a

KOSOVA’DA MEHMET AKİF YILI ŞİİR ŞÖLENİ BAŞLADI

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) iki yılda bir düzenlediği ‘Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şölenleri’nin 9’uncusu bu yıl ‘Mehmet Akif Yılı’ olması dolayısıyla Mehmet Akif Ersoy’un memleketi Kosova’da başladı.24-27 Kasım tarihleri arasında Kosovalı Türklerin çoğunlukta yaşadığı tarihi Prizren’deki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde başlayan şölene çok sayıda üst düzey davetlinin yanı sıra 20’nin üzerinde ülkeden şair katıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) iki yılda bir düzenlediği ‘Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şölenleri’nin 9’uncusu bu yıl ‘Mehmet Akif Yılı’ olması dolayısıyla Mehmet Akif Ersoy’un memleketi Kosova’da başladı.

24-27 Kasım tarihleri arasında Kosovalı Türklerin çoğunlukta yaşadığı tarihi Prizren’deki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde başlayan şölene çok sayıda üst düzey davetlinin yanı sıra 20’nin üzerinde ülkeden şair katıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz’un açılış konuşmasıyla başlayan şölende Yavuz, önemli eserleriyle bilinen Mehmet Akif Ersoy’un memleketi Kosova’da şiir şöleninin yapılmasının büyük önem taşıdığını ifade ederek, Prizren kültür şehrinde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Kosova Prizren’de 9. Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleninin düzenlenmesiyle şiir şöleni Başkanı Mehmet Yavuz, Prizren’in bir İstanbul örneği olması gerektiğini belirtti. Yavuz, Kosova’nın Türkiye için önemli olduğunu değerlendirerek, Türkiye varsa Kosova’nın da var olacağını dile getirdi ve ‘Mehmet Akif Ersoy’un memleketi bizim de yurdumuzdur’ dedi.

Türkçe’nin Uluslar arası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı Mehmet Doğan da, yıllar önce Türkiye’de başlayan şölenin Türkiye’yi aştığını ve her iki yılda bir dünyanın değişik ülkelerinde şiir severlerle bir araya geldiklerini söyledi.

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı ve KDTP Genel Başkanı Mahir Yağcılar, Prizren’de olduğu gibi Balkanlar’ın çeşitli yerlerinde önemli köprü, camii, kale gibi tarihi eserlerin olduğunu ve bu eserlerin gönülleri birleştirdiğini dile getirdi.

Mehmet Akif Ersoy’un bu coğrafyaya olan özlemini şiirlerinde her zaman dile getirdiğini ifade eden Türkiye Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da, katılımın farklı ülkelerden olsa da burada Türkçe diliyle buluştuklarını belirtti.

‘Dünyanın her tarafındaki gardaşlarımızla beraberiz’ diyerek söze başlayan AKV Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, şiir şöleninde konu olacak olan şairleri hep dinlediğini dile getirdi. Türkçe’nin bölgesel veya yerel bir dil olmadığını dile getiren Erdoğan, soydaşlarının yanında olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

TYB İstanbul Şube Başkanı Ali Ural Kosova’da bulunmaktan dolayı çok mutluluk duyduğunu özellikle İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’un baba yadigarı topraklarda olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Şölen çerçevesinde Türkçe yazan şairlerinde katılacağı bir bölüm Mehmet Akif’in baba memleketi olan İpek’in Suşica köyünde yarın yapılacak. Şölen’e Türkiye ve Türk cumhuriyetleri ile dünyanın çeşitli ülkelerinden 100 kadar şair katıldı. Şölen’e Türkiye Cumhuriyeti dışında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, KKTC, Kırım, Tataristan, Başkurdistan, Çuvaşistan, Gürcistan, İran, Irak (Kerkük), Bosna – Hersek, Sancak, Karadağ, Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Moldova (Gagavuzeli), Yunanistan (Batı Trakya), Almanya, Hollanda, Belçika, Romanya ve Avusturya’dan şairler yer alıyor. 3 gün sürecek olan Şölen çerçevesinde şiir atölyeleri de yapılacak. Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenlerinde, Türk dünyasının üç büyük şair ve yazarı adına büyük ödüller veriliyor. Prizren şöleninde büyük ödüller 16. Yüzyılın Prizrenli şairi gazavatname sahibi Suzi Çelebi, Türkiye’den 20. Yüzyılın büyük şairlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar ve Aşık-Halk Edebiyatı’nın en büyük şairlerinden Karacaoğlan adına verileceği belirtildi.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin şölenleri daha önce Bursa-Konya, Almaata, Aşkabat, Girne, Strazburg, Kırım, Üsküp, Bakü gibi dünyanın değişik ülkelerinde yapıldığı bildirildi./E.Tabak/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

YARALANAN KFOR ASKERLERİNDEN 12 PORTEKİZLİ 10’U MACAR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş