM HAKLARI TANINSIN

KDTP

KDTP Prizren Şubesi tarafından basına dağıtılan bildiride, Kosovalı öğrencilere kucak açan Trakya Üniversitesi’nde öğrenim gören Kosovalıların maddi açıdan eğitim şartlarının bir çok zorluklar yarattığı, dolayısiyle, Kosovalı öğrencilere yüksek eğitim konusunda yardımcı olmak maksadıyla, Türk vatandaşlarına eğitimlerini sürdürme konusunda tanınan hakların Kosovalılara da sağlanması  talep edilerek, Türkiye Cumhurriyeti’nin bu konuya da destek vereceğine inancına vurgu yapıldı.  KDTP Prizren Şubesi’nin bildirisi şöyle:

Kosova’nın savaştan sonra yaralarınısarmasında ve bugünkü durumuna gelmesinde Türkiye Cumhuriyetinin rolü vedesteği tartışılmaz ortadadır. Kosova’nın tanınması başta olmak üzere, ekonomikkalkınma, toprak bütünlüğünün korunması, eğitim, sağlık gibi çok sayıda alandaTürkiye’nin desteği takdire şahandır.

Savaştan sonra Kosova’da yaşanan geçişdöneminde her alanda olduğu gibi sağlık alanında da çok önemli olumsuzluklaryaşanmıştır. Sağlık ekipmanlarının eksikliğinin yanı sıra sağlık alanındauzaman kadro eksikliği ön plana çıkmıştır. Bunun önüne geçilmesi adına Trakya Üniversitesi yüz altmış doktorlarımıza kapılarını açarak, onların uzmanlaşmakistedikleri alanlarda uzmanlık olanağını sağlamıştır. Bu hareket de Kosova’nınözellikle sağlık hizmeti sunması konusunda uzaman kadroya sahip olması açısından büyük bir önem arz etmektedir.

Bunun yanı sıra Kosova’da sağlık hizmetlerinin her alanı kapsamadığı noktasında da Trakya Üniversitesi Kosovalıkardeşlerinin imdadına kulak vererek, yüzden daha fazla hastanın şifa kapısıolmuştur. Bugün bu hastalar hayatlarını sürdürüyorlarsa bunlar hepsi Türkiye Cumhuriyetinin destekleri sayesinde olmuştur. Sunulan bu destekler sayesinde Kosovalıların Türkiye’ye bakış açılarıdaha önem kazanmakla birlikte tam anlamıyla sığınacak bir kapı niteliğinebürünmüştür.

Sağlık alanın yanı sıra Kosova’daişsizliğin önüne geçilmesi adına Trakya Üniversitesinin devreye girmesiyle Kosova’daüreten bir genç nesillin yetişmesi noktasında mesleki ara eğitim kurslarıbaşlatılarak, gençlerimizin kendi işini kendileri kurma olanağı sağlanmıştır.Edirne’de başlayan bu proje Türkiye’nin değişlik şehirlerine de taşarak, bugünekadar 500’ün üzerinde gence meslek edinme ve iş kurma şansı verilmiştir.

Bütün bu girişimler, 1999 yılında şu ana kadarTrakya Üniversitesi’nde Dış İlişkiler Kurum Koordinatörü ve Trakya ÜniversitesiDekanlığını yapmakta olan Prof. Dr. Hilmi İBAR tarafından başlatılmış ve TrakyaÜniversitesi hocaları ile personeli sayesinde başarılara ulaşılmıştır.Kosova’nın gerçek dostu olan ve Kosovalı kardeşlerine sunmuş olduğudesteklerden usanmayan Prof. Dr. Enver DURAN öncülüğündeki Trakya Üniversitesiyaptığımız girişimler sayesinde tüm Kosovalı gençlere üniversite kapılarıaçılmış ve gençlerimize yüksek eğitim görme şansını sunmuştur. TrakyaÜniversitesinin dost ülke Kosova’ya sunmuş olduğu bu desteği bizleri minnettaretmekle birlikte, liselerini tamamlamış ve eğitimlerini Türkiye’de sürdürmekisteyen çocuklarımız için büyük bir hayal gerçeğe dönüşmüştür. Buradan buprojenin hayata geçirilmesinde emeği geçen Türkiye Cumhuriyeti hükümetine,Yüksek Öğretim Kurumuna, Dost ve kardeş Balkan ülkeleri gençliğine “Yükseköğrenim köprüsü” oluşturan Trakya Üniversitesine minnettarlığımızı bildirmeyiistiyoruz.

Trakya Üniversitesinin başlatmış olduğubu adım neticesinde 2009 – 2010 akademik yılında otuz öğrenci TrakyaÜniversitesine kayıtlarını yapmış tırken, 2010 – 2011 akademik yılında ise yüzeyakın sayıda öğrencimize okuma fırsatını yakalamıştır. Bu eğitim yılı için deçalışmalar devam etmektedir.

Kosova’nın geleceğinin inşası açısındanbüyük önem arz eden bu adımın atılmasında kimi bazı sorunlar da baş göstermektedir.Kosova’nın savaşta deyim yerindeyse bütünüyle tahrip olan endüstriyel üretimive onun beraberinde getirdiği işsizlik Kosova’da aileleri olumsuzetkilemektedir. Fakat Trakya Üniversitesinde eğitimlerini devam ettiren ve buyıl da sürdürmeyi arzulayan öğrencilerimiz bu kontenjanların devlet burslusustatüsünde okumuyor olmamaları ve Kosova’dan gelen kardeş öğrencilerin YabancıStatüsünde eğitimlerini sürdürüyor olmaları öğrencilerimizin maddi bakımdanbüyük bir zorluklar yaşamalarına hatta okullarını yarıda bırakıp hallerindenuzaklaşmalarına neden olmaktadır. Geçen yıl Trakya Üniversitesinde eğitiminebaşlayan bazı öğrenciler eğitimlerini maddi imkansızlıklardan dolayı sürdüremeyeceklerinibizlere ileterek, Kosova’ya dönmek zorunda kaldıklarını aktarmaktadırlar. Partiolarak bizden bu konuda bazı adımlar atmamızı istemekle birilikte onlarahayallerini geri vermemizi istemektedirler. Bu da bizleri derinden üzmektedir.Genellikle Trakya Üniversitesinde okuyan Kosovalı öğrencileri karşılaştıklarıtemel sorunlar;

  • Türkiye Cumhuriyeti tarafından “Büyük Öğrenci Projesi” dahilindeki öğrencilere tanınan burs     olanaklarından yararlanamamak,
  • Türkiye Hükümetinin     yüksek öğretim için belirlediği ücretin (öğrenci katkı payı) Türkiye vatandaşlarına oranla Kosovalı öğrencilerden üç katı öğrenci katkı payının alınması,
  • Türkiye Cumhuriyetinin Üniversitelerde Yükseköğretim gören Yabancı Uyruklu öğrencilere yönelik Genel Sağlık Sigorta Primi’nin yüksek olması,
  • Öğrencilerimizin     maddi imkânsızlıklarından dolayı tek konaklama şansları olan Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı öğrenci yurtlarının paralı ve yeterli olmaması sayılabilecek temel sorunlardan bazılarıdır.

Beklentimiz ve dileğimiz, Türkiye’de eğitim gören ve görmek isteyen bu evlatlarımızın öğrenimleri boyunca Türk vatandaşlarına eğitimlerini sürdürme konusunda tanınan hakların Kosovalı kardeşlerimize de sunulmasıdır. Bu konunun çözümü için Türkiye Cumhuriyeti üst düzey kurum ve kuruluş yöneticilerine başvurularak, bu konuda destek talep edilmiştir.

Saygılarımla,

Kosova Demokratik Türk Partisi

Prizren Şube Başkanı

Cemil LUMA

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

ERGİN SUNGUR’DAN YALANLAMA

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş