a
b
b

KOSOVA VE MAKEDONYA TURİZİMİ DESTEKLEMEK İÇİN GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRDİ

Kosovalı ve Makedon yetkililer, ortak bir turizm paketi oluşturma yönünde yapılan yakın tarihli bir anlaşmanın, her iki ülkenin de bölgesel turizm pazarındaki rekabet gücünü artıracağına inanıyor. Kosovalı yetkililer, anlaşmanın turizm acenteleri, yapıları ve örgütlerini desteklemek suretiyle turizm sektöründeki sınır ötesi ilişkilerin gelişimini teşvik edeceğini söylüyor.

Kosova Başbakan Yardımcısı ve Ticaret ve Sanayi Bakanı Mimoza Kusari-Lila’nın medyadan sorumlu siyasi danışmanı Arta İstrefi, SETimes ‘a işbirliğinin her iki ülke için de anlamlı olduğunu söyledi.

“Kosova ve Makedonya küçük ülkeler ve bu yüzden de turizm alanında sunacakları ortak bir teklif, turistler için tek bir ülkenin sunacağından çok daha cazip olacaktır.” diyen İstrefi şöyle devam etti: “Kosova, Makedonya ve Arnavutluk turunu da kapsayacak ‘7 Gün, 7 Harika’ adlı bir ürünü sunma olasılığını da görüştük.”

Makedonya, hem kendisini, hem de bölgeyi dünyanın dört bir yanından gelecek turistler için daha cazip hale getirmek amacıyla bölgedeki diğer ülkelerle benzer anlaşmalar üzerinde görüşmelerde bulunuyor. Balkanlar’ı ziyaret eden turistler arasında yapılan yakın tarihli bir ankette, turistlerin bir bölge turu fırsatını memnuniyetle karşılayacağı ortaya kondu.

Makedonya Ekonomi Bakanı Valjon Saracini, “Kosova ile aramızdaki turist alışverişinde, şahıs ve kuruluşların bireysel ziyaretlerinin yanı sıra göllere ve kış merkezlerine yönelik bazı organize turlar ön plana çıkıyor. Bu anlaşma bize, turizm alanına yatırım ve bilgi ve istatistiksel bilgi alışverişi için sağlam bir zemin hazırlamıştır. Anlaşma ayrıca, bölgenin üçüncü taraflar arasında tanıtımına da katkıda bulunacak ve turizm fuarlarında ortak temsile olanak sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Kosovalı yetkililer de Makedonya’nın desteğine müteşekkir.

“Kosova turizm alanında hâlâ emekleme döneminde ve bu yüzden de turizm tanıtımını desteklemek için çok şeye ihtiyacımız var.” diyen İstrefi şöyle devam etti: “İstatistikler hâlâ zayıf, bu yüzden Makedonya ile deneyim alışverişi gerekli olacaktır. Ayrıca Makedon makamlarının işbirliğiyle düzenlenecek farklı fuarlarda Kosova’yı tanıtmak da önemli olacaktır.”

İstrefi, bu anlaşmanın etkisinin Brezovica Tatil Köyü projesi tamamlandığında daha da büyüyeceğini belirtti. Hükümet hâlen, güney Kosova’nın Makedon sınırı yakınındaki Şar Dağları’nda kurulacak bir kayak merkezini de içerecek proje için teklifleri kabul etme aşamasında.

Danışman, ülkeler arasındaki kaliteli ilişkilerin, Brezovica’yı Makedonya’daki Şar Dağları’nda bulunan Sunny Hill tatil merkeziyle birbirine bağlayacak karayolu gibi, gelecek altyapı projelerini de tetikleyebileceğini ileri sürdü.

Turizm, Makedon ekonomisinin önemli bir bileşenini meydana getiriyor. Ülkenin hedefi, turizmin GYSİH’deki payını 2020 yılına kadar yüzde 5’e çıkarmak olsa da, başta altyapı alanında olmak üzere yatırımlara ihtiyaç duyuluyor. Turizm, 2012 yılında GSYİH’nin yaklaşık yüzde 2,5’ini meydana getirdi.

Üsküp’teki Generaltourist acentesinin sahibi Arkan Kerim, SETimes’a verdiği demeçte, “Devlet yolları onarmalı. Örneğin Üsküp-Ohri karayolu iyileştirilirse, [Üsküp’ten] Ohri Gölü’ne seyahat bir buçuk saate iner. Şu anda turistleri oraya götürmek 3-4 saat sürüyor. Altyapı iyileştirilirse turizmde çok büyük bir artış görebiliriz.” şeklinde konuştu.

Priştine’deki Kosova Stratejik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin idari direktörü İbrahim Recepi, anlaşmanın niyetinin iyi olduğunu ve her iki ülke için de değerli olabileceğini söyledi. Ancak Recepi, anlaşmanın işe yaraması için yatırım gerektiğini de ekledi.

SETimes’a konuşan Recepi, “Gerçek şu ki, anlaşmayı uygulama yönünde o niyete veya altyapı, karayolu ve binalara sahip … hiçbir proje göremiyorum. Tek başına dağlar ve temiz hava turistlere yetmiyor.” dedi.

Recepi, sınır ötesi turizm anlaşmaları düzgün şekilde uygulandığında, olumlu bir ekonomik etkiye sahip olabileceğini de sözlerine ekledi.

Recepi, “Bunlar üretim, gıda ve hizmetlerde gelişimi başlatabileceği için [ekonomik faydalar] çok büyük olur. Ama aslında ne Kosova, ne de Makedonya, hafta sonları veya konferans ve seminerler için bir günlük turlardan fazlasını sunuyor.” dedi.

Nisan ayında Makedonya’yı ziyaret eden Kosova vatandaşı sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49 arttı ve gecelik konaklama sayısı da yüzde 53 artış kaydetti.

Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’na göre, turizm 2010 yılında GSYİH’nin sadece yüzde 1’ini ve 2011 yılında istihdamın sadece yüzde 6’sını oluşturdu. Kosova, Makedonların büyük çoğunluğunun turizm açısından bilmediği bir yer olmaya devam ediyor.

Üsküp’te yaşayan Ana Jonovska, SETimes’a verdiği demeçte, “Kosova’dan sadece Karadağ’a giderken geçiyorum. Dürüst olmak gerekirse orada hiçbir turistik cazibe merkezi bilmiyorum ve nereye gideceğimi bilmiyorum.” şeklinde konuştu.

Makedonya ve Kosova, her iki taraftan da vatandaşların sınırı pasaporta gerek kalmadan sadece kimlikle geçmelerine izin vererek seyahati kolaylaştırdı. Yine de Üsküp’te az sayıda acente Kosova’ya tur düzenliyor ve genelde başka düzenlemeler olmadan sadece bireysel ve iş gezileri organize ediyor.

Buna karşın, iki ülke yabancılar için cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Geçen ay Kosova’yı ziyaret eden Danimarkalı Steen Ramsgaard, Makedonya ve Kosova’nın sunacak özel bir şeyi olduğunu söyledi.

SETimes’a konuşan Ramsgaard, “Makedonya iyi bir şarap üreticisi olarak ün sahibi olduğundan avantajlı. Şarap bağı gezileri, şarap tadımı ve şarap alımında iyi teklifler sunabilmek büyük bir artı. Kosova’nın bu tür bir cazibesi yok. Kosova’nın daha çok tarihi eser ve mimari alanında sunacakları var.” dedi.

Ramsgaard, Kosova ile Makedonya’nın aynı türde tabii güzellikler sunması halinde, bunun onları ortaktan çok rakip haline getirerek ülkeler arasındaki işbirliğini zorlaştırabileceğini ileri sürdü.

Ramsgaard, “Ama o zaman da yine, her iki ülkedeki güzellikleri içeren bir paket tur sunabilirlerse, işbirliği her ikisi açısından olumlu olur.” dedi./setimes/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

18 TEMMUZ 2013 PERŞEMBE GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomjojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomCasibomMeritking GirişBets10holiganbet girişbaywingrandpashabet giriş