Kosova’da görev yapan din görevlileri, Fuat Yağcı Camisi’nde Mardinlilere Kur’an ziyafeti verdi.
Kosova Priştine Din Hizmetleri, Prizren İslam Birliği Yönetim Kurulu başkanları ve üyelerinden oluşan 12 kişilik heyet, 05-13 Nisan 2014 tarihleri arasında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Taşra teşkilatlarının çalışma, usul ve ortamlarını yakından görmek ve bilgi paylaşımında bulunmak amacıyla Türkiye’ye geldi. Heyet; Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep ve Diyarbakır illerini de ziyaret etti.
Mardin ziyaretinde ilk önce Mardin Müftülüğüne gelen heyeti Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Artuklu İlçe Müftüsü Mahsum Taşçı, İl Müftü Yardımcı Vekili İsmail Ünal ve müftülük personeli karşıladı. Müftü Coşkun’u makamında ziyaret eden heyet daha sonra Fuat Yağcı Camisi’nde cemaate yönelik kısa bir vaaz ve Kur’an ziyafeti verildi.
Prizren İslam Birliği Başkanı Lütfi Balık, Fuat Yağcı Camisi’nde Cemaate yaptığı konuşmada Priştine ile Mardin’in arasında hiçbir fark olmadığını ikisinin de İslam şehri olduğunu vurguladı.
Lutfi Balık; “Şimdiye kadar Türkiye’den 90’lı yıllardan bu yana dini görevliler ister Ramazan ister de diğer vesilelerle Kosova’ya gönderiliyor. Geçen yıl tarihte ilk defa Kosova’dan 5 imamımız Ramazan’da Türkiye’de görev yaparak hizmet verdi. Bu imamlardan 3’ü Prizren’den biri Mitroviça ve biri de Lipjan’dan olmak üzere 2’si Bayrampaşa’da, biri Yalova, 2’side Bursa’da görev yaptılar. İmamlarımız Ramazan ayı süresince orada bulunan soydaşlarımıza hizmet verdi. Burada müftülüklerle temaslarımız sırasında bu tür işbirliğinden memnuniyetin ifade edildiğini bildirmem gerekiyor. Bu bir ilk adımı teşkil etti ileride bu tür değiş-tokuşların devamı gelecektir.
Türkiye Cumhuriyet tarafından TİKA aracılığıyla son yıllarda özellikle Prizren’e yapılan hizmetler say say bitmezdir. Son yüzyılın en önemli yatırımı olarak Sinan Paşa Camii iç ve dış restorasyonu ve çevre düzeninin yapılmasını gösterebiliriz. Bu çalışmayla Prizren’in bu bölgesine ayrı bir değer ve güzellik katkısı yapıldı. Biraz daha işler var en kısa zamanda mutlaka açılacaktır. Bundan başka Terzimahale Camii var. TİKA’nın desteğiyle nerdeyse harabeye dönüşen camiyi yeniden inşa ettik. Terzimahale camisine gusülhaneyi ve abdesthaneyi ve avlusunda da bir bodrum yaptırdık. Türkiye desteklerinden söz ederken Antalya Camisi’nden de bilgi vermek isterdim. 30 bin nüfusun yaşadığı bu semtte hiç caminin olmadığı bölgede kardeş Antalya İl Müftülüğü tarafından yapılan camidir. En faal camilerden bir sayılan bir camimizdir. Sabah namazında bile bu camide cemaat sayısı 200’e kadar yakındır. Türkiye desteğiyle Emin Paşa Camisinde iki bina yaptırdık. Bir tanesi yurt olarak kullanılırken diğerinde hafızlık okulunu açacağız. Böylece Prizren’de Hafızlık eğitimi 50 yıldan sonra yeniden başlatılmış olacak. Sınıfların 30 kadar öğrenciden oluşmasını öngörüyoruz.” diye konuştu.
Ziyaretin sonunda Mardin Müftülüğünde çalışmalar hakkında bilgi alan heyete Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun “Kutlu Doğum Haftası” nedeniyle gül verdi. Günün anısına ayrıca kendilerine bir plaket takdim edildi.
Heyet Başkanı Lütfi Balık, Mardin Müftüsüne yerel olarak kullanılan Arnavut Şapkası hediye etti. Heyet daha Din Görevlisi Alaaddin Sezer’in rehberliğinde Mardin’in Tarihi ve turistik mekânlarını gezmek üzere Mardin Müftülüğünden ayrıldı./İLKHA/
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI