a
b
b

KOSOVA’DA TÜRKÇE YAYIN VE BASIN ENİNE BOYUNA TARTIŞILDI

DSCN8467 DSCN8459 Kosova’da 5 yıl aradan sonra Türkçe medyada durum değerlendirmesi yapıldı.

23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı kutlamaları çerçevesinde Priştine’de düzenlenen  yuvarlak masa toplantısında, Kosova’da görsel, işitsel, yazılı ile internet medyanın içinde bulunduğu durum ayrıntılarıyla ele alındı.

Priştine “Gerçek” Türk Kültür Sanat Derneği’nde yapılan “ Kosova’da Türkçe Yayın ve Basın” konulu yuvarlak masa toplantısına, Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletvekilleri Müfera Şinilk ile Fikrim Damka, Priştine Belediye Meclis üyesi Cüneyt Ustaibo  ve Kosovalı Türk gazeteciler  katıldı.

Katılımcılar tarafından medya üzerine yuvarlak masa toplantısının yapılmasının önemine vurgu yapılarak, Kosova kurumlarında  Türk halkını temsil eden yetkili ile mevki sahiplerinin, ilerleme yerine gerileme gösteren Türkçe medyanın hak ettiği  konuma gelmesi için ciddi ve etkili çalışma yapmaları talep edildi.

Yuvarlak masa toplantısına katılanları 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı Tertipleme Kurulu adına selamlayan  KDTP Genel Başkanı ve Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, taşıdığı önem sebebiyle 23 Nisan kutlamaları programında,  Türkçe medya üzerinde durulacağı bir toplantının yer almasını  uygun bulduklarını ifade etti. Medyanın önemi, içinde bulunduğu durum, geleceği, sorunlara çözümler gibi konuların ele alınmasının, gelecekte  bu yönde atılması gereken adımların belirleyci etkide olacağını kaydeden Bakan Yağcılar, “ burada ortaya atılacak konuları baz alarak  gelecekte  medya alanında atacağımız adımlar açısından son derece önemli olacaktır” dedi.

Kosova Radyosu editörlerinden  ve Kosovahaber Genel Yayın Yönetmeni  Raif Kırkul’un moderatörlüğünde yapılan yuvarlak masa toplantısının konuşmacıları, Kosova Televizyonu Türkçe yayınlar editörü Feride Zeynullah, Kosova Radyosu Türkçe Yayınları Sorumlusu Güner Şaban, televizyon ile radyoda  yayın hacmi  ile kadro sıkıntılarına değinirken, RTK Yönetim Kurulu’nun Türk üyesi Elif Tokmak,  Kosova’nın RTK Yönetim Kurulu olarak karşılaşılan sorunların çözüme kavuşturulmasında atması  gereken adımlardan konuştu.

Kamu ile özel  sektördeki   Türkçe  medyada  ceryan eden  gelişmelere değinildiği  yuvarlak masa toplantısında  söz alan Bayram İbrahim, Işık Kaytaz, Şerafettin Ömer, Hayrettin Gaş, Ercan Kasap, Zeynel Beksaç, Esin Muzbeg ile diğer medya mensupları,  Türkçe medya konusunda karamsar tablo çizdiler. Türkçe kamu medyasında, yayın hacmi, kadro eksiliği ile teknik donanımdan yararlanmanın düşündürücü boyutta olduğuna işaret edilirken, özel sekrörde faaliyet gösteren dergiler ve inter ortamında yayın yapan haber sitelerinin  sermaye sıkıntısı yaşadıkları ve bu medyaların kalıcılığının belirsiz olduğunun altı çizildi. Kosova’nın özgürlüğe kavuşmasından 16 yıl snra Kosovalı Türklerin tek bir gazeteye  sahip olamamasının medyadki durumu en iyi şekilde yansıtığına dikkat çeken  Türk gazeticiler, duruma el atılması gereğin üzerinde durdular. Kosova’da Türk halkının haber alma hakkının  yeterli ölçüde gerçekleşmediği  kaydedilen konuşmalarda, durumun düzelmesi için sorunların tek tek tespit edileceği, Türk toplumunu temsil edenlerin acilen medya temsilcileri ile bir araya gelmesi ardından da sorunkların ilgili kurumlara taşınması ve çözüm bulunması  talebine  ağırlık verildi.  /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

23 NİSAN 2015 PERŞEMBE GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom girişdeneme bonusugrandpashabet girişbahsegel giriş