a
b
b

KOSOVA’DA MEDENİYET BULUŞMASI

ferid-agani ufuk-turuKonya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu’nun organizasyonu  ile Priştine’de 13. Ufuk Turu Toplantıları çalışmalarına başladı.

T.C. Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın desteğiyle ilk defa Türkiye dışında  “Medeniyet Buluşması” adı altında tertiplenen  toplantılar,  300’ün üzerinde katılımcı ile gerçekleşiyor.

Beş  oturum ve iki  çalıştay  halinde yapılan buluşmanın açılışına, Kosova Çevre ve Planlama  Bakanı  Ferid Agani, Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kudret Bülbül, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tërnava ve Kosova Meclisi millietvekilleri, Türkiye ,  Kosova  ve bölge ülkelrinin  kurum ile kuruluş temsilcileri  katıldı.

Toplantının açılışında  Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, Kosova Çevre Bakanı  Ferid Agani, Kosova Müftüsü Naim Tërnava, “Necmettin Erbakan” Üniversitesi Rektörü Muzafer Şeker ve T.C. Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları (YTB) Başkanı Kudret Bülbül birer konuşma yaptılar.

Konuşmacılar,  toplantıların ana teması olan “Medeniyet Buluşması’ çerçevesinde İslam Medeniyeti, İslam medeniteinde Balkanların  yeri ve önemi, medeniyet tasavvuru ve İslam’a yönelik tehditler  gibi konulara değindiler.

Açılış oturumunun tamamlanmasının  ardından Kosovaport’a konuşan  Ufuk Turu Koordinatörü ve “Necmettim Erbakan”  Üniversitesi  Rektör yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu , Ufuk Turu’nun  sırasoyla 13’sünün Kosova’da yapılmasını kararlaştırdıklarını belirterek, ana tema olan medeniyet Buluşması’ temasının ele alınması için en uygun yerin Balkanlar olduğunu kaydetti. Balkanlar içinde Kosova’nın önemli yeri olduğunu  kaydeden Kutlu, toplantıya Balkanların 8 ülkesinden 50’ye yakın sivil toplum kuruluşunun katıldığını söyledi.

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil de mikrofonlarımıza  yaptığı açıklamada Türkiye’de “Kosova Yılı’nın ilan edilmesi sebebiyle Ufuk Turu  toplantılarının bu yıl Kosova’da yapılmasını uygun gördüklerini vurguladı. Anadolu ile içiçe yaşayan Kosov’nın bir iftihar vesilesi olduğunu kaydeden Görgülügil, Ufuk Turu’nun kaynaşmaya vesile olduğunu vurguladı. Müslimanlar olarak günüzüm dünyasının sorunlarını tartışmanın önemine değinen Muhsin Görgülügil, bu toplantılarınb çok faydalı olacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.

T.C. Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kuder Bülbül de Kosovaport’a yaptığı açıklamada, Ufuk Yuru’nun Konya ile sınırlı klmayıp Balkanlara  taşınmasının önemine dünerek, “ tarihsel  kşltürel ilişikiler, akrabalık ilşikileri, sadece tarihte kalmamalıydı, bugüne taşınmalıydı. Medeniyet perspektifinden bakılıdığında bu coğrafyanın insanları aslında ortak medeniyetin çocukları. Bugün siyasal sınırlar farklı ama ortak bir medeniyetin çocuklarıyız. Bizler, Kosovalılar, Kosovalı  Türkler, Arnavutlar,   gerek ise Türkiye’deki Türkler, Arnavutlar, bölgedeki diğer insanlar ilişkilerimizi çok yoğun hale getirerek, ortak bir medeniyetin çocukları olduğumuzu sıklıkla hatırlamalıyız” ifadesini kullandı. Siyasal sınırların insanları sınırlamaması gerektiğini, o sınırlarla birlikte çok daha geniş alanlarda işbirliklerin yollarının aranması gerektiği görüşünü savunan Kudret Bülbül, sivil toplum kuruluşların bu buluşmada bir araya gelmelerinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Ufuk Turu toplantıları 23 Mayıs tarihine kadar sürecek. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BAKANLAR KURULU’NDAN EMEKLİ MAAŞLARINA YÖNELİK ÖNEMLİ KARAR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL