a
b
b

KOSOVA’DA DÜNYA RADYO GÜNÜ KUTLANIYOR

UNESCO tarafından 13 Şubat olarak belirlenen Dünya Radyo Günü, Koosva’da da farklı etkinliklerle  kutlanıyor.

Dünya Radyo Günü, UNESCO tarafından her yıl 13 Şubat günü kutlanmak üzere ilan edilen gündür. Bu yıl da UNESCO, dünyanın her yerindeki yayımcıları kutlamaya davet ediyor.

Kosova’da  henüz asırlık bir tarihi olmasa da, radyolar dünyada bir zamanlar en çok kullanılan iletişim araçlarından birisi konumundaydı. Günümüzde dünya genelinde her kategoriden yüz binlerce radyo kanalı bulunmaktadır.

UNESCO’nun yaptığı açıklamada radyoların kullanımının önemine dair birçok vurgu yapılmıştır. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’ne göre de, dünyadaki tüm evlerin %75’i en az 1 adet radyoya sahiptir.

Aynı zamanda haber öğrenmek, anlık haberleri takip etmek ve bir iletişim aracı olarak radyo kullanan insan sayısı da teknolojinin gelişmesiyle azalmamakta ve popülaritesini kaybetmemektedir.

Kosova’da  ilk radyo yayını çalışmaları Priştine Radyosu adı altında 1945’tee başladı.

Kosova’da Türkçe radyo yayınları  ise 1951 yılında başladı.

Kosova Radyosu Türkçe yayınları Editörü Güner Şaban, Dünya Radyo Günü vesilesiyle Kosovaport’a yaptığı açıklamada, mütevazi şartlarda ilk Türkçe yayınların 1951 yılının Mart ayında başladığını, yayın hacminin de 60 dakika olduğunu belirtti.

Yılların geçmesiyle yayın hacminin 1996 yılında 7 saate çıktığını kaydeden Güner Şaban,  Türkçe radyo programda haber dışında, siyasi, ekonomik, gençilk, çocuk, müzik  gibi yayınların yer aldığını belirtti.

Şaban dünyada  azınlıktaki toplulukların radyo yayınlarının hacmi artarken, Kosova’da savaşın sona erdiği  1999 yılında Türkçe yayınların 7 saatten iki saate indirgendiğini,  dinleyicilerin bir çok yayından ve geniş kapsmalı haber alma hakkından  mahrum bırakıldığını söyledi.

Kosova Radyosu Türkçe yayınları Editörü Güner Şaban, ilerleyen yıllarda Türkçe yayın hacminin artacağını umuduğunu dile getirdi. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

GERÇEKLER VE UZLAŞI KOMİSYONU’NUN TANITIMI YAPILDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL