Kosova ve Sırbistan sivil toplumu, halklar ve toplumlar arasında kurulacak iletişimin uzlaşma zeminini sağlamlaştıracağı görüşünü paylaşıyor.
Sırbistan’daki Helsinki İnsan Hakları Komitesi Başkanı Sonja Biserko, ülkelerin STK’ları ve kurumlarından oluşan sivil toplumları arasındaki iletişimin, insanları bir araya getirmek ve algıları değiştirmek açısından önemli olduğunu söylüyor.
SETimes‘a konuşan Biserko, “Bu, önemli bir iletişim kanalı.” diyor. Komite Başkanı, Güney Afrika’dakine benzer bir uzlaşma komisyonu kurulması ve her iki toplumun da geçmişle yüzleşmesinin gerekli olduğunu öne sürüyor.
Biserko, “Bu, uzun vadeli bir süreç olacak, ancak sivil toplum buna zemin hazırlayabilir.” diyor.
Kosova ve Sırbistan, üst düzey müzakerelere yükseltilmesi ve kuzey Kosova’nın geleceği de dahil olmak üzere daha hassas konuları kapsaması beklenen AB arabuluculuğundaki teknik diyaloğa geçen yıl başladı.
Johns Hopkins İleri Uluslararası Çalışmalar Okulu öğretim üyesi Daniel Serwer, siyasi ve sivil toplum olmak üzere her iki türde de iletişime ihtiyaç olduğunu söylüyor.
SETimes‘a konuşan Serwer, “Sırpların Kosova’ya gelmesi ve oradaki realiteyi öğrenmesi önemli. Kosovalıların Sırbistan’ı ziyaret etmesi de önemli. Daha iyi bir toplumsal anlayış, siyasi müzakerelere yardımcı olacak ve daha iyi siyasi ilişkiler de toplumsal anlayışı artıracaktır.” diyor.
Ancak Belgrad’ın politikaları ve Sırbistan ile Kosova arasındaki dolaşımın kısıtlanması, sivil toplum işbirliğini yavaşlatmış durumda.
Yine de, sivil toplum grupları, Sırp çoğunluklu Mitrovica’da bile iletişim kurmanın yolunu bulmuşlar. 2001 yılında bir STK, Toplum İnşası Mitrovica (CBM) kurulmuş.
CBM İdari Direktörü Aferdita Syla SETimes‘a verdiği demeçte, “Bu, CBM ve kuzeyde diğer örgütlerdeki meslektaşlar arasındaki bir işbirliğiydi. Başlangıçta oldukça zordu, fakat farklı örgütlere ve insanlara ulaşmayı, farklı alanlarda faaliyetlerimizi başlatmayı, Mitrovica bölgesinden farklı grupları hedef almayı ve toplumlar arasında köprü oluşturmayı başardık.” diyor.
CBM’nin kuzeydeki ortakları arasında Radio Contact Plus, Mitrovica Radyo ve Televizyonu Sivil Toplum Geliştirme Merkezi yer alıyor.
Syla, “Artık kuzeyin her yerinde ortaklarımız var. CBM büyüdü ve bünyesinde yüzde 35’i Sırp, yüzde 60’ı Arnavut olup yüzde 5’i de diğer toplumlardan gelen 60 civarında insan görev alıyor.” diyor.
Syla, gerginliklere ve bölünmeye rağmen, Mitrovica’daki bütün toplumları ilgilendiren ve çözüm bekleyen ortak sorunlar olduğunu söylüyor. Bunlar arasında yüksek işsizlik oranı, su ve enerji sorunlarının yanı sıra toplumsal sorunlar da yer alıyor.
Syla, “Başta CBM’nin çalışma alanında olmak üzere her şey o kadar siyasileştirilmiş olmasına karşın, güçlü bir sivil toplum olduğunda siyasete meydan okunabiliyor.” diyor.
İki gençlik STK’sı, Kosova’nın Peja kasabasından Syri I Vizionit (Vizyonun Gözü) ve Belgrad’daki Etnik Araştırma Merkezi, gençleri “kültür, perspektif, sosyal, ekonomik ve siyasi bağlam ve tüm bunları olumsuz toplumsal ön yargıları azaltmada nasıl kullanacaklarını öğrenmeye” sevk etmeyi amaçlayan, İngiltere tarafından desteklenen bir proje üzerinde birlikte çalışıyor.
Proje kapsamında STK’lar, çok kültürlülük, diyalog ve insan hakları konulu eğitimler, çalışma ziyaretleri ve Sırp ve Kosovalı gençler arasındaki işbirliğini ön plana çıkaran ortak etkinlikler düzenlediler.
Merkeze göre, çok kültürlülük, insan hakları, toplum gelişimi, gençlik politikası, demokratik diyalog ve gençlerin toplum içindeki rolü, her iki ülkedeki gençlerin sorunları arasında yer alıyor.
Syri I Vizionit İdari Direktörü Veton Mujaj, ikisi arasındaki işbirliğinin işe yaradığını söylüyor. SETimes‘a konuşan Mujaj, “STK’lar daha açık fikirli; Sırbistan’dan programa katılan gençlerin fazla ön yargıları yoktu, hatta gelip kendi gözleriyle gördüklerinde şaşırdılar.” diyor.
Mujaj, bu tür girişimlerin daha fazla olması gerektiğine inanıyor. “Kosova ve Sırbistan’daki insanlar arasında iletişim olmalı .. bu tür bir iletişim, iki devlet arasındaki siyasi iletişimin öncülüdür.”, diyor Mujaj./setimes/
DUBRAVA CEZAEVİ’NDEKİ MAHKUMLARA ŞİDDET UYGULANIYOR
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI
TÜRKLER EN ÇOK BU MİLLETE BENZİYORMUŞ!
MODERN ZAMANLARIN KARMAŞASI ARASINDA KAYBOLAN KOCA MEHMET BEY CAMİİ
ANITKABİR VE DOLMABAHÇE’DE HÜZÜN: 7’DEN 70’E HERKES ATA’SINA KOŞTU
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.