Prizrenli araştırmacı yazar Raif Vırmiça’nın 3 ciltten oluşan ‘Kosova’da Osmanlı Mimari Eserleri’ kitabının tanıtımı yapıldı.
Geceye Başta Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ile çok sayıda üst düzey davetli katıldı. Prizren’deki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım gecesinde araştırmacı- yazar Raif Vırmiça’nın 3 ciltten oluşan ‘Kosova’da Osmanlı Mimari Eserleri’ kitabının tanıtımı yapıldı. Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin desteğiyle basımdan çıkan kitapta, Kosova’da Osmanlı döneminden kalma tarihi eserlere yer verilmiş. Bugüne kadar bir çok esere imza atan yazar Vırmiça, son kitabı olan ‘Kosova’da Osmanlı Mimari Eserleri’ne uzun zamandan beri çalıştığını söyledi. Gecede konuşan TİKA Kosova Koordinatörü Adem Urfa, kitabın basılması nedenini şöyle açıkladı:
“Bu yıl Türkiye’de Balkan Savaşları’nın 100’üncü yıldönümü Balkan Savaşı’ndan Balkan Barışına konseptiyle çeşitli etkinliklerle anılmaktadır. Osmanlı’nın buralardan çekilişiyle göçler yaşandığı gibi 100 yıl içerisinde eserler de yok edilmiştir. En fazla eser Kosova, Bosna ve Makedonya’da korunmuştur. TİKA olarak kültürel miras çalışmaları, geleneksel kültürel bilinci sağlamlaştırmak, yüz yıldır büyük sorunlarla karşılaşmış toplumun özgüvenini onarmak, sağlamlaştırmak gayesini taşıyor. Kültürel mirası gelecek nesillere taşımak amacıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmalar çerçevesinde Raif Vırmiça’nın bu Kosova’da Osmanlı eserleri envanteri niteliğindeki eserini yayınlamaktan gurur duyuyoruz.”
Adem Urfa, TİKA’nın Kosova’da Osmanlı eserlerin korunmasında ileride destek olacağını bildirdi. Ömrünü Osmanlı eserlerin tanıtımına adayan Raif Vırmiça’ya ve tarihçiye destek olan herkese teşekkür eden Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, konuşmasında şöyle dedi: “Ecdadımızın 600 senelik mirasını korumak misyonuyla bugün burada birlikteyiz. Osmanlı mimari esleri Balkanlarda ortak kültürel birlikteliğimizin hem tanığı hem de kanıtıdır. Bu mimariyi korumak ve kayıtlarını tutmak, bizim ecdadımıza ve tarihimize olan sorumluluğumuzdur. Büyük bir fedakarlıkla, emekle bu misyonu üstlenen Raif Vırmiça gibi bir soydaşımızın olması büyük bir mutluluk bizim için.”
Güneydoğu Avrupa Tarım Bakanları toplantısı katılmak üzere Kosova’ya geldiğini belirten Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Türkiye’de sağlanan gelişmeden söz ederken, TİKA ve sivil toplum kuruluşlarının ülke dışında başarılı çalışmaları nedeniyle mutluluk duyduğunu ifade etti. Raif Vırmiça’yı kutlayan Arzu, bu eserde 600 yılın çabası ve emeği olduğunu belirtti. Kitabın değerlendirmesini yapan Dr. Taceddin Bütüç, Raif Vırmiça’nın kişiliği ve yaratıcılığından konuşurken 20 yıldan çok Osmanlı Eserleri üzerinde yaptığı araştırmalarla ilgili yayınladığı kitaplar sayısının dünyada örneğine rastlanmadığına dikkati çekti.
Raif Virmiça’nın bu çalışmaları karşılık almadan Allah için ve millet için yaptığını söyleyen Bütüç, 600 yıllık bura tarihin, basılan bu muazzam eserde muhafaza edildiğini vurguladı. Bütüç, “Raif Bey bu eserinde Kosova’nın çoğu yerleşim yerini gezerek tüm gördüklerini tarihi süzgecinden geçirmiştir. Buralarda Osmanlı döneminde inşa edilen ve bugün mevcut olan veya olmayan eserleri bütün özellikleriyle ve gerçekleriyle günışığına çıkarmaktadır. Böylece bu tür araştırma alanında geniş kapsamlı, çok önemli ve eşine rastlanmayan bir eser yaratmıştır” dedi.
Bütüç, Vırmiça’nın bu eserle uzman adaylarına ve hatta uzmanlara bu eserlerin nasıl araştırılabilineceği ve korunacağı yolunu gösterdiğini belirtti. Bugüne kadar neşredilmemiş birçok eserin kitapta yer aldığını söyleyen Taceddin Bütüç, Raif Vırmiça’nın çalışmasının diğer Balkan ülkelerine örnek gösterilebilineceğini söyledi. Osmanlı eserlerin bilinçli korunması ve restorasyonu için bu tür çalışmaların önemine işaret eden Prizren İslam Birliği Başkanı Lutfi Balık, Raif Vırmiça’nın bu çalışmasının gelecek nesillere büyük bir miras olduğunu belirtti. Raif Vırmiça’nın bu eser dışında Prizren Bölgesi Camileri kitabının da hazır olduğunu duyuran Balık, yazarı ve bu eserin gün yüzünü görmesine vesile olanları tebrik etti. Eserin yayınlanmasında başta ailesi olmak üzere katkısı geçen herkese ismen teşekkür eden Raif Vırmiça, yirmi yıl süren çalışmalarını iki bölüme ayırarak 2001 yılına kadar yaptığı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınları çerçevesinde “Kosova’da Osmanlı Eserleri 1” kitabında yayınladığını belirtti. Savaş sonrasında da çalışmalara devam ettiğini belirten Raif Vırmiça, 1451 Osmanlı Mimari eseri bütün özellikleriyle 3237 fotoğrafıyla, 90 planıyla, 85 vakfiye ile birlikte 3000 sayfalık 3 ciltlik bu kitapta yayınladığını söyledi.
“Kosova’daki Osmanlı mimari eserlerinin derli toplu yayınlanan bir kitabı olmadığından dolayı tespit ettiklerimiz eserleri ilk defa bilim kamuoyuna sunmaktayız.” diyen Raif Vırmiça, eserlerin olduğu yerleşim yerleriyle ilgili bilgilere de kitapta yer verildiğini bildirdi. Osmanlı eserlerden bazılarının kamuoyu ve devlet tarafından ihmal edildiğine ve yok olmaya bırakıldığına işaret eden Vırmiça, çalışmayla onlara dikkati çekmeyi de amaçladığını vurguladı.
Tanıtım toplantısının son bölümünde “Kosova’da Osmanlı Mimari Eserleri l, ll, lll” kitabının Kosova’daki kurum ve kuruluşlara dağıtılacağı bildirildi. Kitaplar törenli bir şekilde katkısı geçenlere takdim edilirken TİKA tarafından Raif Vırmiça’ya fotoğraf makinesi ve bilgisayar hediye edildi./E. Tabak/
KOSOVALI HACKERLERDEN İSRAİL SİTELERİNE SALDIRI
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.