İfade özgürlüğü ve basın özgürlüğü bir insan hak ve özgürlüğüdür. Ancak, “Freedom House” tarafından yayınlanan son raporda Kosova’daki basının halen kısmen özgür olduğu gözler önüne serildi.
“Freedom House” tarafından yayınlanan dünya basın özgürlüğü raporunda Kosova’nın 2 basamak gerileyerek 98’inci sıradan 100’üncü sıraya yükselmesinin gölgesinde ülkede basın ve ifade özgürlüğü tartışıldı.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP tarafından, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle düzenlenen yuvarlak masa toplantısında da görüşler ülkede basının tam özgür olmadığından yanaydı.
Toplantıya katılan değişik medya kuruluşlarının Arnavut, Sırp, Türk ve Boşnak temsilcileri, 1948 yılında yürürlüğe giren ifade özgürlüğü yasasının Kosova’da gerektiği gibi uygulanmadığı konusunda fikir birliği oluşturdular.
UNDP Daimi Temsilci Yardımcısı Alessandra Roccasalvo, UNDP’nin Kosova’da basın özgürlüğü ile medyaları desteklemeye devam edeceğini kaydetti. Roccasalvo mikrofonlarımıza yaptığı açıklamada, “Öncelikle herkese katılımları için teşekkür etmek isterim. Tüm Kosova genelinden gazetecileri burada görmek beni çok mutlu etti, Ve biz bu toplantılarımıza devam edeceğimiz. Arnavut, Sırp, Türk, Boşnak kısacası hangi milliyetten olduğu farketmeksizin, basın özgürlüğü ve gazetecilerin ifade özgürlüğünü tartışmak oldukça verimli oldu, Kosova’da görev yapan tüm gazetecilerin kendilerini şeffaf ve özgürce ifade etmeleri bizler için çok önemli” dedi.
Yuvarlak masa toplantısında, ülkedeki gazetecilerin maruz kaldığı baskı, tehdit ve fiziksel saldırılar da basın mensuplarının gündemindeydi.
Kosova Gazeteciler Birliği Başkanı Zekirja Shabani, “Uluslararası kuruluşların raporları ve son zamanlarda gazetecilere yönelik baskı ve saldırılar göz önüne alınırsa Kosova’da kısmen özgür bir basın söz konusu. Sizin de bildiğiniz üzere Freedom House’un yayınladığı raporda iki basamak geriledi Kosova. Şahsen, diğer ülkelerden daha kötü durumda olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü işlev göstermeyen bir yargı sistemimiz mevcut. Ayrıca basın kanunlarının uygulanmaması çok sayıda problemlere yol açıyor. Bu da Kosova’daki gazetecilerin güvenli olmayan bir ortamda çalışmalarına sebebiyet veriyor. Kosova’daki tüm azınlık medya mensupları ile birlikte aynı sorunlarla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.
RTK’yı temsilen toplantıya katılan Azınlık Programları Genel Sorumlusu Rabisha Muhaxhiri, kurumdaki yaşanan son gelişmelere değinirken, RTK 1 Türkçe Programlar Sorumlusu Fatma Hoca ise ifade özgürlüğünün tartışıldığı bir oturumda sadece Arnavutça ve Sırpça tercüme yapıldığına dikkat çekti.
Kosova Sırp Gazeteciler Derneği Başkanı Budimir Niçiç ise, Arnavut ve Sırp medyası arasında çok derin ayrımlar yapıldığını dile getirdi./kosovaport/
AZINLIKLARIN BAKANLIKLARDAKİ İSTİHDAMI YETERSİZ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI