Çerim Bajrami’nin başkanlığında toplanan Kosova Cumhurbaşkanlığı nezdindeki Topluluklar Danışma Konseyi (TDK) Kosova Cumhuriyeti Anayasası’nda yapılacak değişiklilker konusunda bilgilendirildi. Kosova Meclisi Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Arsim Bajrami, TDK üyelerine Anayasa Komisyonu’nun Anayasa değişikliklerine yönelik yürüttüğü çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bajrami, öncelikle Kosova Cumhurbaşkanı’nın seçilmesiyle ilgili Anayasa maddelerinin değişikliğe uğrayacağını, bundan böyle Kosova’da Cumhurbaşaknı’nın halk tarafından seçileceğini açıkladı. Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Arsim Bajrami, değişikliğe uğrayan maddelerle, Cumhurbaşkanı’nın seçilmesi, görevleri ve görevinden ayrılması gibi konuları düzenleneceği hakkında bilgi verdi.
Bajrami ayrıca Kosova toplulukkların Anayasa ile teminat altına alınmış hak ve özgürlikleriyle ilgili maddelerde her hangi bir değişiklik yapılmayacağını, “ topluluklar Kosova’nın değeridir” şeklinde ifade kullandı.
Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Arsim Bajrami, Meclis’te topluluklara ayrılmış milletvekili sandalyeleriyle ilgili olarak garantilenmiş ve yedekteki milletvekili sandalyaları konusunda, gelecek seçimlerde toplulukların oy sayısına göre milletvekili sandalyesi kazanacağını, ancak, meclise girebilmek için yeterli sayıda oy alamayan azınlık partilerine yine garantilenmiş milletvekili sandalye uygulamasının devreye gireceğini kaydetti.Bajrami, anayasa değişiklileri konusunda görüşleri alınabilmesi için halkla açık toplantıların yapılacağını ileri sürdü.
Toplantıda Anayasa değişiklikleriyle ilgli olarak Anayasa’da Cumhurbaşkanı’na tavsiye ve öneriler vermekle yükümlü olan TDK’ya, daha büyük yetki verilmesi talep edildi.
TDK toplantısında, Kosova’nın kamu üniversitlerinde topluluklara ayrılan kontenjalarla ilgili olarak sınav formlarının, azınlıkların dillerinde değil Arnavutça olarak basılması ve azınlık mensuplarının bu dili iyi bilmedikleri halde sınav formlarını Arnavutça doldurmak zorunda kalmaları nedeniyle fiyaskoya uğradığı belirtildi.Topluluk mensuplarının üniversiteye giriş sınavlarında bu nedenle başarı gösteremedikleri ileri sürüldü.Eğitimle ilgili olarak , Yakova, İpek ve Ferizovikte, Arnavutça eğitim gören Roman, Aşkali ve Mısırlı öğrencilerin ayrı sınıflarda okutulduğu bu konuda ayrımcılığın uygulandığını, aynı dilde okuyan ancak ayrı kökenleri olan öğrencilerin birbirlerinden ayrı tutulmasının ayrımcılığın açık bir örneği olduğu vurgulandı.TDK üyeleri gelecek bir toplantıda eğitimde toplulukların yaşadıkları bu ve diğer sıkıntıları konusunda Kosova Eğitim Bakanı’ndan açıklama yapması istendi.
TDK’da Kosova Türklerini, sivil toplum kuruluşlarından seçilen 3 üye temsil ediyor. / kosovaport/
ANAYASA MAHKEMESİ DOKUNULMAZLIK KARARINI AÇIKLADI
MODERN ZAMANLARIN KARMAŞASI ARASINDA KAYBOLAN KOCA MEHMET BEY CAMİİ
ANITKABİR VE DOLMABAHÇE’DE HÜZÜN: 7’DEN 70’E HERKES ATA’SINA KOŞTU
TİKA’DAN BOSNA HERSEK’TEKİ SAĞLIK SİSTEMİNE DESTEK
TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN YUNANİSTAN’DA