Priştine Türk sivil toplum kuruluşları, Kosova’da Türk kimliğinin 60 ‘ıncı yıldönümü vesilesiyle tören toplantısı düzenledi. Tören toplantısında Kosova’da yaşayan Türklerin 60 yıla dayanan kültür, eğitim , medya ve toplumsal siyasi sahnesindeki gelişmelere ışık tutuldu.
Tören toplantısı, Türkçe eğitim, kültür ve medya alanında hizmet veren vefat etmiş aydınlar için saygı duruşuyla başladı. Ardından Türklerin 60 yıllık kimlik mücadelesini yansıtan sinevziyon gösterimi yapıldı.
Tören toplantısında ilk olarak söz alan Kutlama Kurulu Başkanı Nevzat Hüdaverdi, Kosova Türklerinin kimlik mücadelesinin sadece 60 yıla sığdıralamacağını belirtti. Kosova’da Türk kimliği için verilen mücadelenin sadece 60 yıl elbette ki sürmediğinin altını çizen Nevzat Hüdaverdi, “ bu mücadele bu kimliğin inkar edildiği 1912’den bu yana, değişik yoğunluk ve biçimlerde olsa da, hiç bir zaman durmuş değilidr. Ancak 1951’den bu yana verilen mücadele, örgütlülüğü bakımından öncekileriyle kıyasen farklılık arz etmektedir” ifadesini kullandı.
Priştine Öğretmenler Derneği Başkanı Abullah Bırvenik, 1951 yılında Türklerin önemli mücadeleleri sonucunda Türkçe eğitim çalışmalarının başlattıldığını hatırlattı.O dönem Türkçe eğitim veren okullara büyük ilgi gösterildiğine dikkat çeken emektar öğretmen Abdullah Bırvenik, “ Kosova ve Priştine’de Türk halkının ayakta kalabilmesinin, varlığını, kimliğini ve kültürünü sürdürebilmesinin tek yolu sağlam ve çağdaş bir eğitim ve öğretim olduğuna inanıyorum. Eğitim ve öğretimin sağlam ve çağdaş olabilmesi için 60 yıldır mücadele vermekte, elimizden geleni yapmaktayız” dedi.
Kosova Türk Gazeteciler Derneği Başkanı İbrahim Arslan, 1951 yılına kadar medya bakımında Kosovalı Türklerin karanlık bir dönemden geçtiğini anımsattı. 1951 yılında Priştine Radyosu Türkçe yayınlarının başlamasıyla Türkçe medyanın yeniden hayat bulduğunu kaydeden İbrahim Arslan, “ medyanın Türk toplumunun gelişmesi, kalkınması, eğitimde , kültürde her alanda ışık tutan bir aynadır.Türk toplumunun bu 60 yıl içinde nasıl bir yoldan geçtiği,başarılarını, dertlerini ve eksiklerini görebilmek için bu medyalara bir göz atarsak, onları hepsini orada görebiliriz” diye belirtti.
Priştine Radyosu’nun ilk görevlilerinden ve Priştine Televizyonu eski sorumlusu Şakir Maksut, Türk varlığının korunmasında önemli katkıları geçen eğitim ve kültür enstitüleri yanı sıra, Türkçe medyanın da hizmetlerinin gözardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Haberleşme alanında o zaman ki Priştine Radyosu’nun her bakımdan Türkçe medyanın mihenk taşı olduğuna vurgu yapan Şakir Maksut,” yurtta ve yurt dışında olup bitenlerden kendilerini yakından ilgilendiren konulardan yani elde ettikleri başarılardan ve karşılaştıkları sorunlardan ilk haberleri Kosovalı Türkler kendi anadilinde almaya başladı 1951 yılında” şeklinde konuştu.
“Yunus Emre” Tolerans ve Entegrasyon Derneği Başkanı Şerafettin Ömer, 30 yıllık Tan gazetesinin yayımlanmaya başlaması ve kapanması ile toplumdaki rolüne değindiği konuşmasında , “günümüzde de faaliyetlerini sürdüren Türk dernekleri ve eğitim öğretim alanında süreklilik ve başarılar gözlenirken, maalasef önceleri kazanılan bazı haklar, özellikle Türkçenin resmi dil olmaktan çıkarılmasına yol açan yeni Dil Kanunu ve düzenlemeler ve Türkçe medya için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Ancak yazılı medya alanında durum daha da vahimdir.Kosova’da günümüzde Türk dili üzere yayın yapan hiç bir gazete ve yayın evi faaliyetlerini sürdürmüyor” ifadelerine yer verdi.
Eski gazeteci ve yazar Nuhi Mazrek Kosova’da Türk edebiyatında 60 yıla dayanan gelişmelerden söz ettiği konuşmasında, “ kültür ve sanatı yaşatacak çok sayıda dernekler kurulur, ki bu derneklerde, folklor müzik tiyatro tek sözle bütün sanat dallarına ışık tutacak sanat ve edebiyat faaliyetleri başlar.Okullar tıklım tıklım dolarken, şiir saatleri yapılır, çeşitli kültürel şenlikler düzenlenir, edebiyat eserleri gün yüzüne çıkar” diye belirtti.
Tören toplantısının sonunda Priştine “Sami Frasheri” lisesi adına öğretmen İgbal Orlat, Priştine “Elena Gjika” ilköğretim okulu adına müdür yardımcısı Daut Hamolar, Prizren “ Doğru Yol” Derneği adına Başkan Tahir Luma, Prizren “Nafiz Curcialo” Tiyatrosu adına Hayrullah Mongovci, Priştine Üniversitesi Türkoloji Bölümü adına İsa Sulçevci, Kosova RadyosuTürkçe yayınları adına editör Zümrüt Süleyman ve Kosova Televizyonu Türkçe yayınları adına Program Sorumlusu Fatma Hoca’ya plaket takdim edildi.
Çeşitli kurum ile kuruluş temsilcilerinin hazır bulunduğu ve Türk halkı için önemli bir jübilenin kutlandığı tören toplantısına katılımın oldukça düşük olduğu gözlendi. /kosovaport/
30 ARALIK 2011 CUMA GÜNDEMİ
ARNAVUTLUK’TA 14. ULUSLARARASI CAZ FESTİVALİ BAŞLADI
SIRBİSTAN’DA YENİ HÜKÜMET KURULDU
YUNANİSTAN’IN BAŞKENTİ ATİNA’DA TAKSİCİLER 24 SAATLİK GREVE GİTTİ
AB, ARNAVUTLUK İLE KATILIM MÜZAKERELERİNDE YENİ FASILLAR AÇIYOR
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.