a

KOSOVA’DA RESMİ DİLLERİN UYGULANMAMASI GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR

Güçlütürk: “Siyasi hassasiyetin ve yeterli mali olanakların sağlanması konusunda ısrarcı olacağız”

 

Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi’nde, Resmi Diller ve Sorunları’na bakan çalışma gurubu, Dr. Taner Güçlütürk başkanlığında toplandı.

Toplantıda, ilk gündem maddesi olarak (ECMI) – Azınlık Meseleleri Avrupa Merkezi’nin Kosova’da resmi dillerin uygulanmasıyla ilgili gerçekleştirdiği 2013 yılı araştırması değerlendirildi. ECMI’nin gerçekleştirdiği araştırma verilerinde olduğu gibi, geçen yıl Kosova’nın beş büyük ilinde AGİT’in Kosova Cumhurbaşkanlığı ve Diller Komiserliğiyle birlikte düzenlediği yöresel toplantılarda, resmi dillerin yeterli ve kaliteli bir şekilde düzenlenmemesinin en önemli sebeplerinden biri olarak ‘mali sorunlar’ ortaya çıkmıştı. Mali sorunları, siyasi hassasiyetsizlik ve yasal ihmal izlemişti.

 

BÜTÇE AKTARILMALI

Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi Resmi Diller Çalışma Gurubu, araştırma ve saha bulgularından yola çıkarak, bu yönde belediyelere ve yetkili merkezi bakanlıklara yeni önergeler gönderme kararı aldı. Çalışma Gurubu Başkanı Güçlütürk, “Sırpça ve Arnavutça yanı sıra (İpek, İstog, Mitroviça, Vıçıtırın, Priştine, Gilan, Prizren ve Dragaş) gibi Türk ve Boşnak dillerinin resmi kullanımının uygulanmasında gerekli bilgilendirme ile hassasiyetin artırılması, profesyonel kadro kapasitesi ile tercüman kalitesinin kalkındırılması bakımından, yeterli derecede bütçe ve mali kaynakların sağlanması için, belediye ve merkezi kurum-bakanlıklara yazılı önerge gönderilmelidir” dedi. Konuyu değişik açılardan değerlendiren çalışma gurubu üyeleri, bütün Kosova belediyelerine ve yetkili bakanlıklara, Kosova Cumhurbaşkanlığı danışma konseyinden yazılı önergeler gönderilmesini ve bu konudaki siyasi hassasiyetin acilen artırılmasını kararlaştırdı.

DÖRT DİLDE DÜZENLENMELİ

ECMI’nin 2013 yılında gerçekleştirdiği araştırmanın sadece iki dilde (Arnavutça ve Sırpça’nın resmiyeti üzerine) yapılmasını eleştiren Başkan Güçlütürk, Azınlık Meseleleri Avrupa Merkezi’nin 2014 yılında gerçekleştireceği yeni araştırmasının mutlaka dört dilde düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

Yeni araştırma mutlaka dört dilin resmiyeti üzerine olmalıdır. Çünkü bildiğiniz gibi resmi diller kullanım yasasına göre, Sırpça ve Arnavutça yanı sıra Prizren’de Türk dili de resmi dildir. Bunu yasanın kendisi garanti etmektedir. Aynı yasa, geleneksel bir dil olduğu göz önünde bulundurularak değişik toplulukların dillerinin konuşulduğu belediyelerde, “resmi kullanım” statüsünde uygulanmasını da garanti etmektedir. Bu yüzden Boşnak dili İstog, İpek, Dragaş ve Prizren’de resmi kullanımdaki dildir. Türk dili de Mitroviça, Vıçıtırın, Priştine ve Gilan’da resmi kullanımdaki dillerdir. Demek ki uygulamada ve sahada pratikte kullanılması gereken dört dilli bir ‘Resmi Diller Yasa’sından söz etmekteyiz. Bu yıl düzenleyeceğiniz yeni araştırmanız da bu yasal gerçek göz önünde bulundurularak dört dilin durumunu ortaya koyacak biçimde gerçekleştirilmelidir.

 

Konuşma ardından sözü alan ECMI temsilcileri, resmi diller yasasının ne derece uygulandığıyla ilgili bu yıl gerçekleştirecekleri araştırmanın dört dilde yapılmasına özen göstereceklerini ifade ettiler.

 

BOŞNAKLAR DA BOŞNAKÇA NÜFUS CÜZDANI İSTİYOR

Toplantıda, çalışma gurubu üyesi Meydin Saliyi’nin önerisi üzerine Boşnakların yaşadıkları ve Boşnakça’nın resmi kullanımda olduğu belediyelerde Boşnak topluluğu mensuplarına da ana dillerinde (Boşnakça) kimlik kartları (nüfus cüzdanı) sağlanması konusunu gündeme taşıdı. Saliyi, “Türk toplumuna olduğu gibi bu yasal imkan Boşnak topluluğuna da sağlanmalıdır” dedi. Yürütülen değerlendirme ve tartışmalar ardından Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi Resmi Diller Çalışma Gurubu, konuyla ilgili önergenin İç İşleri Bakanlığına gönderilmesine karar getirdi. Söz konusu önergeler Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi’nde değerlendirilip onaylandıktan sonra yetkili makamlara iletilecek.

 

ISRARCI OLACAĞIZ

Diğerleri arasında son günlerde Resmi Dillerin uygulanmamasıyla ilgili sıkıntıları değerlendiren Güçlütürk, kaygılarını ve bu yönde atacakları adımlara da değindi. Kosova’da resmi diller yasasının uygulanmamasının düşündürücü olduğunu ifade eden Güçlütürk, “Siyasi hassasiyetin ve yeterli mali olanakların sağlanması konusunda ısrarcı olacağız” dedi. Prizren Belediyesi’nde resmi dillerin uygulanmasında, bilhassa Türkçe resmi belgeler hususunda hala yaşanmakta olan sıkıntı ve sorunları takip ettiklerini söyleyen Güçlütürk, bu konunun tekrar son günlerde gündeme gelmesiyle birlikte, Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi’ne iletilecek yazılı şikayetleri mutlaka değerlendireceklerini ve bu defa konuyu Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga’ya taşıyacaklarını vurguladı. Güçlütürk, “Geçen yıl özellikle Prizren Belediyesi’ne gönderdiğimiz önergeyle Prizren Belediyesi Başkanı ve yetkili makamlarının bu konuda yazılı bir şekilde uyararak, resmi dillerin uygulamasında daha hassas olmalarını ve bütün resmi dilleri eşit bir şekilde uygulamalarını istemiştik. Görünen o ki, Cumhurbaşkanlığından başlayarak yerli ve yabancı kuruluşlarının bütün uyarılarına rağmen Prizren Belediyesi’nde resmi dillerin uygulanmasındaki duyarsızlık hala devam ediyor. Bu defa Kosova Cumhurbaşkanı tarafandan gönderilmesine önayak olacağımız talimatnamenin, umarız Prizren Belediye idaresinin ‘duyarlılığını’ artıracaktır” dedi. Bu durumu acilen Diller Komiserliği’yle de paylaşacaklarını ifade eden Güçlütürk, Prizren Belediyesi bu yönde somut adımlar atmadığı takdirde, Diller Komiserliği’nden Prizren Belediyesi ve diğer belediyelere yönelik ceza yaptırımları talep edeceklerini söyledi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

FAS ASKERLERİ KOSOVA’DAN AYRILIYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş