Kosova’da 4 buçuk yıl süren gözetimli bağımsızlık sona erdirildi. Kosova’da gözetimli bağımsızlık sürecini yönetmek ve denetlemekle görevli Uluslararası Yönlendirme Gurubu, Priştine’de son kez toplanarak, Kosova’ya tam tam bağımsızlık sağlayan gözetimli bağımsızlığın sona erdirildiğini ilan etti. Avrupa Birliği’nin (AB) 23 ülkesi, ABD ve Türkiye temsilcileri, Finlandiya’nın eski Cumhurbaşkanı Marti Ahtisaari planı ile öngörülen tüm yükümlülüklerini yerine getiren Kosova’da gözetimli bağımszılık döneminin resmen sona erdiğini bildirdi.
Kurulduğu 2008 yılından bu yana 16 toplantı düzenleyen ve görevi sona eren Uluslararası Yönlendirme Gurubu’nun son toplantısında Türkiye’yi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek temsil etti.
Uluslararası Yönlendirme Grubu tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2 Temmuz tarihinde getirilen Kosova Statüsü’nün Çözümüne Yönelik Kapsamlı Öneri’nin ülke genelinde uygulandığı, Kosova kurumlarının sorumluluklarına göre anayasa ve birincil mevzuat değişiklikleri paketlerinin onaylandığı belirtildi.
Atılan adımları göz önünde bulunduran Grup, Kosova’nın bağımsızlığının denetlenmesine son verdi. Bununla birlikte Uluslararası Sivil Ofisi Temsilcisi’nin görevi de sona erdi. Gerekli idari işlemlerin ardından Uluslararası Sivil Ofisi yılın sonunda kapatılacak.
Kosova Statüsü’nün Çözümüne Yönelik Kapsamlı Öneri’nin, üstün hukuk statüsünün kaldırılmasıyla, Kosova Cumhuriyeti Anayasası, ülkenin yasal çerçevesi için tek temel metin oldu.
Toplantının sona ermesinin ardından toplantıya katılanlar toplu fotoğraf çektirdi.
Daha sonra gözetimli bağımsılzığın sonlanmasıyla görevi sona eren Uluslarası Sivil Ofisi Şefi Piter Feith ile Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ortak basın toplantısı düzenledi.
Piter Feith, Uluslararası Yönlendirme Grubu’nun kararını açıklayarak, Kosova’nın gözetimli bağımsızlığının sona erdiridliğini açıkladı. „ Kosova’da gözetimli bağımsızlık sona ermiştir“ şeklinde açıklama yapan Feith, Uluslararsı Yönlendirme Grubu’nun, Ahtisaari Planı’nın önemli ölçüde gerçekleşmesinden dolayı memnuniyetlik duyduğunu ifade etti.Gözetimli bağımsızlığın sona erdirilmesinin,Kosova’nın ilk sırada Avrupa yolunda ilerlemesine ve Avrupa Birliğ (AB) üyeliği için zorunlu olan reformları gerçekleştirmesine yardımcı olacağını belirten Feith, „ Koosva AB ve ABD’nin dostluğu ve desteğinden her zaman fayda görebilecek“ dedi. Feith, bir gazetesinin sorusu üzerine, Sırpların çoğunlukta olduğu Kosova’nın kuzeyinde uluslararası topluluğunun oradaki idareyi değiştiremeyeceğini, oradaki ahaliye dıst elini uzatacak olanın Kosova Hükümeti olduğunu anımsattı.
Kosova Başbakanı Hashim Thaçi de yaptığı açıklamada, Kosova’nın tarihi bir gün yaşaduğını belkirterek, „gözetimli bağımsızlığın sona erdirilmesi, uluslararsı camianın Kosova’ya ve ülkenin kurumlarına duyduğu güvenin bir göstergesidir.İyi bir iş başaran Kosova, çok uluslu bir devlet olarak, AB ve Nato üyesi olmak için gayretlerini sürdürecektir“ dedi.
Uluslararası Yönlendirme Grubu tarafından alınan karar, Kosova’nın bağımsızlığını ilan ettiği 2008 yılından bu yana ülkenin tam bağımsızlığı açısından atılan son derece önemli bir adım olarak değerlendirildi. Tam bağımsızlık bakımından Kosova tarihi bir gün yaşadı.
11 EYLÜL 2012 SALI GÜNDEMİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.