Bu başlığı, Kosova’nın başkenti Priştine’de yapımı hızla devam eden Merkez ya da Ulu Camii ile ilgili T.C Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından basılan cami hakkında önemli bilgiler ve fotoğrafların yer aldığı bröşürden alınrıladık.
Ulu Camii’nin broşürdeki görünümü oldukça heybetli, ancak bizi asıl heyecanlandıran gezdiğimiz cami şantiyesi oldu.
Şantiyenin büyüklüğü ve yükselen beton sutün ile duvarlar, Kosova’nın çok büyük ve çok değerli bir esere evsahipliği yapacağının bir nişanesi olarak gözlerimize seriliyor.
8 bin 100 metre kare alanda inşa edilen Balkanların en büyük camiinde yapım işleri hızla ilerliyor.
Kosovalıların, özellikle de Priştinelilerin sabırsızlıkla tamalanmasını beklediği caminin bölge için önemi, caminin bir ibadet yeri yanı sıra kültür, sanat ve sosyal merkez olacağı, 10 bin kişiyi barındaracak olan caminin inşatına vatandaşların duyduğu ilgi ve cami ile ilgili diğer konuları, cami şantiyesinde her gün en az iki saatini geçiren Türkiye’nin Priştine Büyükeliçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Bünyamin Albayrak ile konuştuk.
Kosovaport’a özel açıklamalar yapan ve “ Balkanlarda yükselen kardeşliğimizin en büyük eseri ulu mabedin inşaatındayız, Sizlerin vesilesiyle hem Kosova’daki kardeşlerimize, soydaşlarımız, dindaşlarımız ve aynı zamanda Balkanlarda, yörük coğrafyamızda ve tabi ki Türkiye’de bu mabedin oluşması için yardım eden, destek veren kardeşlerimize buradan selam ve hürmetlerimizi iletiyoruz.” cümleliryle başlayan Albayrak, kardeşliğimiz için son derece önemli olan bu eserin, burada yıllardır beklendiğini hatırlattı.
2011 yılında bu mekanda bir caminin yapılmasına karar verildiğini belirten Albayrak, “Priştine için, Kosova için bu mabedin çok büyük bir önemi var. Çünkü şöyle baktığımızda Priştine’de bugün insanlar Cuma ve Bayram namazlarını nerede ise yüzde 60-70 oranında dışarılarda kılıyor. Herkes böyle bir beklenti içerisinde. Bir cami olsun ve bu gerçekten adıyla tırnak içinde cami olsun bizi bir araya getirdsin bir bayram gününde, bir Cuma gününde bir araya gelelim, kaynaşalım, sevgimiz, muhabetimiz artsın derken, yıllardır bu devam etti, Kosova İslam Birliği Başkanlığı ön çalışmalarını, protokol ve benzeri çalışmalarını yürüttü. Türkiye Diyanet Başkanlığımız, Türkiye Diyanet Vakfıyla yapılan çalışmalar neticesinde bu mabedin burada yapılmasına karar verildi. Tabi ki ciddi bir ihtyaçtı. “ ifadelerini kullandı.
HEP SORULAN SORU “CAMİİ DOLACAK MI”
Müsteşar Albayrak . Hep bize bu soru gelir. Bu büyüklükte bir mekan yapıldığında gerçekten burası dolacak mı diye hep sorulduğunu hatırlatarak, “Dolma garantisi var mı dediklerinde, evet gerçekten dolma garantisi var. Bunun örneği camilerdir. Hangi camiye gitsek Cuma günü insanlar yüzde 60-70 caminin dışında, bahçede, çevrede namaz kılıyorlar. Aynı zamanda bulunduğumuz konum olarak başkent Priştine’nin Dardania dedeğimiz bu bölgesinde ayrıca bir camiye ihtiyacı var, çünkü burası yeni mesken, ikamet alanı denilebilir. Bu da ayrıca bir öneme sahip oldu. Dolayısıyla kardeşlerimiz Kosova’da merak ediyorlar. Büyük bir cami yapılıyor. Balkanların en büyüğü. Kosova’ya bu gerçekten layiktir. Kosovalı kardeşlerimiz bunu hakediyorlar. Dine, ibadete, kulluğa ilgileri var.
SADECE BİR CAMİİ DEĞİL
Albayrak, Ulu camii’in sadece bir camii olmadığını, içinde barındırdığı mekanlarla bunun çok ötesinde bir mabed olduğunu belirterek şöyle diyor: “Burada sadece bir cami yapılmıyor. Burada sosyal kültür merkezi yapılıyor. Mesela bulunduğumuz alanda bir otopark ihtiyacı var. 250 araçlık otopark, bin kişilik bir konferans salonumuz var. Bu salon Priştine’de en mühkemel ve kullanım kolaylığı olan bir konferans salonu olacak. Yaklaşık 28 dükkanımzla beraber çeverdeli insanların ihtiyaçlarını karşılayacak özellikte bir mekan olacak. Priştine bir üniversite şehri. Gençlerimiz var. Çocuklarımız için bir kütüphane, kitap- kahvehane dediğimiz beraber oturup ders çalışacakları, hatta burada bizim ikramlarımızın olacağı bir mekanımız olacak. İnşallah bir kahve, bir kek, bir çorbayı yavrularımıza ikram edeceğiz. Yine burada hemen yanı başında bir gençlik merkezi, insanların dini doğru kişilerden öğrenebileceği Kuran Eğitim Merkezi olacak. 32 bin metrekarelik eksi dört kat inşaatta sosyal ve kültürel içerikli hizmetler olacak. Bu eksi dördün üstüne 3 bin 350 metrekarelik cami oturtulacak. Dört minaresi olacak. Caminin kapalı alanında 8 bin, caminin bütün alanlarıyla beraber yaklaşık 12 bin, tam alanı kullandığımızda 14 bin kişi namaz kılar halde olacak. Bu ihtyaçlarımızın karşılanması, cami bittiğinde bölgeye bir katma değer getirecek. Komşularımız bu caminn varlığından ciddi bir huzur duyacaklar, mutlu olacaklar. Çünkü sosyal kültürel alanlar, mabed alanı, insanların gelip burada çok nitelikli vakit geçericekleri, ihtiyaçlarını karşılayacakları bir alan olacak.”
VATANDAŞLARDAN CAMİ YAPIMINA BÜYÜK İLGİ
Albayrak, vatandaşların camiye büyük ilgi duyduğunu belirterek, “Kosova halkının, Priştine halkının, hatta Balkanlardaki Arnavut kardeşlerimizin bu kadar gönülden arzu etmeleri şu şantiyemize birçok insan geliyor. Biz bu camiye yardım etmek istiyoruz diyorlar. Bizim de barada bir tuğlamız, bir demirimiz olsun diyorlar. Bu insanların tevecühhü. Güvenlik yüzünden kapılarımız kapalı ama ara ara açıldığında insanlar şantiyeye gelip bilgi almak istiyorlar. Sordukları soru bu inşaat ne zaman bitecek? Ancak inşaat alanında erkenden konuşmak olmuyor çünkü işi ne kadar hızlandırmak isteseniz de işin kendi tabiyatından kaynaklanan aşamaları var. Ama biz kendimize hedef koymayı seviyoruz. 32 bin meterkarelik bu alanın yıl sonu itibariyle bitmesi planlanıyor. Eksi dört alanı yıl sonuna kadar bitmiş olacak inşallah. Gelecek yılın Haziran ya da Temmuz ayında kaba inşaatın bittiğini göreceğiz. Cami kendi silüetini, kaba yapısını ortaya koyacak. İbadete açılmasıyla ilgili takvim veremem. Biz öncelikle bütün Kosovalıu kardeşlerimizin duasına talibiz. Dua etsinler ki kazasız, belasız, sağ selamet en güzel bir şekilde bu inşaatı bitirelim. Tabi ki sağolsunlar Türkiye’deki kardeşlermiz. Maddi ve manevi imkanlarıyla destek oluyorlar. Türkiye’de yaşayan 88 milyondan her kardeşimizin gönlünde Kosova’nın ayrı bir yeri var. Sultan Murat’ın komşuları olarak, Evladi Fatihan olarak, gönül coğrafyamızın neferleri olarak altı asırlık akraba, kardeş bir millet olma duyguları yaşanmış olduğundan dolayı ben Türkiye’ye her gidişimde her bulunduğum yerde insanlar özel olarak buradaki kardeşlerimizi soruyor. Avrupa’da, Balkanlar’da yaşayan bu kardeşlerimizin varlığını çok önemsiyorlar. Dolayısıyla bu mabedi, bu kültür ve sanet merkezi olacak, sosyal merkezi olacak bu mekanı destekliyorlar. Kosovalı kardeşlerimin de ısrarla bu destek için bu yardımlar için teveccüh göstermeleri bizi ayrıca mutlu ediyor. İnşallah bir an önce tamamlamayı ve ibadete açılacağı günleri Allah bizlere nasip eder.” Ifadelerini kullandı. /kosovaport/
YENİ ORTOPEDİ KLİNİĞİ’NİN AÇILIŞI YAPILDI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI