a
b

b

b
b

KOSOVA’DA TÜRK-ARNAVUT İLİŞKİLERİ SEMPOZYUMU

b

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Alternativa Araştırma Merkezi ve Balkan Forumu tarafından Kosova’nın başkenti Priştine’de, “Osmanlı’dan Günümüze Türk-Arnavut İlişkileri” sempozyumu düzenlendi.

Türk-Arnavut İlişkileri Uzmanı Araştırmacı Yazar Müfid Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sempozyumda Osmanlı’nın, Rumeli’ye yönelmesiyle başlayan Arnavut ilişkilerinin 1920’li yıllara kadar ele alındığını ifade ederek, “Osmanlı İmparatorluğu zamanında Arnavut kökenli 33 sadrazam ile çok sayıda paşa ve vali görev aldı. Sempozyumda ilgili kişilerin bıraktığı eserlerin yanı sıra askeri ile siyasi önemlerini de anlatmaya çalıştık” dedi.

Türk-Arnavut ilişkilerinin 1910’lu yıllarda “kopmaya” başladığını belirten Yüksel, “Balkanlar’da en kalabalık Müslüman topluluğunu Arnavutlar oluşturur. Arnavutlar, bölge ülkeler arasında Müslümanlığın teminatı olarak görülmektedir” şeklinde konuştu.

Yüksel, 1996 yılından bu yana Kosova-Arnavutluk ilişkileri ile yakından ilgilendiğini söyleyerek, Türkiye’nin bölgede düzenlenen bu tür sempozyumlara destek verdiğini kaydetti.

Ortak dil Osmanlıca

Bu topraklarda ortak dilin Osmanlıca olduğunu anımsatan Yüksel, “Nasıl ki Avrupalılar Latince dilini kullanmış, o dönemde buradaki eserler de Osmanlıca dilinde yazılırdı” dedi.

Yüksel, Türkiye’de yaklaşık 6 milyon Arnavut kökenli vatandaşın yaşadığına işaret ederek, bu kişilerin otorite baskınlığı veya değişim politikası ile geldiklerini aktardı.

Tarihte bazı yanlış anlaşılmaların olduğunu vurgulayan Yüksel, “Arnavutluk’ta, Sırpların etkili olduğu dönemde Osmanlı son derece kötü yansıtıldı. Diğer taraftan Türkiye’de de Arnavutların Osmanlı’ya ihanet ettiği söylendi ama iki çıkarım da doğru değil. Ne Osmanlı anlatıldığı gibi sömürgeci bir toplumdu ne de Arnavutlar Osmanlıya ihanet etti” diye konuştu./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

OSCAR GECESİNDE “SHOK” İÇİN BÜYÜK BEKLEYİŞ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetDeneme Bonusu Veren Siteleronwinonwin girişcasibom girişcasibom girişbets10 giriş