a
b
b

KOSOVA’DA TÜRKÇE ÖĞRENENLER, KARESİ YOLCUSU

Kosova’daki Yunus Emre Enstitülerinde Türkçe öğrenen yaklaşık 500 öğrenci arasından seçilenler, Balıkesir Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın girişimleri ile Türkçe pratik yapma, Karesi ile İstanbul’u görme ve kültürümüzü tanımak için Karesi’de misafir edilecek.

Karesi’nin misafirleri arasında, Milli Şairimiz merhum Mehmet Akif Ersoy’un baba ocağı Sushica Köyündeki Mehmet Akif İlkokulu öğrencileri de bulunuyor.

Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak ve Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini artırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla 40’tan fazla ülkede faaliyetlerini sürdüren Yunus Emre Enstitüsü, Kosova’da Priştine, Prizren ve İpek’teki üç Kültür Merkezinde Türkçe öğretmekte, bunun yanı sıra Türk kültür ve sanatını tanıtmak için çeşitli faaliyetler gerçekleştirmektedir.

Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın girişimlerinin olumlu sonuç vermesiyle Kosova’da Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla Türkçe öğrenenler, hem Balıkesir ve çevresini hem de İstanbul’u daha yakından tanıma fırsatı bulacaklar. Kosova’nın Prizren şehri Jupa bölgesinde yer alan beş okul ve İpek şehrinde Milli Şairimiz merhum Mehmet Akif Ersoy’un baba ocağı olan Sushica’daki Mehmet Akif İlkokulu öğrencileri Karesi’ye gitmek için yola çıkacaklar. Türkçe pratik yapma, ülkemizi, kültürümüzü tanıma ve sanatsal faaliyetlerimize katılma fırsatı bulacak bu öğrenciler, Karesi Mehmet Şeref Eğinlioğlu Ortaokulunda okuyan öğrenci velilerinin evlerinde misafir edilecekler.

Okul yöneticileri ise meslektaşları ile tanışma ve tecrübe paylaşımı şansı yakalayacaklar.

Faaliyete, sadece öğrenciler değil, aynı zamanda Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe kursu düzenlediği Kosova’daki okulların yönetici ve öğretmenleri de katılacak. Kosovalı okul yöneticileri ve öğretmenleri, Karesili meslektaşları ile bir araya gelecekler, Karesi ve çevresindeki okulları ziyaret edecekler. Kosovalı idareci ve öğretmenler, il ve ilçe eğitim yöneticileri ile bir araya gelerek onlarla tanışacak ve karşılıklı tecrübe paylaşımında bulunmaşansı yakalayacaklar. Ayrıca okullar arasında “kardeş okul protokolü” imzalamanması beklenmektedir.

Sürdürülebilir işbirliği için Karesili öğrenci ve okul çalışanları da Kosova’yı ziyaret edecekler.

Bu faaliyetin, sadece Kosova’dan Türkiye’ye, Karesi’ye değil, gelecekte Karesi’den Kosova’ya da benzer içerikle ziyaretler yapılarak devam ettirilmesi düşünülmektedir. Bu güzel girişimin Karesi’de hayat bulması için büyük gayret sarf etmiş olan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, faaliyetin benzer biçimi ile Karesi’den Kosova’ya da çalışma, işbirliği ve teknik ziyaretler şeklinde yapılmasını arzu ettiklerini ifade etmiştir.

“Kosova’da Türkçe öğrenen öğrenciler ile okul yöneticilerinin yapacağı ziyaret, 2-7 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek”

Priştine Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker, Kosova’da Türkçe öğrenen öğrenciler ve onların bulunduğu okullardaki çalışanların katılacağı bu faaliyetin, Karesi’de 2-7 Mayıs 2017 tarihleri arasında icra edileceğini söyledi. Ülker, “İki kardeş ülke olan Kosova ile Türkiye arasındaki dostluk köprüleri bu faaliyet ile daha da güçlenecektir, Karesi ile Kosova arasında daha güçlü işbirliği ağı kurulmasına zemin hazırlayacaktır. Türkçe öğrenen öğrencilerimiz, pratik yapma ve Türkçelerini daha da geliştirme fırsatı yakalayacaktır. Kültür ve sanatımızı daha yakından tanıma fırsatı bulacaklardır. Bu faaliyetin hayat bulmasına vesile olan Yunus Emre Enstitüsü Başkanımız Prof. Dr. Şeref Ateş’e, YETEM Müdür ve çalışanlarına, Karesi Belediyesi Başkanı Yücel Yılmaz Beyefendiye, Mehmet Şeref Eğinlioğlu Ortaokulu çalışanlarına, İpek Yunus Emre Enstitüsü ile Prizren Yunus Emre Enstitüsü çalışanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİŞTİNE HAVALİMANINDA YOLCU SAYISI ARTIYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş