“Uluslararası Anadili Günü” dolayısıyla Kosova’daki Türk dili sorunları da masaya yatırıldı.
Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi himayesinde basına tertiplenen toplantıda ülkede Arnavutça dışında resmi dil statüsüne sahip Türkçe, Boşnakça, Sırpça ve Romanca’nın yerel ve merkezi düzeyde yaşanan ihlal ve sıkıntıları ele alınırken, resmi dil ve anadili haklarına saygı duyulmasına çağrı yapıldı.
Resmi dillerin kullanımındaki durumun memnuniyet verici düzeyde olmadığını işaret eden Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi Resmi Diller Sorumlusu Dr. Taner Güçlütürk, anadili hakları söz konusu olunca, resmi dillerin uygulanması dışında, eğitim alanında da anadilinde ders kitapları konusunda eksikliklerin yaşanmaya devam ettiğine dikkati çekti.
Güçlütürk, diğerleri arasında, “Kosovalılar bu ülkeyi ve bu vatanı kendi öz vatanları olarak bilmekte ve yaşadıkları vatanda kendi anadillerini kullanmayı kendi öz hakları olarak görmektedirler. Biz bunun bir insan hakkı ve yasalarca garantilenen bir hak olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bu hakların da uygulanmasına özen gösteriyoruz”, dedi.
“Resmi dillerin Kosova Anayasası ve yasalar tarafından nasıl kullanılması gerektiği belirlenmesine rağmen, bu yasal düzenlemeler ne yazık ki pratikte uygulanmamaktadır. Arnavutça’yla birlikte Sırpça yanı sıra resmi kullanımda olan Türkçe ve Boşnakça dilleri ve alfabeleri gerçekte sık sık ayrımcılığa uğramaktadır” diyen Güçlütürk, “Son zamanlarda İç İşleri Bakanlığı Sivil Kayıt Dairesinin sergilediği ciddiyet ve profesyonellikle Türkçe ve Boşnakça’nın merkezi bilgisayar sisteminde uygulanmaya başlaması takdir edilmelidir. Geçen yıl elde ettiğimiz bu büyük başarılı netice, Konseyimizin hassasiyeti ve ısrarlarıyla, aynı zamanda Başbakanlığa bağlı Diller Komiserliğiyle sürdürdüğümüz sıkı işbirlik sayesinde elde edilmiştir” diye vurguladı.
Son zamanlarda Kosova’da resmi dillerin kullanımında sergilediği ciddiyetsizliklerden birinin Prizren Belediyesi’nde yaşandığını, Kosova Bağımsızlığının sekizinci kutlamaları çerçevesinde hazırladığı bilbordlardaki kutlama afişlerinde Türkçe dilinin resmi kullanımını ihlal edildiğinin altını çizdi. Güçlütürk, “Bu vesileyle bizler Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi Resmi Diller Çalışma Gurubu üyeleri olarak, böyle bir davranışı kınayarak her türlü sansür ve ayrımcılığa karşı olduğumuzu ve resmi dillerin tam özgürlüğünü desteklediğimizi bildirmek istiyoruz” dedi.
Kurum olarak aynı zamanda resmi dillerin kullanımı alanında yaşanan ihlalleri izlediklerini ve yetkili makamları uyardıklarını kaydeden Güçlütürk, “Kosova kurumlarının Kosova Anayasası beşinci maddesine uygun bir şekilde Sırpça, Türkçe ve Boşnakçayı tanımayarak serglediği yetersizlikler odağımızda ve gerekli önlemlerin alınıp uygulanması için uyarılarımızın takibindedir” dedi.
Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi Resmi Diller Çalışma Gurubu, Resmi Dillerin Kullanım Yasasına uygun bir biçimde, Türkçe’nin, Sırpçanın ve Boşnakça’nın yerel ve merkezi kurumlarda kullanılması ve korunması için her türlü katkısını sunacağını vurgulayan Güçlütürk, “Bu vesileyle bütün kurumlarımızı Kosova’da yürürlükteki yasaları ve Anayasamızı, bunun yanı sıra “Bölgesel ve Azınlık Dilleri Avrupa Haritası”na saygı duymaya çağırıda bulunuyor, Kosova’da resmi dillerin en iyi şekilde uygulandığının örneğini sergilemeye davet ediyorum” dedi.
Toplantıya iştirak eden Kosova Başbakanlığına bağlı Resmi Diller Komiseri Slavişa Mladenoviç de, mevcut durumdan memnun olmadıklarını ve bu ihlallerin önlenmesi için hükümet tarafından onaylanıp gerçekleştirilecek bir strateji hazırladıklarını ifade etti. Mladenoviç, her iki kurum olarak, Prizren Üniversitesi’nde de Türkçe ve Boşnakça’nın ihlal edikmemesi için gerekli önlemleri alacaklarını kaydetti. Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi Başkanı Darko Dimitriyeviç ise, “Eğitimde yapılması uygun olabilecek düzenlemelerle ek seçmeli derslerle herkes Kosova’da konuşulan dillerı karşılıklı öğrenmelidir. Bu şekilde hem toplumsal entegrasyonun, hem de topluluklar arasındaki iletişimin gelişmesine büyük katkı sunulacaktır” dedi.
Toplantıya iştirak eden Boşnak ve Roman temsilciler de, Boşnak ve Roman dilinin uygulanmasında karşılaştıkları sorunları dile getirdiler. Kosova Anayasasına göre Anavut ve Sırp dilleri dışında Türk, Boşnak ve Roman dilleri belediyeler düzeyine resmi dil ve resmi kullanımdaki statüsüne sahip. Bağımsızlığın sekizinci yılını kaydeden Kosova Cumhuriyet’inde, kurumsallaşma yetersizliği, yasaların uygulanmaması, siyasi isteksizlik ve yerel idarelerin işlevsizliği yüzünden resmi dillerin yasaların öngördüğü şekilde uygulanması sık sık ihlal ediliyor.
BALKAN GAZETECİLER FEDERASYONU KURULDU
DÜNYA ÇOCUKLARI ANKARA’DA
ARNAVUTLUK’TA 14. ULUSLARARASI CAZ FESTİVALİ BAŞLADI
SIRBİSTAN’DA YENİ HÜKÜMET KURULDU
YUNANİSTAN’IN BAŞKENTİ ATİNA’DA TAKSİCİLER 24 SAATLİK GREVE GİTTİ