a
b
b

KOSOVA’DA DİL HAKLARINI DEĞERLENDİRME VE İZLEME RAPORU AÇIKLANDI

Kosova Başbakanlığı’na bağlı Diller Komiserliği Ofisi tarafından hazırlatılan  “Kosova’da dil haklarının değerlendirme ve izleme “ raporunun açıklanmasına yönelik toplantı düzenlendi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma  Programı (UNDP) tarafından desteklenen ve Kosova’da Topluluk Konuları Avrupa Merkezi ECMİ  tarafından hazırlanan raporda, Kosova’da resmi diller ile kullanımda olan resmi dillerin uygulanmasında karşılaşılan sıkıntılara yer verilmiş. 120 sayfalık raporda genelde merkez ve yerel düzeylerde ağırlıklı olarak resmöi diller olan Arnavutça ve Sırpça’nın uygulanmasından söz edilirken, bazı belediyelerde kullanımdaki  resmi diller sıfatını taşıyan Türkçe ve Boşnak dillerinin kullanılmasında yaşanan zorluklardan söz edilmedi. Raporda, resmi dillerin uygulanmasında kmerkez ve yerl kurumlarda bütçe ile personel sıkıntısın yaşandığına işaret edildi.

Toplantıda konuşan  Diller  Komiseri Slavişa Mladenoviç, raporun amacının resmi ile kullanımdaki resmi dillerin uygulanmasını  zora sokan nedenlere işaret etmek olduğunu hatırlataraki Dillerin Kullanılması Yasası’nın tüğmüyle utgulşanması için tüm kurumlara düşen büyük görevler düştüğümü söyledi.

ECMi İcra Müdürü Adrian Zeqiri, UNDP temsilcisi Niina Tenhio ve raporu hazırlayan Laia Pau Romani, raporda yer alan değerlendirme, veriler ve tavsiyelerin, Kosova’da dil haklarının sağlanması ve dillerin eşit uygulanması açısından önem arz ettiğini kaydettiler. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

GREVCİ İŞÇİLERİN HAYALİ SUYA DÜŞTÜ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL