a
b
b

KOSOVA’DA TÜRKÇE EĞİTİMDE TEKNOLOJİK ATILIM PROJESİ

” Kosova’da Türkçe Eğitimde Teknolojik Atılım Projesi” kapsamında ülke çapında Türk dilinde eğitim gören ilkokul birinci sınıf öğrencilerine tablet, sırt çantası ve kırtasiye malzemeleri dağıtıldı.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP), NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) bünyesinde görev yapan Türk Temsil Heyeti Başkanlığı ile Kosova Türk Öğretmenler Derneği işbirliğinde, Prizren’in tarihi “Lumbardhi” sinemasında dağıtım töreni düzenlendi.

Törene, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve KDTP Genel Başkanı Fikrim Damka, KDTP Milletvekilleri Fidan Brina Jılta ve Enis Kervan, Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Erol Kala ile Kosova’da görev yapan Türk kuruluşlarının temsilcileri, veliler ve öğrenciler katıldı.

Büyükelçi Angılı, programda, Kosova’da kasımda yapılacak nüfus sayımlarının ülkedeki Türk toplumu için önemine dikkati çekti.Kosova’daki Türkçe eğitimde birinci sınıflara kayıtlarda bu yıl rekor öğrenci sayısına ulaşıldığını aktaran Angılı, “Sizleri tebrik etmek istiyorum. Bu sene, hem Prizren’de hem de Kosova genelinde son 8 yılda en yüksek Türkçe sınıflarda kayıt oranına ulaştık. Bu, aynı zamanda sizin buradaki varlığınızı daim ve gelecekte de daha güçlü kılmanın en güçlü yolu. Çünkü Türkçe yoksa buradaki Türkler de yoktur.” ifadelerini kullandı.

Bakan Damka da tablet, sınıflara akıllı tahta, gezi, birinci ve ikinci sınıflara burs gibi projelerle eğitimde kaliteyi artırmaya yönelik çabalarını sürdürdüklerini belirterek, “Gayemiz, Kosova’daki Türkçe eğitime ve Türk toplumuna gerekli desteği, özeni göstermek ve bu topraklarda artarak ve büyüyerek kalmamız açısından ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.” dedi.

Tabletlerine kavuşan öğrenciler, hediyelerinden dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.

Kosova’da 1 Eylül’de başlayan 2023-2024 eğitim öğretim yılında, Türkçe ilkokul birinci sınıflara ülke genelinde 217 öğrenci kayıt yaptı.

Proje, Milli Eğitim Bakanlığının finansmanı ve Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği aracılığı ile gerçekleştirildi./AA/

0 1 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA, AKDENİZ OYUNLARI’NA 250 MiLYON EURO YATIRIM YAPACAK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL